:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOSEPH, KING OF DREAMS
JOSEPH, KING OF DREAMS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2001-05-03
FILM
Bij de Disney-studio's heeft men van ongeveer de helft van de klassiekers de laatste jaren een volstrekt overbodig vervolg in elkaar getimmerd, meestal dubieus van kwaliteit, dat het origineel veelal geen eer bewijst. De mediocre animatie schijnt voornamelijk te dienen om de beginnende tekenfilmstudio-artiesten het vak te leren. Meestal gaat het verhaal over de hoofdpersonages uit de eerste film die kleintjes hebben gekregen die dezelfde stommiteiten begaan als de ouders in de eerste film (Lion King 2, Lady And The Tramp 2, Little Mermaid 2, ...). Bij Dreamworks konden ze niet hetzelfde doen voor het succesnummer The Prince Of Egypt, want dan zouden ze geheid tegen de kar van de voornaamste religieuze wereldleiders gereden zijn. Daarom hebben ze het over een andere boeg gegooid en heeft hetzelfde team een direct-to-videoverhaal in dezelfde stijl gemaakt over een compleet ander bijbelverhaal. Joseph (Ben Affleck) is de zoon van aartsvader Jacob en Rachel, en als jongste in een gezin met een dozijn broers wordt hij door zijn vader van het zware landbouwerswerk gespaard en leert hij zijn oogappel lezen en schrijven. Bovendien schijnt hij de gave te bezitten om dromen te verklaren. Uiteraard valt dit bij zijn broers niet in goede aarde en onder leiding van de oudste, Judah (Mark 'Luke Skywalker' Hamill), smeden ze een vuig plannetje om Joseph een lesje te leren. Het plannetje loopt echter uit de hand en voor ze zelf goed en wel beseffen wat ze hebben aangericht, hebben ze Joseph verkocht als slaaf. Hij belandt in Egypte (er mochten toch een paar decors uit The Prince Of Egypt worden gerecycled), en door zijn toegewijdheid krijgt hij het vertrouwen van zijn meester Potiphar. Als diens vrouw hem probeert te verleiden en hij niet op haar avances wenst in te gaan, klaagt ze hem aan wegens aanranding en hij belandt in de gevangenis. Het feit dat hij niet daar ter plekke wegrot, heeft hij te danken aan een meisje dat hem regelmatig eten brengt (en met wie hij later uiteraard trouwt), én aan zijn gave, die blijkbaar de farao, die geplaagd wordt door onverklaarbare dromen, goed uitkomt. Joseph voorziet dat er na zeven overvloedige jaren zeven magere jaren zullen komen, en de farao draagt hem op om voor de slechtere tijden voorraden aan te leggen. In die functie komt Joseph weer in contact met zijn broers, die hem echter niet meer herkennen, maar hij hen wel.

Toegegeven, vergeleken bij The Prince Of Egypt is Joseph eerder een saaie bedoening. Het verhaal is veel simpeler, de karakters zijn zeer ééndimensionaal en nergens is er sprake van ook maar enige psychologische diepgang. De liedjes zijn minder beklijvend en de speciale visuele effecten zijn ook redelijk beperkt. Ook kan deze film niet bogen op een uitgebreide voicecast: op Ben Affleck en Mark Hamill na lopen, in tegenstelling tot in The Prince Of Egypt - sorry, maar ik kan niet buiten de vergelijking om - de vedetten hier elkaar niet voor de voeten (in één van de kleinere bijrollen vind je wel Dan 'Homer Simpson' Castellaneta terug - probeer hem te herkennen zonder naar z'n naam op de aftiteling te kijken). Het is overigens net de vergelijking met de Prince die de film het zwaarst hypothekeert, want in absolute termen uitgedrukt valt het allemaal nog best mee. Het verhaal verveelt niet, want mede door de korte duur - de film is zowat een kwart korter - wordt de ontbrekende complexiteit wat weggemoffeld en de animatie van de dromen van Joseph is grotendeels geïnspireerd op enkele schilderijen van Van Gogh, wat die scènes toch een zeer aparte timbre geeft. Er zitten geen noemenswaardige hiaten in het verhaal en de thema's die worden aangeboord (liefde, overspel, verraad) zijn het basisingrediënt van elke soortgelijke plot, maar bij Dreamworks hebben ze met deze film absoluut op veilig willen spelen en duidelijk geprobeerd het succes van hun voorganger te consolideren (en er intussen enkele dollars aan te verdienen). De film is ook meer geschikt voor de allerkleinsten dan The Prince of Egypt. Gelukkig heeft de studio met The Road To Eldorado een compleet ander vaatje aangeboord, want in een business zoals animatiefilm is elke stilstand achteruitgang.

BEELD EN GELUID
Op het beeld is zoals gewoonlijk bij Dreamworks niets aan te merken: mooie contrastrijke kleuren en scherpe beelden, het begint zelfs cliché te worden. Het zorgenkindje in deze film is de geluidstrack. Na de dood van André Franquin is Guust Flater blijkbaar  aan de slag gegaan voor de dvd-afdeling van Dreamworks, want waarom de geluidstrack van deze film in het Nederlands en het Italiaans wél voorzien is van een 5.1-track, en de Engelse (en Portugese) het moet stellen met een simpele 2.0 is ons een compleet raadsel. Bovendien staat er zeer misleidend op de hoes dat alle geluidstracks in Dolby Digital 5.1 zijn afgewerkt, wat pertinent onjuist is. De 2.0-track is overigens wel oké naar zijn eigen maatstaven, maar dat uitgerekend de originele taal van de film is moeten sneuvelen voor de overgedubde tracks is op zijn zachtst gezegd toch wel een zeer vreemde toestand. Als dit een vergissing is, dan duidt het op een verregaande onkunde, en als het opzettelijk is gebeurd, dan duidt het op slechte smaak. Kies maar.

EXTRA'S
De dvd is bovendien niet echt gelardeerd met extra's zoals - excuses om nog maar eens op hetzelfde dood paard te springen - The Prince Of Egypt. Vooreerst is er een dikke tien minuten durende presentatie van de storyboards van de scènes op de slavenmarkt, van commentaar voorzien door de animatoren. Voorts zijn er voor de Japanse zakenlui onder ons drie (Engelstalige) karaokenummers en tot slot zijn er volgens het hoesje nog twee theatrical trailers, maar we hebben er maar eentje gevonden. Niets van dit alles is ondertiteld. En gewoontegetrouw wordt ook het vier pagina's tellend boekje, waarvan er eigenlijk maar twee niet-standaardinformatie bevatten, als een extra beschouwd.

CONCLUSIE
Dit is absoluut niet het ultieme meesterwerk dat uit de Dreamworks-studios is gerold en het is al bij al maar een mager doorslagje van hun andere - betere - succesnummers, maar voor liefhebbers van animatiefilms zeker geslaagd, zij het slechts met voldoening, en dit in tegenstelling tot de sequelfilms van [vul hier je favoriete Disney-film in, Toy Story niet meegerekend]. In de nevenklassementen: ook nog een zware onvoldoende voor de foute informatie op het hoesje. Als bovendien recensent Bruce Kluger van US Weekly op de achterflaptekst schrijft, en ik citeer: "deze familiefavoriet zal met De Prins Van Egypte en De Leeuwenkoning gelden als een onmiddellijke klassieker", dan wil ik daar toch aan toevoegen dat de heer Kluger overdrijft. Slecht is de film niet, maar potten breken...? In geval van twijfel misschien eerst even huren is de boodschap.


cover
Studio: DreamWorks

Regie: Robert Ramirez, Rob LaDuca
Met: Ben Affleck, Mark Hamill, Richard Herd, Maureen McGovern, Jodi Benson, Judith Light, James Eckhouse, Richard McGonagle

Film:
7/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0678149091892


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• Storyboard-presentatie
• Sing-alongs
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij