:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CITY OF THE LIVING DEAD
CITY OF THE LIVING DEAD
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-02
FILM
Wanneer pastoor Thomas zichzelf verhangt op het kerkhof van Dunwich, openen de poorten van de hel. Tegelijkertijd ergens in New York, ziet medium Mary tijdens een séance een stad van de doden. Maar er loopt iets mis tijdens deze séance en Mary sterft ter plekke. Reporter Peter Bell, die onderzoek doet naar de vreemde dood van Mary, redt Mary op het nippertje uit haar doodskist als ze uiteindelijk toch niet dood blijkt te zijn. Pastoor Thomas die op zijn beurt waart rond als een levende dode, heeft al een heel leger zombies onder zijn controle en voert hiermee de meest gruwelijke moorden uit. Peter en Mary moeten Pastoor Thomas voor Allerheiligen zien te stoppen of de doden zullen hun wraak nemen op de levenden.

City Of The Living Dead (ook bekend als The Gates Of Hell) is na Zombie 2 de tweede zombiefilm van Lucio Fulci. City Of The Living Dead is toch een hele andere film geworden dan Zombie 2. De film bevat veel meer sfeer en bovendien is het verhaal iets minder rechtlijnig. City Of The Living Dead lijkt op sommige momenten zelfs een opwarming voor Fulci’s ultieme meesterwerk The Beyond. Want beide films handelen over de poorten van de hel. De acteurs op hun beurt acteren zoals in elke Italiaanse horrorfilm even overtuigend als een eiken deur, maar de meubelen worden toch enigszins gered door Catriona MacColl. Deze dame was Fulci’s vaste actrice in zijn beste horrorfilms en dat is te begrijpen want ze levert een degelijke prestatie af. Fulci maakte na deze klassieker nog enkele aanraders maar had een dip in ’82 die zou blijven duren tot in 1990 toen hij hard terugsloeg met het geslaagde Nightmare Concert. Na Nightmare plande hij een samenwerking met die andere Italiaanse horrorheld Dario Argento om een herwerking te maken van de Vincent Price-classic House Of Wax uit 1953. Verder dan het schrijven van het script is Fulci nooit geraakt want Lucio Fulci bezweek aan diabetes in ’96. Omdat Fulci Wax Mask zou regisseren moest men een vervanger zoeken (Dario Argento was de producer) en die werd gevonden in special-effectmeester Sergio Stivaletti (Demons 1 & 2). De film werd uitgebracht in ’97 en kende succes. De kritieken waren meestal goed voor de film maar fans van Fulci zijn ervan overtuigd dat deze er meer had kunnen van maken. Maar met City Of The Living Dead hebt u een klassieker in handen geregisseerd door de meester zelf.

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 geschaalde beeld is niet anamorfisch maar is van aanvaardbare kwaliteit. Zeker als je rekening houdt met de leeftijd van de film. Het beeld heeft een goed zwartniveau maar bevat wel veel vuil en printbeschadigingen. De kleuren ogen vrij natuurlijk maar verraad toch dat het hier gaat over een film uit de jaren ’80. We hebben geen digitale compressiefouten kunnen opmerken maar wel wat minimale filmgrain. Naar het einde toe hebben we soms wat lichte schemering kunnen vast stellen maar is niet storend. Gezien het bronmateriaal een aanvaardbare transfer. Op het gebied van geluid hebben we een Mono-track die aanvaardbaar werk aflevert. Wel heeft deze last van wat ruis en soms wat lichte kraakjes in het geluid maar dit werkt niet echt storend. Op de 56:03 hebben we ook een drop-out kunnen waarnemen maar dit is voorbij voor je er erg in hebt. Voor een film als deze is het geluid van acceptabele kwaliteit. Pittig detail: de Nederlandse ondertitels zijn van een bedenkelijk niveau. Er vallen meer dan eens woorden weg en bevat ook regelmatig spellingsfouten. De Engelse ondertitels hebben hier helemaal geen last van en zijn van veel beter kwaliteit.

EXTRA'S
Eerst hebben we een interview met actrice Catriona MacColl. Dit 12 minuten durende interview is opgenomen op het Eurofest van 1996, waar Catriona aanwezig was voor een vertoning van The House By The Cemetery. Ook acteur David Warbeck (The Beyond) is aanwezig. Catriona antwoord vol enthousiasme de vele vragen van de fans en wederom fungeert David Warbeck als een soort decorstuk. Het beeldmateriaal is van slechte kwaliteit omdat het opgenomen lijkt te zijn door een amateur-filmer. Ook het interview zelf is maar middelmatig, dit door de korte duur en door de weinig interessante vragen van het publiek. Volgende extra op het lijstje is een fotogalerij die bestaat uit 26 promo-art afbeeldingen (zoals posters en videohoezen) en een 6-tal foto’s uit de film. Ook de bioscooptrailer ontbreekt niet en wat cross-promotional trailers van andere Europese horrorfilms als A Blade In The Dark en Mountain Of The Cannibal God. Tenslotte hebben we een uitvouwbare brochure met enkele foto’s uit de film, wat posterart, en een biografie en filmografie voor regisseur Fulci.

CONCLUSIE
Lucio Fulci staat nog steeds bekend als een horrormaestro en als je City Of The Living Dead bekijkt dan weet je waarom. Dit is geen mainstream horror maar “echte” goede bloederige horror. Voor de oscarwaardige acteerprestaties schaf je deze titel niet aan, maar des te meer voor de angstaanjagende zombies, het rijkelijk vloeiende bloed en de creepy sfeer. Wederom heeft EC Entertainment een bevredigende DVD afgeleverd. Met voldoende beeld- en geluidskwaliteit en een pakketje interessante extra’s. Dit is een DVD aan te raden voor iedere zichzelf respecterende horrorfan en voor iedereen die eens een avondje stevig wil griezelen.


coverStudio: EC Entertainment

Regie: Lucio Fulci
Met: Catriona MacColl, Christopher George, Carlo De Mejo, Antonella Interlenghi, Fabrizio Jovine

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
18

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9CC37D9722F75DC4


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Interview Catriona MacColl
• Photo Gallery
• Bioscooptrailer
• Cross-promotional trailers
• Brochure met biografie en filmografie

Andere recente releases van deze maatschappij