:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CROWS ZERO
CROWS ZERO
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-09-15
FILM
Op de Japanse Suzuran school ligt men niet wakker van het behalen van punten. Neen, de jongens van de school hebben maar één ding voor ogen: de absolute macht over de hele school. Die ligt nu in handen van de charismatische Tamao Serizawa (Takayuki Yamada). Maar met het nieuwe schooljaar komt er een kaper op de kust in de gedaante van heethoofd Genji Takaya (Shun Oguri), de zoon van een lokaal Yakuza-baas...

Crows Zero is de liveaction verfilming van de succesvolle gelijknamige manga. Takashi Miike - de geliefde en tegelijk beruchte Japanse cineast die telkens met evenveel zwier op nog geen twintig jaar maar liefst tachtig (!) regieprojecten heeft afgewerkt - maakt van de film een entertainend knokfestijn vol brekende botten, testosteron beladen dialogen en spectaculaire gevechten. Ondanks het rondvliegende bloed en het vele geweld heeft de film een lichtere ondertoon dan pakweg Fudoh: The New Generation (1996).

Het acteerwerk van de goed gecaste cast is prima en regelmatig emotioneel gelaagd. Het verhaal is uiteraard geen raketwetenschap, maar het ontbreken van diepgang wordt mooi opgevangen door een vlot tempo, amusante, doch bikkelharde actie en een vakkundige regie. De actiechoreografie is eveneens feilloos en Takashi Miike geeft de gevechten vaak een extra visuele toets. Het camerawerk is zoals gewoonlijk lekker dynamisch, zonder gelukkig te hyperkinetisch te worden. De prent wordt tot slot over de hele lijn opgepept door de loeiharde rock 'n roll van de Japanse rockband "The Street Beats".

Crows Zero werd niet geheel onverwacht een kaskraker in de Japanse bioscopen. De sequel is ondertussen al een feit en zal hopelijk ook snel in onze contreien verschijnen. Tot dan is deze dvd van Splendid een mooi zoethoudertje!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is scherp met een somber, doch stijlvol en vooral erg passend kleurenpalet. De donkere tinten komen goed tot hun recht en het schaduwdetail is dik in orde. De gebruikte print is vrij van vuiltjes en beschadigingen, hoewel we hier en daar toch wat filmgrain en een paar minieme compressiefoutjes hebben opgemerkt. De Japanse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm, met een bevredigende dynamiek en een prima weergave van muziek. De harde rocknummers van de Japanse rockband The Street Beats schallen heerlijk door de speakers, terwijl de dialogen over de hele lijn netjes verstaanbaar blijven. Ruis en andere storende elementen zoals kraakjes en drop-outs hebben we gelukkig niet waargenomen.

EXTRA'S
Naast de gewoonlijke cross-promotional trailers zijn er geen extra features aanwezig. Een gemiste kans!

CONCLUSIE
Met Crows Zero levert de lichtjes geschifte Japanse veelfilmer Takashi Miike (Audition, Ichi The Killer) eindelijk nog eens een dijk van een film af. Hij is misschien niet zo diepgravend of arty als zijn 'betere' werk, maar wat de film mist in diepgang maakt Miike goed met zijn karakteristieke visuele flair, opzwepend tempo en bikkelharde actie. De dvd van Splendid is technisch prima, maar het gemis aan extra's is bij deze actietopper toch een beetje jammer!


cover
Studio: Splendid

Regie: Takashi Miike
Met: Shun Oguri, Ky˘suke Yabe, Takayuki Yamada, Meisa Kuroki

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
16

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij