:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 20, DE - GROTE SMURF WEET RAAD
SMURFEN 20, DE - GROTE SMURF WEET RAAD
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-02
SERIE
Grote Smurf is zeker en vast de autoriteitsfiguur van het smurfendorp. De Smurfen komen hem voor de meest mogelijke en onmogelijke dingen lastig vallen. De oude man wil echter niets liever dan rustig een dagje met zijn uitvindingen bezig zijn of gaan schaken met zijn vriend Homnibus. Naast vier dvd's van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn en acht die bij de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zaten, is het aantal releases dat Limelights Pictures op zijn actief heeft intussen gestegen tot tien. Van deze reeks is dit nummer acht.

De afleveringen zijn willekeurig uit vroege en late seizoen geplukt, wat de verandering qua stemmencast van onder meer Brilsmurf en Grote Smurf verklaart, evenals de aanwezigheid van de kleutersmurfen en Opa Smurf, die niet in het originele Smurfencanon thuishoren. Ondanks het feit dat in de tekenfilmserie er elke seizoen een nieuwe smurf of vier, vijf worden toegevoegd, blijft de totale populatie de ene keer 100, dan weer 101 smurfen (al naargelang men er Grote Smurf bijtelt of niet). Die anomalie even terzijde schuivend is het weer gieren geblazen met de stereotype smurfen die stuk voor stuk zo voorspelbaar zijn, maar in tekenfilmplots van tien minuten des te beter inzetbaar.
 
AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een half uur zijn er smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bevat eerst twee volledige en dan twee halve afleveringen met als gemeenschappelijk thema verjaardagen.
 
Zorgen zorgen zorgen
Grote Smurf is overbevraagd door zijn kleine Smurfjes, die blijkbaar tot niets meer in staat zijn zonder hem om zijn mening te vragen. De man krijgt er wratten van in het gezicht en gaat twijfelen bij alles wat hij doet. Met behulp van de elfjes proberen de Smurfen een wrattenmonster te vangen: als Grote Smurf over zijn hoorn kan wrijven en een toverspreuk uitspreekt, dan is hij van zijn zorgen én zijn wratten verlost. Het toeval wilt dat er een wrattenmonster is dat uitgelachen wordt omdat het nog geen wratten heeft. Nóg geen!

Grote Smurfs vrije dag
Grote Smurf is overbevraagd door zijn kleine Smurfjes, die komen klagen dat Bolle Gijs hun smurfbeien steelt. Grote Smurf maakt een constructie zoals die met de ezel en de wortel om Bolle Gijs weg te lokken. Op bezoek bij Homnibus laat die hem zien hoe de zaak wordt opgelost (of niet) als achtereenvolgens Smurfin, Brilsmurf, de Kleuters en een paar anderen het roer in handen nemen.

Grote Smurf Grote Smurf
Na een mislukt experiment zijn er twee Grote Smurfen die allebei van zichzelf denken dat ze de echte zijn. Ze proberen een drankje te brouwen om van hun tweeën weer ééntje te maken, maar ze lopen elkaar voortdurend in de weg. De boel wordt dan maar verdeeld en er ontstaan twee Smurfdorpen. Jammer genoeg is geen van de beide helften in staat de taken van de andere helft erbij te nemen. Opa heeft het overschot van het elixir in het ravijn gegooid en daarbij is er een lik op Gargamel terechtgekomen; dus  zijn er tot overmaat van ramp nu ook nog twee boze tovenaars.

Vaderdag kado
Grote Smurf heeft voor zijn vaderdag een aartslelijke hoed gekregen, maar hij wil de Smurfjes niet voor de borst stoten door ze te vertellen hoe lelijk die wel is. Hij probeert 'm onder meer te verliezen in een  windhoos en laat 'm stelen door een kraai. Uiteindelijk belandt de hoed als aas in een val van Gargamel, die meent dat er misschien wel een paar dolle Smurfen zullen zijn die de hoed van Grote Smurf willen terugbrengen. En ja hoor...

Een dag lang Grote
Grote Smurf is overbevraagd door zijn kleine Smurfjes (waar hebben we dat nog gehoord?), die komen klagen dat er een grote opslagruimte moet gebouwd worden voor hun rommel. Grote Smurf heeft echter geen tijd en hij neemt een rode reservemuts: de andere Smurfen mogen één voor één Grote Smurf spelen, maar moeten tot hun schande één voor één ondervinden dat het gewicht van het leiderschap zwaarder weegt dan ze dachten. En door hun stommiteit zakt ook nog eens het Smurfendorp bijna in.
 
BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot Daar Is De Lente! worden we ditmaal van grote compressieproblemen gespaard. Desondanks zijn het geen puntgave bronnen: er zitten nogal wat beschadigingen in, de compressie is zeker niet zaligmakend en de print is sporadisch vuil. En ook hier: de Nederlandse 2.0-track is best verstaanbaar, maar het is te merken dat er bij de afleveringen van recentere datum, minder moeite gedaan is om een accent te gebruiken dat zowel in Vlaanderen als in Nederland verstaanbaar is.

EXTRA'S

Is het een Smurfbeientaart? Is het salsaparilla? Jammer, de Smulsmurf heeft het al opgegeten!
 
CONCLUSIE
Ooit de reeks compleet krijgen zal een verre illusie blijven, maar voorlopig vallen deze collecties niet in dorre aarde. Het is te hopen dat men ook eens een reeksje klassiekers van Johan en Pirrewiet, die in het tweede of derde seizoen zaten, op schijf laat verschijnen en wat meer van de filmpjes die gebaseerd zijn op Peyo's albums.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij