:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TRAFFIC
TRAFFIC
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-07-07
FILM
De prent vertelt een verhaal over de oorlog tegen drugs. Soderbergh toont ons een drieluik, drie verschillende hoofdpersonages die elk hun eigen leven leiden en op de één of andere manier met drugs te maken hebben. Rechter Robert Hudson Wakefield (Michael Douglas) wordt beschouwd als een sterke figuur die recent benoemd werd tot hoofd van de drugsbestrijding, een functie die zwaar weegt op zijn gezinsleven. Zijn 16-jarige dochter Caroline (Erika Christensen) experimenteert met verschillende soorten drugs en laat zich door enkele vrienden meeslepen, met alle gevolgen vandien. Voor Robert en zijn vrouw wacht een aartsmoeilijke taak. Een tweede verhaal vertelt het relaas van de corrupte Mexicaanse agent Javier Rodriguez (Benicio Del Toro). Hij raakt verzeild in een oorlog tussen twee grote drugskartels. De twijfels om met één van de kartels mee te werken laaien bij hem hoog op. Samen met zijn compaan wordt hij danig op de proef gesteld. Als corrupte agent kan hij uiteraard ook zijn graantje meepikken. Het derde verhaal gaat over Carl Ayala en zijn zwangere vrouw Helena (Catherine Zeta-Jones). De ontzetting en verbazing bij Helena is groot wanneer Carl gearresteerd wordt en hij één van de spilfiguren in de drugshandel blijkt te zijn. De politie vindt in Eduardo Ruiz een ideale getuige die Carl voorgoed achter de tralies kan houden. Dit is zonder Helena gerekend die de touwtjes in eigen handen neemt.



Vijf oscarnominaties vorig jaar, waarvan er daadwerkelijk vier in een beeldje werden omgezet. Traffic viel vorig jaar geregeld in de prijzen, ook in Berlijn kreeg het de Zilveren Beer, en daarnaast een aantal nominaties en prijzen bij de Golden Globes en de Screen Actors Guild en de Writers Guild. Regisseur Steven Soderbergh leidde als vanouds alles in goede banen en het is voor een groot deel zijn verdienste dat Traffic overal lof oogst. Eén minpuntje toch: het verhaal van Javier Rodriguez is soms moeilijk te volgen en je mag je aandacht zeker niet verliezen op dit punt. Voor de rest niets dan lof over het scenario waarvoor Soderbergh zich gebaseerd heeft op een Birtse serie Traffik. Scenarist Stephen Gaghan verwerkte in het verhaal zelfs enkele feiten uit zijn eigen leven. Wat de acteerprestaties betreft kunnen ook hier de duimen omhoog. Catherine Zeta-Jones zet een puike prestatie neer alsook de jonge Erika Christensen die de rol van de verslaafde Caroline geloofwaardig neerzet. Benicio Del Toro echter steelt de show met zijn cool imago van corrupte agent, een rol die perfect bij hem past en die hem bovendien enkele prijzen opleverde waaronder een oscar voor Beste Mannelijke Bijrol.



BEELD EN GELUID
Soderbergh, die bij gebrek aan een cameraman zelf de camera bediende, gebruikte voor zijn drie verhalen telkens een verschillende kleurenpalet. Zo volgen we de belevenissen van Javier Rodriguez in een geelachtig palet, de strijd van Robert Hudson Wakefield tegen de drugs baadt in het blauw, en het verhaal van drugsbaron Carl en zijn vrouw Helena is met een normaal beeld verfilmd. De beeldkwaliteit is over het algemeen genomen goed, zeker in vergelijking met de kwaliteit in de bioscoop en rekening houdend met de bedoeling van de regisseur. Doch is de beeldkwaliteit van deze Criterion editie beter dan de eerder dit jaar uitgebrachte regio 2 release van RCV. De kleuren ogen minder overgesatureerd en het beeld is ook ietsje scherper. Het Dolby Digital 5.1 (448 kbps) geluidsspoor klinkt net als op de regio 2 release van RCV vrij goed. De beschikbare kanalen worden niet altijd aangesproken. Dit komt omdat Traffic voornamelijk een dialoogfilm is en soms worden actiescènes bewust gedempt weergegeven en overstemd door de soundtrack (dat door Soderbergh ook zo bedoeld is).



EXTRA'S
Wat enigszins ontbrak op de RCV release was een audiocommentaar door de regisseur en/of scenarist. Dit gemis wordt hier ruimschoots goedgemaakt, we krijgen maar liefst drie commentaartracks voorgeschoteld: één met regisseur
Steven Soderbergh en scenarist Stephen Gagan; één met producenten Edward Zwick, Marshall Herskovitz, Laura Bickford en consultants Tim Golden, Craig Chretien; en één met componist Cliff Martinez. De commentaartrack met Soderbergh en Gagan is uitermate interessant en informatief. Soderbergh is een vlotte prater en zijn uiteenzettingen vervelen geen minuut. In tegenstelling tot de commentaartrack op de dvd van The Limey waar Soderbergh hevig in discussie gaat met screenwriter Lem Dobbs, blijven de gemoederen hier bedaard. De overige twee commentaartracks zijn eveneens het beluisteren meer dan waard en bieden elk interessante weetjes over de film, achtergronden bij drugsfeiten, en de soundtrack van de film.

Op de tweede schijf bevinden zich de overige extra's. Net als op de regio 2 release van RCV krijgen we hier een 25-tal verwijderde scènes te zien, deze keer wel met optioneel commentaar van regisseur Soderbergh en scenarist Gagan. Met de "play all" toets worden ze netjes na elkaar afgespeeld.

Vervolgens kan je een aantal uitgebreide technische extra's bekijken:
- Film Processing Demonstration: toont hoe het kleurenpalet voor de scènes in Mexico tot stand gekomen is;
- Editing Demonstration (met commentaar van editor Stephen Mirrione): toont hoe een origineel opgenomen scène verwerkt wordt tot een bruikbare scène tijdens de montage;
- Dialogue Editing Demonstration (met commentaar van sound editor Larry Blake ): toont hoe storende elementen en achtergrondgeluiden in de mastertracks uitgezuiverd worden om tot een bruikbare opname te komen.

Het rijtje van extra's wordt afgerond met een 30-tal minuten aan bijkomende scènes (met multi-angle optie), een bioscooptrailer, teaser trailer, 5 TV-spots, foto's van K-9 trading cards, en een boekje met achtergrondinfo en credits.



CONCLUSIE
Traffic toont ons de keiharde realtiteit van de drugswereld, een strijd die niet altijd buiten plaatsvindt, maar ook binnen de vier muren van het gezin. De acteerprestaties zijn knap en vooral Benicio Del Toro weet te verrassen. Traffic is een film die je zeker moet gezien hebben. Wens je de dvd in huis te halen, kunnen we deze regio 1 Criterion editie sterk aanbevelen: de beeldkwaliteit is iets beter dan onze regio 2 versie, maar belangrijker zijn de talrijk aanwezige extra's, speciaal gecreëerd voor deze uitstekende release. Een absolute aanrader!




cover




Studio: Criterion Collection

Regie: Steven Soderbergh
Met: Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Don Cheadle, Benicio Del Toro, Dennis Quaid, Tomas Milian, Miguel Ferrer, Erika Christensen

Film:
9/10

Extra's:
10/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
1

Genre:
Drama

Versie:
Canada

Jaar:
2000

Leeftijd:
14A

Speelduur:
147 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
065935141143


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar met regisseur Steven Soderbergh en scenarist Stephen Gagan
• Audiocommentaar met producenten Edward Zwick, Marshall Herskovitz, Laura Bickford en consultants Tim Golden, Craig Chretien
• Audiocommentaar met componist Cliff Martinez
• 25 verwijderde scènes met optioneel audiocommentaar
• Film Processing Demonstration
• Editing Demonstration
• Dialogue Editing Demonstration
• Bijkomende scènes (multi-angle)
• K-9 trading cards
• Bioscooptrailer
• Teaser Trailer
• 5 TV-spots
• Boekje met info

Andere recente releases van deze maatschappij