:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHE GUEVARA
CHE GUEVARA
Bespreking door: Michael - Geplaatst op: 2002-05-04
DOCUMENTAIRE
Wat kan er nog over Che gezegd worden dat niet al tientallen keren eerder is gezegd? Weinig, zoals blijkt na het bekijken van deze documentaire. Maar kom, dat neemt niet weg dat ons in Che Guevara, het leven van een legende een uitstekend overzicht wordt geboden over het leven en lijden van een man die bijna 35 jaar na zijn gewelddadige dood nog steeds tot het collectief geheugen behoort. Meer zelfs, gezien de uitstekende keuze qua beeld- en geluidsfragmenten lijkt deze schijf ons zowel voor de Che-fanaat als de Che-leek een absolute aanrader. Met behulp van een aantal homevideo’s en interviews met vrienden, familieleden en vijanden van El Che (waaronder ons vooral het getuigenis van één van Che’s luitenants enorm is bevallen) worden we langs zijn kinderjaren over de Cubaanse revolutie en het verloren jaar in Kongo tot bij de Boliviaanse ondergang van één van de meest mythische figuren van de voorbije twintigste eeuw gevoerd. We zien hoe het kind zich ontwikkelt tot de jonge revolutionair die Zuid-Amerika bereist, zich aansluit bij de Cubaanse opstand onder leiding van Fidel Castro en het uiteindelijk zelfs tot minister schopt in diens regering. We krijgen tevens te zien hoe Che wanhopig aan zijn gedachtegoed tracht vast te houden nadat hij enige jaren later door Fidel en zijn Cubaanse medestanders op een zijspoor wordt gezet wegens veel te subversief om nog enigszins controleerbaar te zijn. Tot slot gunt deze documentaire ons ook nog een blik op de precieze omstandigheden van Che’s dood, waarbij ook de betrokkenheid van de Noord-Amerikaanse overheid op hoogst pijnlijke wijze wordt blootgelegd. Eén jammer detail echter: een kritische noot hier of daar zou toch wel gemogen hebben. Che wordt door regisseur Maurice Dugowson zowat de hemel in geprezen als een held van onze tijd, maar hij was in werkelijkheid echter verre van een heilige. Jammer, maar naar ons inzicht toch een beetje een gemiste kans om naast de legendarische guerrillero ook nog de man achter de mythe te vinden.

BEELD EN GELUID
Verwacht geen perfecte beeld- en geluidstransfers. Deze documentaire bevat beelden en archiefmateriaal van verschillende bronnen en uit verschillende decennia. Bijgevolg is de kwaliteit zeer uiteenlopend. De meer recente interviews bieden nog de beste kwaliteit, al ogen de kleuren wat flets, de archiefbeelden (meestal zwart-wit) vertonen nogal wat grain en printbeschadigingen.
Wat het geluid betreft, kunnen we kort samenvatten dat de dialogen duidelijk verstaanbaar zijn, maar dat de muziek soms een beetje scherp klinkt. omdat dit een documentaire is, voldoet een Dolby Digital 2.0-geluidstrack ruimschoots.

EXTRA'S
Wat extra’s betreft zijn we toch wat teleurgesteld. Meer dan enkele biografische notities en een fotogalerijtje krijgen we hier immers niet te zien. Oh ja, voor de Che Guevaradiehardfan is er de gratis affiche, verkrijgbaar door de bijgesloten antwoordkaart naar Dutch Filmworks terug te sturen. Die ziet er anders wel mooi uit, zij het met nog maar eens de nu reeds tot in den treure gereproduceerde Che met doordringende blik, barret en commandantenster.

CONCLUSIE
Deze documentaire over Che Guevara biedt een uitstekend overzicht van het leven van deze revolutionair, een ideaal document voor zowel de Che-fanaat als de Che-leek. Een kritische noot ontbreekt jammer genoeg, daarvoor dienen we elders onze honger te stillen.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Maurice Dugowson
Met: -

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
MG6

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664005118


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers
• Fotogalerij
• Biografie Che Guevara

Andere recente releases van deze maatschappij