:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIE HARD 3 - DIE HARD WITH A VENGEANCE
DIE HARD 3 - DIE HARD WITH A VENGEANCE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-06-06
FILM
Tijdens de ochtendspits wordt New York opgeschrikt door een bomaanslag op een winkelcentrum. De bommenlegger, een kerel die zichzelf Simon (Jeremy Irons) noemt, eist telefonisch de aanslag op. En wat meer is: er zullen diezelfde dag nog bommen ontploffen tenzij agent John McClane (Bruce Willis), en alleen hij, precies Simons instructies volgt. McClane, op de rand van een echtscheiding zwaar aan de fles geraakt, is intussen bij de politie geschorst. Simon heeft blijkbaar met McClane nog een eitje te pellen, want als eerste opdracht moet McClane in Harlem gaan rondlopen met een bord met het opschrift "IK HAAT NEGERS". Net op het nippertje kan de zwarte winkeleigenaar Zeus Carver (Samuel L. Jackson) McClanes hachje redden van een woedende menigte. Simon gaat evenwel onverbiddellijk met zijn pervers spelletje door: McClane en Zeus beginnen aan een dolle tocht door New York, van de éne openbare telefooncel naar de andere, raadseltjes van Simon oplossend. Een fout antwoord of niet tijdig bij de telefoon geraakt? Alweer een bomexplosie! Terwijl McClane erachter komt dat Simon de broer is van Hans Gruber, de kerel die hij in de eerste film door het raam van een gebouw in L.A. heeft gegooid, arriveren er trucks in de stad om het puin van de bomaanslagen op te kuisen. Simon dreigt intussen om een niet nader genoemde school op te blazen, maar McClane komt erachter dat Simons uiteindelijke doel veel meer omhelst dan simpele wraak.



Yippie-a-yeah modderfukkers! John McClane is back, in een actiespektakel zoals in het post-11-septembertijdperk politiek incorrect zou zijn. Na het tweede deel aan Renny Harlin te hebben overgelaten is regisseur John McTiernan voor het derde (en voorlopig laatste) deel van de Die Hard-cyclus terug zelf in de regisseursstoel gekropen. Het scenario is mogelijk nóg incoherenter dan in de eerste twee instanties, maar da's in een film als deze pure bijzaak. Hoofdzaak is dat Bruce Willis volop de kans krijgt te doen waar hij goed in is: de tegenstand bij bosjes neermaaien en intussen de éne one-liner na de andere spuien. Hetgeen een onderhoudende actiefilm oplevert, spijtig genoeg met iets te veel clichés, zelfs voor het genre. Laat zo bijvoorbeeld de kinderen van Zeus Carver toch nét op die éne school in New York zitten die Simon in de lucht wil laten vliegen, zeker! Simon vermeldt overigens ook dat zijn "acties" gesponsord worden door een zakenman uit het Midden-Oosten, wat nogmaals bewijst dat de werkelijkheid de fictie soms overtreft, én dat scenario's schrijven voor films als deze werkelijk een makkie moet zijn. Liefhebbers van actie krijgen wel waar ze om gevraagd hebben: dolle achtervolgingen, schietpartijen, explosies en een berg lijken, zonder uitzondering allemaal van ex-Oostduitse terroristen. Het geheel is een stuk minder ernstig dan de vorige twee films, en van de trilogie blijft nummer twee toch nog altijd onze favoriet. Een troef voor de film is wel de inbreng van Samuel L. Jackson, overigens ook al in Unbreakable aan de zijde van Bruce Willis te zien. Alleen Jeremy Irons neemt zichzelf en zijn rol te serieus, maar films als deze hebben altijd wel wat cartoonachtige slechteriken nodig. Toch is de boodschap van deze film vooral: niet te hard nadenken.

BEELD EN GELUID
Ten opzichte van de redelijk kale versie die Buena Vista eerder uitbracht, is deze disc zowel op gebied van beeld als van geluid zeker niet verslechterd. Het blijft natuurlijk wel onbegrijpelijk waarom deze release voorzien wordt van een Franse DTS-track, maar niet van een Engelse. Niet dat de Engelse Dolby Digital 5.1-track slecht zou zijn, want de ruimtelijke effecten wanneer er voertuigen met sirenes door de straten gieren of wanneer er alweer iets in de lucht vliegt, liegen er niet om. Vooral in de explosiescènes, zoals in de beginsequentie, wordt ook het register van de subwoofer helemaal opengetrokken. We hebben echter niet de moeite gedaan om de Franse DTS-track te beluisteren, want we denken niet dat deze door jullie vaak zal beluisterd worden. Het beeld is scherp en heeft solide kleuren, maar heeft wat te lijden onder edge enhancement. Ook zit er halverwege de film gedurende enkele seconden een opvallende witte rand onderaan het beeld, die er volgens ons niet thuishoort. Een minpunt bij deze Buena Vista-releases blijft de ondertiteling: veel te groot en veel te hoog, maar wel redelijk accuraat.

EXTRA'S
Een tweede merkelijke verbetering is de hoeveelheid extra's bij deze release, waardoor deze Buena Vista-release niet moet onderdoen voor de twee 20th Century Fox-releases van de eerste paar films.

Om te beginnen verdient Buena Vista een dikke pluim voor het ondertitelen van alle extra's, zelfs de commentaartrack. Deze is overigens de enige extra van betekenis op de eerste schijf, en werd ingesproken door regisseur John McTiernan, scenarist Jonathan Hensleigh en producent Andrew Vajana. De track is redelijk informatief, maar lijkt te zijn samengesteld uit een collage van aparte commentaartracks.

Ook vinden we hier de beruchte THX-optimizer van Lucasfilm terug. De hoofdmoot van de extra's vinden we terug op de tweede schijf.

In de sectie documentaires vinden we eerst en vooral een 22 minuten durende HBO Making Of-special. In een tweede, ongeveer even lang durende documentaire, "Een nacht om nooit te vergeten" is een stukje promo-materiaal van de avond in Amerika waarin het derde deel in première ging, en de tweede Die Hard-film zijn televisiedebuut maakte. Een derde, korte featurette van vier minuten, is afkomstig uit de electronische perskit van Fox, en is slechts een veredelde trailer. Er staan overigens ook twee echte trailers op de disc.

In de volgende sectie krijgen we één verwijderde scène voorgeschoteld, een zes minuten durend alternatief einde, al dan niet van commentaar voorzien.

In de sectie Achter De Schermen vinden we een drietal filmpjes over de totstandkoming van drie belangrijke scenes, namelijk de ontsporing van het metrostel (9 min), de dolle rit door het park (10 min), en de explosie in het winkelcentrum (8 min). Daarbij krijgen we ook nog tweetal minuten aan storyboards van de scène waarin McClane uit de vol water lopende tunnel moet ontsnappen.

In de interviews-sectie worden respectievelijk Bruce Willis en Jeremy Irons zes en een halve respectievelijk vier en een halve minuut aan het woord gelaten over de invulling van hun rol.

Dan krijgen we nog zeven filmpjes over de speciale effecten, die laag voor laag uit elkaar worden gehaald, zoals de afdaling langs de kabel of Willis' onfortuinlijke belevenissen in de tunnel.



Tot slot vinden we nog twee easter eggs op disc 2 terug. De eerste bevat nog een sequentie bloopers, die je kan activeren door vanuit de menu-optie "Interview met Bruce Willis" naar links te klikken. Hierdoor wordt het nooduitgang-bordje actief, en door op enter te drukken wordt het filmpje gestart. Het tweede easter egg vind je in het hoofdmenu van de extra's-disc. Als je vanuit één van de opties in de rechtse kolom naar rechts klikt, wordt er zo'n buis om je aan vast te houden in een metrostel opgelicht. Druk op enter en je krijgt de DVD-credits.

CONCLUSIE
Deze disc overtroeft de vorige editie op alle gebied, en is een mooie aanvulling voor de twee eerste films, die Fox eerder in een verbeterde versie uitbracht. De film zelf valt iets tegen vergeleken met zijn twee illustere voorgangers, maar staan toch nog altijd garant voor een boel pret.


cover




Studio: Buena Vista

Regie: John McTiernan
Met: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Jeremy Irons, Graham Greene, Colleen Camp, Larry Bryggman, Sam Phillips

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
16

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875938160


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 easter eggs
Disk 1:
• Commentaartrack door John McTierman, Jonathan Hensleigh en Andrew G. Vajana
Disk 2:
• Documentaire "HBO - Making Of Die Hard 3"
• Documentaire "Een nacht om nooit te vergeten"
• Documentaire "Die Hard 3 - Featurette"
• Alternatief einde
• 3 Behind the scenes-filmpjes
• Storyboards
• Interviews
• Filmpjes over speciale effecten
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij