:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIRTY HARRY
DIRTY HARRY
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-05-09
FILM
Een jonge psychopaat Scorpio (Andrew Robinson) dwaalt door de straten van San Francisco en vermoordt lukraak enkele mensen. Voor de politie lijkt de dader ongrijpbaar totdat Harry Callahan op de zaak wordt gezet. Callahan's technieken zijn berucht -hij durft de wet al eens aan zijn laars te lappen- en hij wordt aangemaand te handelen volgens het boekje. De psychopaat stuurt een dreigbrief en eist een bom geld. Indien zijn eis niet ingewilligd wordt, zal er elke dag één dode vallen. Terwijl de politie en de burgemeester het geld verzamelen, gaat Callahan met zijn nieuwe partner de baan op in de hoop de dader te kunnen opsporen. Een nieuwe aanslag wordt verijdeld, maar daarmee is de moordenaar niet opgezet. Hij kidnapt een meisje, sluit haar op een geheime plaats op, en eist het losgeld. Callahan zal de tas met geld overhandigen, maar zal wel Scorpio's bevelen moeten opvolgen. Hij dient doorheen de stad een parcours af te leggen binnen een bepaalde tijd anders sterft het meisje...


De komst van een film als Dirty Harry -waarin het hoofdpersonage alle wetten aan zijn laars lapt en wegens de incompetentie van de overheidsinstanties zijn eigen strijd voert tegen de criminaliteit- betekende een nieuwe wind doorheen het filmlandschap. Dirty Harry werd indertijd dan ook vergeleken met een moderne western binnen de hedendaagse samenleving. Clint Eastwood is perfect gecast als de harde en verbitterde Harry Callahan; zijn dialogen zijn doorspekt met heerlijke zwarte humor. Wat de film nog de moeite waard maakt, is de strakke regie van Don Siegel, de sfeervolle soundtrack van Lalo Schifrin en de puike cinematografie.


BEELD EN GELUID
Iets meer dan dertig jaar oud is deze prent en toch heeft men getracht om de beeldkwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Dat is aardig gelukt, alhoewel niet geheel perfect. Filmgrain en minieme printbeschadigingen blijven nog wel aanwezig, en in donkere scènes oogt het contrast niet optimaal. Maar afgezien hiervan is het beeld helder en scherp, met mooie en volle kleuren (die soms wel gedateerd ogen).

De originele mono soundtrack werd opgewaardeerd naar een Dolby Digital 5.1 (384 kbps) geluidsspoor. Het resultaat van deze remix is best geslaagd. Ondanks dat de track wat kracht ontbreekt, is de ruimtelijkheid en impact toch vergroot. De meeste actie speelt zich af in de voorste kanalen die geregeld ondersteund worden door de surroundkanalen. Split-surround is hierbij eveneens van toepassing.


EXTRA'S
Het hoofdstuk extra's is redelijk gevuld, maar mocht achteraf gezien zeker uitgebreider zijn. Naast de gebruikelijke cast en crew info (1 pagina), een bioscooptrailer en een originele promotionele featurette (7 min.), krijgen we een tiental leuke en recente (doch korte) interviews met Clint Eastwood, Arnold Schwarzenegger, Robert Urich, Patty Clarkson, Andrew Robinson, Evan Kimi, Hal Holbrook, John Milius, Ted Post en Joel Cox. Zij vertellen elk meer over de impact van de film in het algemeen en de impact op hun eigen leven. De hoofdmoot is de documentaire "Dirty Harry: The Original" (29 min.) waarin tal van aspecten over de Dirty Harry films aan bod komen. Hier gaat men dieper in op de invloed die de films gehad hebben op de samenleving en de filmindustrie. En naar goede gewoonte bij Warner zijn de extra's uiteraard niet Nederlands ondertiteld.

CONCLUSIE
Dirty Harry is een prima politieprent uit 1971 (hetzelfde jaar als The French Connection overigens) die nu een degelijke behandeling op DVD gekregen heeft en zeker niet mag ontbreken in ieders collectie!


cover
Studio: Warner

Regie: Don Siegel
Met: Clint Eastwood, Harry Guardino, Reni Santoni, John Vernon, Andrew Robinson, John Larch, John Mitchum

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
16

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931215169


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Cast & Crew,
• Theatrical Trailer,
• Original Documentary,
• Dirty Harry: The Original,
• Interview Gallery

Andere recente releases van deze maatschappij