:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CSI NEW YORK, SEIZOEN 5.13-25
CSI NEW YORK, SEIZOEN 5.13-25
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-01-27
SERIE
Ook al zijn niet alle episodes even sterk, toch is dit opnieuw een box met een pak afleveringen om vingers en duim bij af te likken. Het zal de fans wellicht niet verwonderen dat de verhaallijnen verder gaan na de eerste 12 afleveringen van seizoen 5. Vooral de verhouding tussen Danny en Lindsay (en hun eerste kindje), Stella en de Griekse munten en mediamagnaat Robert Dunbroock komen diverse keren aan bod. Voor de rol van Dunbroock wisten de makers acteur Craig T. Nelson te strikken die in de jaren '80 belangrijke rollen vertolkte in Poltergeist, The Killing Fields en The Osterman Weekend. Kleinere gastrollen zijn er deze keer ondermeer voor Mare Winningham (Grey's Anatomy, St. Elmo's Fire), Edward Asner (Elf, The Slender Thread), Charles S. Dutton (Gothika, D-Tox), Danay Garcia (Flora Pollock in Prison Break) Julia Ormond (Sabrina, First Knight).

Tot de beste afleveringen uit de box behoren ongetwijfeld 5.17. Green Piece (waarin labtech Adam een grotere rol dan gewoonlijk speelt) en 5.25. Pay Up, de slotaflevering waarin een belangrijk nevenpersonage om het leven komt, en die eindigt op een goeie cliffhanger. Onze favoriete aflevering uit de box is echter zonder de minste twijfel 5.22. Yahrzeit. Aflevering 5.24. Grounds For Deception moest wellicht ook een hoogtepunt worden voor veel fans, maar het acteerwerk van Melina Kanakaredes is op het einde van de aflevering zodanig abominabel dat we eerder moesten lachen dan dat we konden meeleven.
 
AFLEVERINGEN
We krijgen de volgende 14 afleveringen:
 
Disk 1:
5.13. Rush To Judgement
Het CSI-team moet een menselijke puzzel oplossen als op verschillende plaatsen in de stad lichaamsdelen van worstelcoach Vince Nelson worden gevonden. Uit onderzoek blijkt dat Nelson foto's van minderjarige jongens had rondgestuurd naar zeven van zijn leerlingen.
 
5.14. She's Not There
Een Russische toerist wordt dood gevonden op het metrostration van Times Square. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer in New York was om zijn dochter te zoeken nadat hij een brief met een noodkreet van haar had gekregen.
 
5.15. The Party Is Over
Stella en Mac zijn op een liefdadigheidsfeest van de stad New York. Plots valt het lijk van de locoburgemeester naar beneden. De feestlocatie verandert in een plaats delict.
 
5.16. No Good Deed
Mac en Stella zitten buiten koffie te drinken als er iets onwaarschijnlijk gebeurt: een buizerd laat een menselijke oogbal in Stella's kopje vallen...  

Disk 2:
5.17. Green Piece
Als er op straat in New York een busje explodeert en een huis verwoest wordt, zijn CSI en de FBI snel ter plaatse. In de resten van het huis vindt Danny het lichaam van een jonge vrouw.

 5.18. Point Of No Return
In een hotel vindt één van de kamermeisjes een lichaam. Tot afgrijzen van het CSI-team is het slachtoffer Anabel Pino, de vrouw van een voormalig CSI-lijkschouwer. Stella en Angell gaan ondertussen door met hun pogingen om Georges Kolovos en Sebastian Diakos te pakken te krijgen.
 
5.19. Communication Breakdown
Op een trein wordt het levenloze lichaam gevonden van een native American. Het blijkt Amos Delaware te zijn, hoofd van de Montiquan Indian Nation. De man lijkt te zijn vermoord door een kogel die van buiten de trein is afgevuurd.
 
5.20. Prey
De tiplijn van de politie van New York krijgt een foto opgestuurd van het lichaam van Marschall Baxter, die dood wordt gevonden in de studio van het theater waar hij les geeft. Door nader onderzoek komen de CSI'ers erachter dat Baxter een stalker was die jonge vrouwen lastig viel.
 
Disk 3:
5.21. The Past, The Present And The Murder
Robert Dunbrook, de mediamagnaat, duwt een man uit het raam van zijn kantoor en vraagt zijn zoon Connor om zijn advocaat te bellen. Het lichaam van het slachtoffer wordt later toegetakeld teruggevonden bij het water.
 
5.22. Yahrzeit
Tijdens een Felix Marshall-veiling valt een man dood neer. Het is Xander Green, een schatter van het veilinghuis. Volgens Adam is bij de moord een wapen uit de jaren'40 gebruikt...
 
5.23. Greater Good
Mac vermoedt dat een man die achttien maanden in de gevangenis heeft gezeten de schuld op zich heeft genomen. De CSI'ers besluiten de zaak te heropenen.
 
5.24. Grounds For Deception
Stella gaat op onderzoek uit in Griekenland. Mac volgt haar en komt erachter waarom Stella zich zo vastbijt in deze zaak.
 
5.25. Pay Up
Detective Angell en Connor Dunbrook, die tegen zijn vader moet getuigen, zitten samen te eten in een restaurant. Plotseling rijdt er een auto het pand binnen en worden er schoten gelost...
 
BEELD EN GELUID
Zoals steeds krijgen we een puike, anamorfe 1.78.1-transfer. CSI New York bevat nogal wat donkere scènes, gelukkig biedt deze dvd een erg goed zwart- en contrastniveau. Ook bij projectie blijft de beeldkwaliteit moeiteloos overeind. De Dolby Digital 5.1-track slaagt er ondermeer door de omgevingsgeluiden uit de achterkanalen goed in om de kijker mee te slepen tijdens de verschillende soorten sfeer die worden opgeroepen.
 
EXTRA'S
De extra's die we hier krijgen draaien allemaal om My name is Mac Taylor, de 100ste episode die we konden terugvinden in de eerste box van dit vijfde seizoen. Verspreid over drie delen krijgen we een goede kijk op hoe een aflevering tot stand komt: pre-production: Planning the Perfect Murder (24:12 minuten), Production: Shoot to Kill (18:15 minuten) en Post Production: Crime Scene Clean-up (18:26 minuten) zijn allen interessant. Op de derde dvd krijgen we ten slotte Celebrating 100: Evidence of a Hit, met interviews die opgenomen zijn tijdens het feestje voor de 100ste aflevering.
 
CONCLUSIE
We vallen zwaar in herhaling maar dit is opnieuw een leuke CSI New York-box.cover
Studio: Indies Home Entertainment

Regie: Oz Scott, Jeffrey Hunt, Rob Bailey, Marshall Adams
Met: Gary Sinise, Melina Kanakaredes, Eddie Cahill, Carmine Giovinazzo, Hill Harper, Anna Belknap, Emmanuelle Vaugier

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
530 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij