:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 10, DE - DAAR IS DE LENTE!
SMURFEN 10, DE - DAAR IS DE LENTE!
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-29
SERIE
Yup, het is lente en we krijgen weer een worp Smurfen... Naast vier dvd's van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn en acht die bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zaten, is het aantal releases dat Limelights Pictures op haar actief heeft intussen gestegen tot tien.

Alhoewel het op een volledig seizoen van de Amerikaanse Smurfentekenfilms wachten blijft, schiet Limelights Pictures goed op met het uitbrengen van thematisch gerangschikte collecties met daarin telkens 3 tot 6 afleveringen - afhankelijk of het om halve segmenten van 12 minuten of een heel segment van 22 minuten gaat. Deze greep van afleveringen heeft gemeen dat het telkens ergens in gesteld wordt dat de afleveringen zich in de lente afspelen. Naast een klassieker als De Grote Smurfenprijs krijgen we in twee van de vijf afleveringen echter de iets recentere afleveringen te zien, waarin er een hoop nieuwe Smurfen het dorp hebben vervoegd, zoals de vier kleutersmurfen en Opa Smurf, die niets wezenlijks bijbrengen in het verhaal. Cowboys Smurf? Gimme a break! Opvallend is dat het stemmenwerk niet altijd consistent geregisseerd is: dat er tussen series een andere stemacteur Grote Smurf insprak kunnen we nog wel vergeven, maar dat zelfs binnen één zelfde aflevering de brave roodgemutste baardmans plots een andere stem krijgt, geeft toch de indruk dat er iemand in de opnamestudio achter het mengpaneel in slaap is gevallen. Dit is best een beetje jammer, want daar tegenover staat dat Frans Van Dusschoten als Brilsmurf en vooral Paul Van Gorcum als Gargamel - zijn liedje in 1 aprilsmurf is om te gieren - bij momenten puik werk afleverden.

AFLEVERINGEN

Bedoeld als een uitzending van een half uur bestaan er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disc bevat eerst twee volledige en dan twee halve afleveringen met als gemeenschappelijk thema verjaardagen.

1 aprilsmurf

Op 1 april mogen de Smurfen elkaar eens goed beetnemen, en vooral Brilsmurf is het mikpunt van de grappen. Gargamel heeft echter ook een grap voorzien, en het is niet zo'n hele leuke: hij heeft zich vermomd in een smurfbeienstruik, en heeft zin om Smurfen op het menu te zetten.

De gouden Smurfenprijs

De heks Hagatha heeft in een boek met schoonheidstips (!) gelezen dat af en toe een Smurf over de kaak uitwrijven goed is tegen een droge huid. Ze smokkelt zichzelf in het smurfendorp als een gouden troffee, waar Brilsmurf net een ceremonie op poten heeft gezet om de meest verdienstelijke Smurf te belonen (uiteraard hopend dat hij de prijs zelf krijgt). Grote Smurf heeft weer eens twee minuten zijn rug gedraaid en het zit er weer bovenarms op, met andere woorden.

Vergeet me smurf

Door het smeltwater in de lente staat de dam van de rivier Smurf op barsten. Grote Smurf stuurt Brilsmurf, Smurfin en Zieke Smurf naar de top van de berg om er de diepte van de sneeuw te gaan meten, maar onderweg ruiken de eerste twee van een bloem waardoor ze hun geheugen verliezen en compleet vergeten zijn wat ze nu weer op de top van de berg kwamen doen. Het is aan Zieke Smurf om de Smurfen te redden.

Cowboy Smurf

De Kleutersmurfen weten niet waar de wol van hun kleren vandaan komt. Cowboy Smurf neemt ze op een lentedag mee om de wol van een schaap in de bergen te scheren. Onderweg krijgen ze onder meer af te rekenen met wolven en met een in een schaap verklede Gargamel.

Voorspelbare Smurfen

De Smurfen houden een bootrace op de rivier, en Gargamel heeft er een constructie op gebouwd waarmee hij hun schepen kan onderscheppen. Gelukkig is Klungelsmurf in zijn element, en door zijn geklungel is de helft van de armada beschadigd, waardoor de race vertraging oploopt.

BEELD EN GELUID

Technisch niet de beste release, alhoewel we de ouderdom van de filmpjes in rekening nemen. Er zitten nogal wat witte puntjes en printbeschadigingen op, maar de kroon wordt toch ditmaal gespannen door een joekel van een compressiefout in de eerste minuut van De Grote Smurfenprijs, waarbij er een zwaar geval van macroblocking te zien is, en het geluid enkele seconden wegvalt. De Nederlandse 2.0-track is best verstaanbaar, maar het is te merken dat er bij de afleveringen van recentere datum, zoals Cowboy Smurf, minder moeite gedaan is om een accent te spreken dat zowel in Vlaanderen als in Nederland aanvaardbaar is.

EXTRA'S

Hihihi ha ha ha, hier is een verrassing... BOEM! Een lege doos!

CONCLUSIE

De reeks Smurfenfilmpjes behoren tot het beste wat Hanna-Barbera heeft geproduceerd, omdat ze er een zo universeel en internationaal aanvaardbare versie van hebben gemaakt. Dit is bovendien één van de weinige releases die in een Nederlandse dubbing niet door de mand valt. Maar technisch zou het er wat minder slordig hebben mogen aan toegaan.



cover



Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
4,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412012154353


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij