:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK THE THIRD
SHREK THE THIRD (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-07-15
FILM
Prince Charming (Rupert Everett) is na zijn beschamende vernedering uit Shrek 2 gedoemd om de rest van zijn leven in achteraftheatertjes te slijten en brengt er een opvoering waarin hij eindelijk het groene monster Shrek (Mike Myers) te grazen neemt. Zijn laatste kans op de troon van het sprookje Far Far Away krijgt hij als hij een paleiscoup leidt van boze sprookjesfiguren die het beu zijn om eeuwig en drie dagen de slechterik te spelen. Shrek zelf kan zich intussen maar moeilijk inpassen in de hofhouding en wanneer koning Harold (John Cleese) overlijdt, laat hij zijn zwangere vrouw Fiona (Cameron Diaz) achter en trekt met zijn spitsbroeders Donkey (Eddie Murphy) en Puss In Boots (Antonio Banderas) de wijde wereld in op zoek naar zijn verre neef Arthur (Justin Timberlake), die eventueel in zijn plaats op de troon kan zitten. In de privékostschool in Worcestershire vindt hij Arthur als de voetveeg van de school, die door steekspel-jock Lancelot (John Krasinski) als oefenmateriaal gebruikt (of misbruikt) wordt en zelfs door de dorks gepest wordt. Min of meer tegen de zin van Arthur kan Shrek hem meeslepen en met behulp van de ietwat overspannen tovenaar Merlin (Eric Idle) keren hij en zijn vrienden terug naar Far Far Away. Daar zijn prinses Fiona en haar vriendinnen, getatoeëede nimf Sneeuwwitje, een kuiszieke Assepoester, een aan narcolepsie lijdend Doornroosje en een Rapunzel met een postiche, samen met schoonmoeder Lillian (Julie Andrews) en de verdwaalde travestiet Doris (Larry King) van de baby shower weggerukt en in de cel beland. Prince Charming heeft grootse plannen voor een show waarin hij definitief met Shrek afrekent, maar hij zou natuurlijk graag het originele monster te kakken zetten.

Alhoewel de makers van Shrek nu al voor de derde keer uit hetzelfde vaatje, of moeten we zeggen uit hetzelfde zompige moeras, tappen, zit er blijkbaar nog geen sleet op de formule. Het scherpe randje is er echter na drie keer duidelijk af en ondanks het feit dat het leuk blijft om te zien hoe de scenaristen de klassieke sprookjes op de hak nemen, wat een paar leuke scènes oplevert - Doornroosje heeft narcolepsie! Pinokkio denkt er niet aan om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om niet te opteren voor geen zevendubbele ontkenning en probeert er zich uit te kletsen om maar niet te moeten liegen - is het verhaal vrij braaf en voorspelbaar. De makers verdienen wél bewondering omdat ze niet alleen uit de Eddy Murphy van de dag van vandaag en uit Mike Myers, maar zelf uit een uitgedroogde druif als Justin Timberlake aanvaardbare prestaties weten te persen - en dat laatste voor elkaar krijgen is een speciale honorary Oscar waard, inhoudelijk en qua inspanning ongeveer gelijkwaardig aan laten we zeggen het complete oeuvre van Stanley Kubrick of zo. De computeranimatie ziet er zelfs beter uit dan in de vorige twee filkms: bij Shrek is ongeveer elke leverplek onderscheidbaar. Er wordt iets té hard geprobeerd om hip te zijn: verschillende Saturday Night Live-comediennes zijn gecast als het theekransje van Fiona, met Larry King als de odd one out. De kindertjes zullen - als ze zich na deze film al niet afvragen waar de kleine ogertjes vandaan komen - echter helemaal niet snappen wat een verklede vent tussen de vriendinnen van Fiona komt uitvreten en terwijl de vorige twee films nog een beetje de sporen van high brow en low brow comedy konden bewandelen, is die laatste component nu wat afwezig; Shrek 3 is een beetje kinderachtiger en beslist minder charmant dan zijn voorgangers, alhoewel acteurs als Antonio Banderas en Eddy Murphy aanvaardbare prestaties neerzetten. Shrek The Third mist duidelijk een antagonist, na John Lithgow en Jennifer Saunders in de eerste twee delen, is het nogmaals opvoeren van sideshow Charming een beetje van het goede teveel en het mobiliseren van een paar uitgerangeerde vilains uit de films van de concurrentie doet toch niet wat wordt verhoopt, alhoewel kapitein Haaks insinuatie dat Wendys kind een bastaardje van Peter Pan zou zijn me heeft doen schateren. Ook heeft Eric Idle niet het charisma van een John Cleese die een draagbalk was voor de tweede prent, maar nu na vijf minuten al verhuist naar de kikkerhemel. Muzikaal een artiest als Rufus Wainwright inruilen voor een paar Paul McCartney-afdragertjes (Live And Let Die? puh-leeeze!) maakt het geheel ook beduidend minder hip. Ondanks het feit dat Shrek The Third misschien een beetje een anticlimax lijkt na Shrek  en het op sommige punten zelfs na het betere Shrek 2, is dit toch een kijkwaardige film.

BEELD EN GELUID
De enige tot nog toe op Blu-ray verschenen Shrek-film levert een prachtig plaatje op dat in high definition nog eens dubbel zo hard nazindert op de netvliezen. De detaillering in deze rechtstreeks van computer ingelezen prent is buitengewoon goed en laat elke rimpeling, elke levervlek en elk bloemblaadje in detail zien. De goede beeldkwaliteit verraadt ook ineens de grootste grafische tekortkoming van de film en dat is de manier waarop de meer menselijke figuren worden gerenderd. In tegenstelling tot enkele recentere CGI-films als Up ,doet men bij Dreamworks geen moeite om de filmische realiteit na te bootsen door imperfecties in te bouwen. De hyperrealistische aanpak van onder meer kapitein Haak en de theekransprinsessen ziet er naar CGI-normen steriel uit  en het is maar dankzij de meer overdreven personages als Donkey en Puss dat de komische trekken goed in de verf worden gezet. De kleuren zijn zeer net en stabiel en de hele film baadt in een warme tint. Door het gebruik van heel veel schakeringen tussen licht en donker, krijgt het beeld voldoende diepte. De upgrade van het geluid naar een Dolby TrueHD 5.1-track is de moeite waard: de actie wordt uitgebreid tot de achterste kanalen, er zijn subtiele ambiancegeluiden te horen zoals de vogeltjes die in de landelijke tafereeltjes deel uitmaken van het decor en af en toe worden de lage frequentiekanalen goed opengetrokken voor wat actie. De geluidsscore van Shrek The Third is mooi afgewerkt voor een film waarvoor nooit één voet buiten de studio's is gezet.

EXTRA'S
De extra's zijn een mengelmoesje van de features die op de 2 disks van de 2-dvd versie terug te vinden waren. Niet al het materiaal is overgehouden, maar wat er weggevallen is, betreft meestal inferieure spelletjes. Op De Grote Shrek-Documentaire is het nog steeds wachten.

Een audiocommentaartrack is niet aanwezig, maar er zijn wel drie features die af te spelen zijn tijdens het bekijken van de film. Shrek's Trivia Track geeft ons wat losse weetjes over de productie van de film en sporadisch over de personages; The World Of Shrek gaat over de bonte bende bewoners die Far Far Away bevolkt, met profielinformatie van personages zoals de Biggetjes. De interessantste van de featurettes is echter de Animators Corner, een picture-in-picturetrack waarin je de hele film als storyboard kan bekijken, met via seamless branching onder meer stukjes verwijderde scènes. De interactieve featurette Shrek's Guide to Parenthood bevat wat karaktergekleurde informatie voor jonge ouders: zo adviseert Puss in Boots om uw kroost op tijd en stond een vlooienbad te geven. De documentaire Meet the Cast (11 min.) bevat wat redelijk leuke interviews van de stemmencast. Essentieel vulmateriaal, dus. Vier verwijderde scènes (26 min.), op de dvd nog verdeeld over de twee disks, zijn blijkbaar nooit voorbij het stadium van een table reading gegroeid. Tech of Shrek (10 min.) is misschien nog het interessantste stukje featurette, dat naadloos aansluit bij de gelijknamige fragmentjes op de vorige twee disks; de filmfragmentjes uit de drie films tonen achter elkaar heel mooi de evolutie van de computer graphics. De Donkey Dance is een eerder nietszeggende clip van Donkey die het bekende Men Without Hats-nummer covert, met in de Dreamworks Kids-sectie een primer om zijn gekke passen na te doen, die dubbel zo lang duurt als de eigenlijke clip. Tenzij u vier poten en een staart heeft, is dit een bijzonder nietszeggende featurette. Big green goofs (2 min.) toont ons wat er bij het renderen allemaal fout kan gaan, zoals excessieve haardracht en uit elkaar getrokken ledematen. De Dreamworks Animation Video Jukebox bevat enkele muzieknummers uit Dreamworks-films van de laatste tien jaar, zeg maar, dsoch zijn ze feitelijk "maar" reclame. De Dreamworks Kids-sectie bevat naast de voornoemde clip om te leren dansen zoals Donkey ook een interactieve featurette Merlin's Magic Crystal Ball, een virtuele versie van een Magic Eight Ball die at random uitgesproken positieve, dan wel negatieve antwoorden geeft op ja-neevragen. Tot slot krijgen we nog het filmpje How to be green (4 min.) met daarin aan de hand van filmfragmenten geïllustreerde, beschamend simplistische milieutips.
 
CONCLUSIE
Shrek The Third is aardig tijdverdrijf, maar teert essentieel toch het dezelfde spectrum qua grappen als zijn twee voorgangers. Er staan iets minder extra's op de disk dan op de dvd-versie, maar de technische kwaliteit van de film zelf is buitengewoon goed.coverStudio: Paramount

Regie: Chris Miller & Raman Hui
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Eric Idle, Justin Timberlake

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Turks, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's,
• Shrek's Trivia track
• The animator's corner
• The world of Shrek
• Interactieve featurette "Shrek's Guide to Parenthood"
• Documentaire "Meet the Cast"
• 4 Verwijderde scènes
• Documentaire "Tech of Shrek"
• Videoclip "Donkey dance"
• Bloopers "Big green goofs"
• Dreamworks animation video jukebox
• Dreamworks Kids:
- Interactieve featurette "Merlin's Magic Crystal Ball"
- Videoclip "Learn the Donkey dance"
- Filmpje "How to be green"

Andere recente releases van deze maatschappij