:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MENTALIST, THE - SEIZOEN 1
MENTALIST, THE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2010-03-23
SERIE
Patrick Jane
: Be reasonable. This is my case.
Teresa Lisbon: Your case?
Patrick Jane: Red John's mine.
Teresa Lisbon: Red John doesn't belong to anyone.
Patrick Jane: He belongs to me
 
Patrick Jane (Simon Baker) was een beroemd medium tot zijn vrouw en dochter werden vermoord door de ongrijpbare seriemoordenaar Red John. Hij besluit met zijn paranormale nepoptredens te stoppen en zijn bijzondere vaardigheden op het gebied van observatie en analyse te gebruiken als consultant van het CIB, het California Bureau Of Investigation. In Californië helpt Patrick nu het team van senior agent Teresa Lisbon (Robin Tunney) bij het oplossen van moeilijke zaken. De andere teamleden, agent Kimball Cho (Tim Kang), agent Wayne Rigsby (Owain Yeoman) en agent Grace Van Pelt (Amanda Righetti) zijn maar al te blij met de vaak onconventionele hulp van Patrick. Patrick Jane vergeet echter nooit zijn belangrijkste doel: Red John vinden...

Op basis van de mond-tot-mondreclame en de meer dan verdienstelijke kijkcijfers was ondergetekende als liefhebber van het crimi- & politiegenre benieuwd naar The Mentalist. Om met de deur in huis te vallen: The Mentalist is zeker geen slechte serie, maar het is toch wel ietwat vreemd dat net deze serie wist uit te groeien tot de best scorende nieuwe serie van 2008 in de VS. Wat de acteerprestaties betreft kunnen we alvast niet klagen, ook al bestaat de vaste cast grotendeels uit relatief onbekende acteurs. De Australische hoofdrolspeler Simon Baker is ongetwijfeld het bekendste gezicht na rollen in onder meer Land Of The Dead, The Devil Wears Prada en The Ring Two. Robin Tunney herinneren we ons vooral uit het eerste seizoen van Prison Break. Tim Kang was te zien in Rambo, al moeten we bekennen dat we ons zijn rol niet meer herinneren, Amanda Righetti werkte mee aan The O.C. en de Friday The 13-remake en Owain Yeoman ten slotte wist een rol te versieren in series als The Nine en Generation Kill. In sommige afleveringen duikt Gregory Itzin (president Charles Logan in diverse seizoenen van 24) op als chef Virgil Minelli. Ook al zijn de acteerprestaties goed, toch had er meer ingezeten indien de personages dieper waren uitgewerkt. 

Het meest ontwikkelde personage is uiteraard dat van de sympathieke Patrick Jane, hét voornaamste aantrekkingspunt van The Mentalist. Met Patrick Jane heeft The Mentalist een personage in huis dat het potentieel heeft om een blijvertje te worden. Jammer genoeg zijn de scenario's een stuk minder indrukwekkend, zeker in vergelijking met een aantal van de topseries van de laatste jaren. In sommige afleveringen zijn de stories of de op te lossen misdaden te zwak om lang bij te blijven en dat wordt niet gecompenseerd door diep uitgespitte personages of sterke verhaallijnen die diverse episodes overspannen. De 5 vaste personages zijn stuk voor stuk sympathiek, maar we zouden het appreciëren mochten we meer te weten komen over hun karakter, hun drijfveren, hun demonen, hun verlangens, etc. Behalve over de gevoelens die Grisby koestert voor Van Pelt, komen we weinig over het team te weten. Op het belangrijkste thema in dit eerste seizoen (de jacht op moordenaar Red John) ligt te weinig nadruk om de kijker echt mee te slepen. Het uitblijven van een echt cliffhanger op het einde van dit seizoen helpt ook al niet om de kijker likkebaardend uit te laten kijken naar seizoen 2. Ook op een aantal andere vlakken moet The Mentalist het afleggen tegen de topseries in het genre: de brave cinematografie, de weinig indrukwekkende soundtrack en de niet altijd even interessante locaties zorgen ervoor dat The Mentalist zelden echt weet te beklijven. Doordat de oplossing van de misdaden eigenlijk steeds gebaseerd is op de talenten van Patrick Jane in plaats van op wetenschappelijk onderzoek (zoals bij CSI, Crossing Jordan,...), is The Mentalist geregeld ook een stuk minder geloofwaardig dan die laatste series. Begrijp ons niet verkeerd, The Mentalist is een leuke, pretentieloze serie, maar er zijn op dit moment toch een pak sterkere concurrenten op de markt.

AFLEVERINGEN
We krijgen de volgende 23 afleveringen:

Disk 1
1.1. Pilot
Een brutale dubbele moord. Een smiley van bloed. Iedereen denkt dat Red John weer heeft toegeslagen, iedereen behalve Patrick.
 
1.2. Red Hair And Silver Tape
Door een recept met teveel boter komt Patrick erachter wie de moordenaar is van de knappe roodharige jonge vrouw die in een restaurant werkte in Nappa Valley.
 
1.3. Red Tide
Het lichaam van een verdronken surfster spoelt aan op een strand in Californië. Het water in haar longen is echter geen zeewater...
 
1.4. Ladies In Red
Een rijke belegger is verdwenen uit zijn villa in San Francisco. Patrick weet echter zeker dat hij nooit naar buiten ging.
 
Disk 2
1.5. Redwood
Als er een doodgestoken vrouw gevonden wordt, blijkt dat haar beste vriendin onder de blauwe plekken zit, dat ze in de war is en een bebloed mes bij zich heeft.
 
1.6. Red Randed
Een afgehakte hand leidt Patrick naar een enorm casino en naar een enorme jackpot aan de blackjacktafel.
 
1.7. Seeing Red
Patrick heeft een consult bij een professionele paragnost wiens klant op verdachte wijze om het leven is gekomen.

1.8. Thin Red line
Vlak voordat een grote drugsdealer voor de rechtbank moet verschijnen, wordt de belangrijkste getuige à charge dood gevonden in een goedkoop motel.
 
Disk 3 
1.9. Flame Red
Voormalige leden van een eenheid van de National Guard hebben veel gemeen: ze komen uit dezelfde stad en ze komen allemaal om bij een brand.
 
1.10. Red Brick And Ivy
Heeft Patricks voormalige psychiater haar ex vermoord, een onderzoeker die dierenproeven uitvoerde, of is de dader een dierenactivist?
 
1.11. Red John's Friends
Een veroordeelde moordenaar zegt dat hij informatie heeft over Red John. Patrick wil daar meer over weten, zijn bazen niet. Dus vertrekt Patrick bij het CBI...
 
1.12. Red Rum
Die eeuwige zwarte magie. Als een mysterieuze talisman wordt gevonden bij het lichaam van een dode tiener, is de heks uit de buurt de verdachte.
 
Disk 4
1.13. Paint It Red
De oliemagnaat? De vervalser? De conservator? Een schilderij van 50 miljoen dollar is voor veel mensen een motief voor moord.

1.14. Crimson Casanova
Een zelfbenoemde vrouwenfluisteraar wordt wakker naast zijn vermoorde geliefde.

1.15. Scarlett Fever
Nadat een societydame is vergiftigd tijdens een soiree, ontdekt Patrick dat haar vrienden van de country club nog veel meer te verbergen hebben dan moord.
 
1.16. Bloodshot
Omdat Patrick na een bomexplosie tijdelijk niets kan zien, gaat hij bij het zoeken naar de dader af op zijn gevoel, met name zijn gevoel voor humor.
 
Disk 5
1.17. Carnelian Inc.
Een kopstuk uit de zakenwereld die een vrije val maakt, landt pal voor de neus van Patrick.
 
1.18. Russet Potatoes
Hypnose en moord: een onschuldige sukkel denkt dat het lijk waarmee hij rondsjouwt een zak aardappelen is.
 
1.19. A Dozen Red Roses
In Hollywood staan Patrick en het team oog in oog met een moordenaar.
 
1.20. Red Sauce
Patrick gebruikt zijn vaardigheden op het golfterrein om in contact te komen met een misdaadkoning die wellicht een FBI-informant heeft vermoord.
 
Disc 6
1.21. Miss Red
Waarom is Patrick er zo zeker van dat de vriendin van de dode directeur helemaal geen echte psychiater is? Haar handschrift is in ieder geval leesbaar.
 
1.22. Blood Brothers
Op een opvoedingskamp voor probleemjongeren verzint Patrick bij het kampvuur een verhaal in de hoop een moordenaar te vangen.
 
1.23. Red John's Footsteps
Een dood meisje op de grond. Een smiley in de lucht. Begint Red John met zijn zoveelste moordpartij? Of is het een valstrik voor Patrick?

Patrick: Relax. No such thing as witches.
Kimball: Yeah, it's easy for you to say. Weird witch-lady didn't burn you an effigy and bind you to her power.
 
BEELD EN GELUID
We krijgen een redelijk goede transfer in het originele 1.78.1-formaat. Op sommige momenten konden contrast en scherpte iets beter, maar al bij al is het resultaat bevredigend. Jammer genoeg waren wij ontgoocheld door de Dolby Surround 2.0- track. Op zich is het al jammer dat we het in tegenstelling tot de regio 1-release moeten stellen zonder een Dolby Digital 5.1-track, maar erger is dat de 2.0-track geregeld hol en onnatuurlijk klinkt. In vergelijking tot de andere recente tv-series die wij zagen is dit toch wel een stap terug.
 
EXTRA'S:
We krijgen een aantal extra's die redelijk interessant zijn, om te beginnen de deleted Scenes voor de afleveringen 1.1 Pilot, 1.11 Red John's Friends en de laatste aflevering Red John's Footsteps. De andere extra's zijn allemaal te vinden op de zesde disk. In Het bewijs voor een successerie (24 min.) komen bedenker Bruno Heller en een aantal castleden aan het woord. De interviews worden afgewisseld met beelden uit de serie. Tijdens De glazen bol breekt: mentalist tegen paragnost (18 min.) wordt er dieper ingegaan op mentale scherpzinnigheid versus scherpe waarneming. De extra's worden afgesloten met Bewakingsvideo, niet meer of minder dan 7 minuten bloopers.

CONCLUSIE
The Mentalist wist niet volledig de verwachtingen in te lossen, maar toch konden we genoeg plezier aan dit eerste seizoen beleven. Ook seizoen twee zullen wij zeker een kans geven. Mogen we dan wel hopen op een fatsoenlijke Dolby Digital 5.1-track?

Grace: Hey. Aren't you supposed to be in the hospital?
Patrick: No.
Grace: Yes, you are.
Patrick: They've had enough of me. Officer Powell here was kind enough to give me a ride back.
Grace: Well. Thank you...I guesscover
Studio: Warner

Regie: David Nutter, Chris Long, John Behring, Martha Mitchell
Met: Simon Baker, Robin Tunney, Tim Kang, Owain Yeoman, Amanda Righetti

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
+- 950 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78;1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Deleted scenes
• Featurette


Andere recente releases van deze maatschappij