:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROXETTE - ALL VIDEO'S EVER MADE & MORE
ROXETTE - ALL VIDEO'S EVER MADE & MORE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-06-01
INHOUD
Roxette is de Zweedse groep rond de flegmatieke zanger-gitarist Per Gessle en charismatische frontvrouw Marie Fredriksson. Het succesverhaal achter de groep is een toevalstreffer die zelfs nog niet uit het meest uitgekookte brein in Hollywood zou zijn gekomen, wat nogmaals bewijst dat de werkelijkheid vaak de fictie overtreft. Nadat een student uit Zweden een bandje van de groep naar Amerika had meegenomen, en een lokaal radiostation het nummer The Look begon te spelen, werd de groep van de éne dag op de andere in een superstatus gekatapulteerd, en zoals het met veel groepjes dan gaat, spatten ze na een tijd roemloos uit elkaar. Echter niet zo met Roxette: het duo heeft de laatste jaren geregeld platen afgeleverd van misschien geen superieure maar toch wel bovenmaatse kwaliteit, en zelfs na hun sabattical year waarin Marie Fredriksson bevallingsverlof nam en Per Gessle een solo-album The World According To Per Gessle opnam, staan ze weer op het podium als vanouds, en zullen ze dit jaar (2002) zelfs de hoofdact vormen op de Night of the Proms te Antwerpen. Het geheime recept van Roxette? Simpele maar oerdegelijke songs, met zowel mooie ballads - Listen To Your Heart, Vulnerable en It Must Have Been Love - als sterke meezingers - Sleeping In My Car, The Look en How Do You Do?. Zelfs wanneer ze een filmhit moeten schrijven, zelfs voor een ziekelijk wangedrocht als Super Mario Bros. - in dit geval Almost Unreal - zorgen zij ervoor dat toch tenminste de muziek te genieten is. Uit Pretty Woman is natuurlijk It Must Have Been Love stukken bekender. Tijdens de afgelopen vijftien jaar heeft de groep haar reputatie als mega-act alleen maar bevestigd met een reeks albums die stuk voor stuk goed verkochten, zonder echte uitschieters naar onder toe - wat niet elke groep gegeven is. Het album Baladas En Espanol uit 1996, waarin ze gewoon een handvol oudere songs naar het Spaans hebben vertaald - niet evident voor een Zweedse groep overigens - bewijst overigens nog maar eens de veelzijdigheid van dit duo. Voor de die-hard fans is deze DVD pure verwennerij om jaloers op te zijn, want in de titel "All Video's Ever Made 1987-2001" mag je het woord "All" vrij letterlijk interpreteren. Naast een chronologisch overzicht met 35 videoclips, redelijk goed geregisseerd en soms vrij inventief, soms weer redelijk conventioneel, vind je namelijk nog 5 zogenaamde "rarities" terug, voornamelijk oude clipjes met zeldzame eerste TV-optredens, oudere versies van clips en dergelijke. Het siert Roxette dat ze al deze - soms potsierlijke - documenten op een reguliere release uitbrengen en niet ten prooi laten vallen aan de bootleg-markt. Dit alles wordt bovendien in een zeer overzichtelijk menu gepresenteerd. Mooi zo!

PLAYLIST

1. Neverending love
2. Soul deep
3. I call your name
4. Chances
5. The look
6. Dressed for succes
7. Listen to your heart
8. Dangerous
9. It must have been love
10. Joyride
11. Fading like a flower
12. The big L
13. Spending my time
14. Church of your heart
15. (Do you get) Excited?
16. How do you do?
17. Queen of rain
18. Fingertips '93
19. Almost unreal
20. Sleeping in my car
21. Crash! Boom! Bang!
22. Fireworks
23. Run to you
24. Vulnerable
25. You don't understand me
26. June afternoon
27. She doesn't live here anymore
28. Un dia sin ti
29. Wish I could fly
30. Anyone
31. Stars
32. Salvation
33. The centre of the heart
34. Real sugar
35. Milk and toast and honey
RARITIES:
36. Neverending love
37. It must have been love / Christmas for the broken hearted
38. I call your name
39. The look
40. Silver blue


BEELD EN GELUID
De geluidstrack is niet opgewaardeerd van 2.0 naar 5.1, omdat men anders waarschijnlijk twee discs had moeten gebruiken, wat de prijs gevoelig had kunnen doen stijgen. De 2.0-track is echter meer dan voldoende, klinkt zuiver genoeg, en in tegenstelling tot bij live-opnames is een kunstmatig opgedreven soundtrack bij een verzameling muziekvideo's wat ons betreft niet strikt noodzakelijk. De beeldkwaliteit van de oudere filmpjes is soms toch echt wel bedroevend, maar in de recentere opnames is dat euvel gelukkig verholpen, en naarmate de clips door de jaren vorderen, worden ze ook beter, zowel technisch als artistiek. In sommige clips zoals Crash! Boom! Bang! is er wel hier en daar wat aliasing te zien, en het beeld is zeker niet in alle clips even scherp. Daartegenover staat dan weer de haast encyclopedische volledigheid van de anthologie. Door grote hoeveelheid aan clips heeft de beeldkwaliteit een beetje moeten inboeten, maar substandaard is deze release werkelijk niet.

EXTRA'S
Naast deze overvloed aan video's bevat de disc nog twee uitstekende documentaires, ééntje van 50 minuten "The Making Of Joyride" en een road movie uit 1995, "Really Roxette" van 52 minuten. De eerste is - U raadt het al - geschoten tijdens de opnames van Joyride, en geeft een goede inzake in het tot stand komen van het album: de reacties op hun vorige successen, het schrijven van nummers, enzovoort. De tweede documentaire is van recentere datum en volgt de band op de voet tijdens hun Crash! Boom! Bang!- tournee, en is zeker inhoudelijk beter dan de eerste. Samengevat staat deze DVD werkelijk tot op het randje vol.

CONCLUSIE
Dit is nu eens een schoolvoorbeeld van hoe een DVD-compilatie van videoclips er zou moeten uitzien. Aardig voor de fans, zeer compleet, technisch misschien geen topper, maar alleszins voldoende.

DISCOGRAFIE
Van Roxette verschenen de volgende albums: Pearls Of Passion (1986), Dance Passion (1987, remix-album), Look Sharp (1988), Joy Ride (1991), Tourism (1992), Crash! Boom! Bang! (1994), Rarities (1995, onuitgegeven materiaal), Don't bore us - Get to the chorus (1995, verzamelalbum), Baladas En Espanol (1996), Have A Nice Day (1999), Roxette 100% Greatest Hits (1999, verzamelalbum), Room Service (2001)


coverStudio: EMI

Regie: -
Met: Per Gessle, Marie Fredriksson

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2001

Leeftijd:
E

Speelduur:
165 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
724349264298


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 documentaires

Andere recente releases van deze maatschappij