:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEGOTIATOR, THE
NEGOTIATOR, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-06-17

FILM
Danny Roman (Samuel L. Jackson) is een in Chicago gestationeerde en bedreven gijzelonderhandelaar, die het talent heeft om in de meest netelige situaties de lont uit het kruitvat te halen. Zijn partner Nate wordt vermoord en uit een sociaal fonds, waarover ze beiden de volmacht hadden, verdwijnt twee miljoen dollar. En wat erger is: alle schijn is tegen Danny, die - zoals gewoonlijk in films - onschuldig is. Uiteraard begaat hij de stommiteit om zijn grieven te verkondigen bij zijn baas Terrence Niebaum (J.T. Walsh), die zelf tot over zijn oren in de zaak betrokken is en er hangt hem prompt een arrestatie boven het hoofd. Danny ziet nog maar één uitweg om zijn gelijk te halen: hij stapt gewapend een bureau van Binnenlandse Zaken binnen en gijzelt de aanwezigen. Omdat hij alle klassieke trucs in verband met gijzelingen als zijn broekzak kent, hebben zijn oversten het bijzonder moeilijk om met hem te onderhandelen. Daarom eist Danny dat hij met een andere onderhandelaar, Chris Sabian (Kevin Spacey) kan praten. Hij kent hem niet persoonlijk, alleen van reputatie, en heeft hem speciaal uitgekozen omdat hij normaal niet bij het departement betrokken is waar Danny werkt en dus ook geen marionet is van Danny's oversten, die volgens zijn eigen mening mee achter de verduistering en de moord zitten. En inderdaad, de aanwezigheid van Sabian maakt Danny's oversten bijzonder zenuwachtig en ze laten geen kans onbenut om hem een hak te zetten. 

De plot van deze thriller lijkt bij momenten erg bij de haren getrokken en bevat redelijk veel clichés, zoals het feit dat de directe overste van Danny Roman mee in de zaak betrokken is, alle bewijzen over de moord op zijn partner "toevallig" naar hem wijzen, enfin, u kent het wel. Het gegeven van de boswachter die zich als stroper ontpopt, hebben we immers al meer dan eens gezien - vaak met desastreuze afloop, niet het minst voor de cinemabezoeker - maar twee dingen houden deze thriller overeind, namelijk de weergaloze actiescènes en vooral het meesterlijke acteerwerk van twee van de grootse acteurs Samuel L. Jackson en Kevin Spacey. Regisseur F. Gary Gray is erin geslaagd om een goede en onderhoudende film te maken met een redelijk mediocre gegeven. The Negotiator is een zeer stoere film met naast het nodige loodverbruik ook een fatsoenlijke portie stunts en veel deadline-gevoel. Er worden ontzettend veel dergelijke policiers afgeleverd tegenwoordig, die geen van allen inhoudelijk kunnen overtuigen; de enige manier om boven de middelmaat uit te steken, is - zoals bij deze film het geval is - beschikken over een goede cast en het aanhouden van een strakke regie. Hartje Chicago is natuurlijk een gedroomde locatie om dergelijke massastunts uit te voeren.

BEELD EN GELUID
The Negotiator is vooralsnog niet in de Benelux uitgebracht, maar we hebben deze versie gewoon uit de UK geïmporteerd. De beeldtransfer overstijgt die van de dvd ruimschoots; het grootste deel van de film speelt zich 's nacht af, maar er is voldoende definiëring en detail om zelfs in de modderachtigste neonlichten, met blauw en rood als hoofdtonen, alle detals goed tot hun recht te laten komen. Voor een oudere film is er zeker genoeg textuur te onderscheiden, bijvoorbeeld in gezichten en op computerschermen. Het aantal softere beelden is tot een minimum beperkt en het geheel is vrij van fouten. Jammer genoeg werd er niet veel gedaan om de geluidskwaliteit evenredig op te pompen, want de Dolby TrueHD 5.1-track blijft redelijk op de vlakte. Alhoewel de dialogen er goed uitkomen en de muziektrack van Graeme Revell zijn waarde houdt, was er met een actiespektakel als The Negotiator allicht méér aan te vangen dan op deze track. Als er actie te beleven is, bijvoorbeeld bij de rijk uitgesmeerde schietpartijen, komt de subwoofer wel plots tot leven, maar het gehele geluidsbeeld is weinig gericht en de achterste speakers klinken maar flauw door. De hele track staat bovendien nogal stil op de disk. D'r beweegt wel wat tussen linker- en rechterkanaal, maar om mee te demonstreren is deze catalogustitel te zwak.

EXTRA'S
De extra features zijn beter dan die van de dvd-versie en bevatten nog een extra filmpje dat alleen op de regio 1-disk te vinden is. Toch blijft het een mager beestje. Naast een trailer is er de 16 minuten durende featurette On Location, waarin vooral regisseur F. Gary Gray en zijn medewerkers aan het woord komen. D'r valt iets te zeggen voor de featurette The Eleventh Hour: Stories from Real-Life Negotiators" (7 min.), namelijk dat het te weinig is.

CONCLUSIE
The Negotiator is een aardige spektakelfilm met een hoog popcorngehalte die vooral de liefhebbers van Jackson zal plezieren, maar die inhoudelijk niet veel anders presteert dan films uit hetzelfde genre.
coverStudio: Warner

Regie: F. Gary Gray
Met: Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, David Morse, Ron Rifkin, John Spencer, J.T. Walsh

Film:
7/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1998

Leeftijd:
15

Speelduur:
139 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Spaans Latijns-Amerikaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Documentaire "The Eleventh Hour: Stories from Real-Life Negotiators",
• Documentaire "On Location: Why Chicago",
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij