:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAR JOHN
DEAR JOHN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-15
FILM
Surfer John Tyree (Channing Tatum) ontmoet tijdens de zomervakantie Savannah Curtis (Amanda Seyfried), die haar tas in zee heeft laten vallen. De galante ridder duikt er meteen om en de vlam tussen de twee slaat onmiddellijk over. Savannah maakt onder meer kennis met de stugge vader van John (Richard Jenkins) en met de twee smodderen elkaar eens lekker af in de regen. Jammer genoeg is John beroepsmilitair en moet hij al snel weer naar het front, waarover hij tegen zijn vriendin nog niet eens mag zeggen waar het ligt. Savannah kijkt uit naar het einde van zijn dienst, maar als op 11 september 2001 de Twin Towers instorten, overvalt John een vlaag van vaderlandsliefde en tekent hij bij. De intervallen van Savannahs brieven worden steeds langer en uiteindelijk maakt ze het uit. Én ze papt aan met een aan kanker stervende vriend (Henry Thomas) die eerder op zoek is naar een goedkope babysit voor zijn autistisch zoontje voor als hij er straks niet meer is, dan omdat hij van haar houdt.

Regisseur Lasse Halström heeft een aardig palmares bij elkaar gefilmd, met Oscar-winnaars als The Cider House Rules, pretentieloze crowdpleasers als Casanova, sfeervolle bohemienfilms als Chocolat en zelfs mindere werken als An Unfinished Life. Dear John is vooralsnog zowel commercieel als artistiek het zielige dieptepunt van zijn carrière. De film heeft nauwelijks exposure gehad in de zalen - er werden zelfs geen advance screenings gehouden omdat de producenten wisten dat ze een drol van een film in huis hadden - en komt onnoemelijk snel op dvd uit, waarschijnlijk in de hoop om er van de weeromstuit toch nog een stuiver aan te verdienen, alhoewel de film moeilijk meer dan twee stuivers kan hebben gekost. Ik besef dat de film vooral op een vrouwelijk publiek, op liefhebbers van tearjerkers mikt, en ik kan zelf af en toe wel een portie romantisch drama appreciëren, maar deze film is gewoon over de hele lijn slecht. Zo. Het grote woord is eruit. De vergelijking die het hoofdpersonage maakt tussen zichzelf en een muntstuk dat niet meer in mint condition is, is symptomatisch voor het gebrek aan goeie ideeën in het scenario; scenarist Nicholas Sparks, bekend van het drama The Notebook, die in zijn leven al heeft bewezen dat je van het schrijven van een banaal scenario niet dood valt, is blijkbaar zelf ook niet meer in mint condition. Hallström trekt een paar blikken goedkoop patriottisch sentiment open, gooit er, in de hoop een tweede What's Eating Gilbert Grape? te scoren, een autistisch kind tegenaan en laat nog links en rechts een vader sterven en een vriendje kanker krijgen. Tijdens de casting had men vooral acteurs met  flink geoliede spieren of extreem dikke lippen in het achterhoofd, want noch Channing Tatum, wiens scala emotionele gelaatsexpressies zich beperkt tot één smoel, noch Amanda Seyfriend, een onsympathiek wicht met een gezicht als een tegen een deur gelopen kalf, tonen in deze film niet het geringste spoortje acteertalent. Als Tatum, die bij de special forces zit , ondanks het feit dat hij duidelijk nog niet droog is achter de oren, op zijn tour of duty dient, supporter je overigens gegarandeerd voor de Afghanen in de hoop dat ze met één welgemikt schot het hoofpersonage én deze film uit hun miserie verlossen. Helaas mikken ze te slecht. Ter verdediging van de acteurs valt wel op te merken dat ze moeten werken met een horribel scenario dat stijf staat van de kromme, geforceerde dialogen, waarin ze bovendien liefde voor het leven moeten suggereren, terwijl mijnheer zonder morele besognes bijtekent na één blik op het instortende World Trade Center, wat de geloofwaardigheid niet ten goede komt.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze disk is goed en aanvaardbaar; het zonnige strandsfeertje zet alvast vanaf het begin de juiste toon. De kleuren zijn realistisch, het contrast is goed en er is weinig tot geen grain aanwezig. Fouten of compressieproblemen zijn niet aan de orde. De Dolby Digital 5.1-mix is een simpele, maar effectieve track waarop omwille van de aard van de film dolle actie en flitsende audiomontages achterwege blijven, behalve dan in één scène waarin Channing Tatums personage een portie lood vreet en die er navenant bovenuit steekt. De dialogen zijn evenwichtig en ook qua geluid wordt er onder meer aan het strand of bij een familiefeestje voor ambience gezorgd.

EXTRA'S
Er is geen bonusmateriaal aanwezig. Ik kan me ook niet inbeelden dat er iets interessants over de film te vertellen zou zijn.
 
CONCLUSIE
Waarom Nicholas Sparks' scenario's zo'n succes in Hollywood zijn, is me een compleet raadsel, want niemand met een greintje smaak herkent in zijn stationsromannetjes enige artistieke diepgang. Doe uzelf een plezier en ga een goede romantische film huren. Niet deze, dus.cover
Studio: A-Film

Regie: Lasse Hallström
Met: Channing Tatum, Amanda Seyfried, Richard Jenkins, Henry Thomas

Film:
1/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij