:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PREMONITION
PREMONITION (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-12
FILM
Van het vuur bij de aanvang van het huwelijksleven van Linda (Sandra Bullock) en Jim (Julian McMahon) Hanson blijft in het beste geval nog een smeulend hoopje as over. De voornaamste reden om bij elkaar te blijven zijn de kinderen Megan (Shyann McClure) en Bridgette (Courtney Taylor Burness). Toch gaat Linda een turbulente week tegemoet: op een morgen staat er een agent voor haar deur (Marc Macaulauy) die haar vertelt dat haar man een verkeersongeluk niet heeft overleefd en niet de minste kans daartoe had. Linda's beste vriendin Annie (Nia Long) en haar moeder (Irene Ziegler) komen haar ter hulp om de voornaamste zaken te regelen. Wanneer Linda gaat slapen en vervolgens weer wakker wordt, is het een hele andere dag van de week: het ongeluk is nog niet gebeurd, Jim leeft nog en er is geen vuiltje aan de lucht. Althans, nog niet. Voor Linda is de tijd compleet verwrongen en ze beleeft de verschillende dagen in een compleet willekeurige volgorde (met uiteraard de meest dramatische op het laatst), maar in die periode leert ze heel wat over zichzelf, haar man, hun relatie en die tot de kinderen. Maar het loopt allemaal vreselijk erg uit de hand.

Ik ga proberen niet méér te zeggen over de plot, want er gebeurt nog zoveel essentieels dat het de kijkervaring zou bederven. Premonition is net als Memento een vingeroefening van regisseur Mennan Yapo in het vertellen van een verhaal met een niet-lineaire structuur, zoals ook The PrestigeThe Butterfly Effect en Frequency verhalen zijn die draaien om de vraag of ingrijpen in het verleden voldoende is om te toekomst te veranderen en zo ja ten goede, of dat daarentegen het verleden het heden al ondubbelzinnig bepaald heeft. Deze vraag vinden we ook in minder frivole films terug als Timeline, 12 Monkeys, de hele Terminator-franchise en uiteraard in de moeder aller tijdreisfilms, Back To The Future. Alleen al het opsommen van dit lijstje toont aan dat dit een dankbaar onderwerp voor filmmakers is. Of Mennan Yapo nu uiteindelijk voor een pessimistisch of eerder rooskleurig einde heeft gekozen ga ik niet vertellen, wel mag u weten dat, zoals het in een film als deze betaamt, alle stukjes van de puzzel netjes op hun plaats vallen en de zorg waarmee zoiets gebeurt, is voor dit soort films gewoonlijk een graadmeter voor de kwaliteit. Premonition krijgt van mij, tegen de algemene teneur van de kritieken in, toch een dikke voldoende voor het inhoudelijke aspect. Zij het met de kanttekening dat sommige van de kleffe romantische zijsprongen die het verhaal maakt niet altijd de plot dienen, en je eigenlijk al je aandacht nodig hebt om na te gaan of andere details die als motief in de film  zitten, chronologisch kloppen: de diverse stadia van een stapel wasgoed tijdens de week (als zéér mooie metafoor), de bezoekjes aan de diverse leden van de medische gilde en de door hun voorgeschreven pillen die nu dan eens ingeslikt, dan weer eens in de pompsteen doorgespoeld worden... en nog enkele andere elementen die u wel zullen opvallen als u de film bekijkt.

Sandra Bullock zet eindelijk nog eens een rol neer waardoor we bijna haar Miss Congenitalia-strapatsen willen vergeven, na nog een hele reeks foute rolkeuzes. Het is allicht geen nieuwe Speed of While You Were Sleeping, maar het is al erger geweest. Haar tegenspeler, Julian McMahon, toont een beetje menselijke pathos na zijn voorgeprogrammeerde jukeboxnummertje (de Oscar-onwaardige rol van Doctor Von Doom) in Fantastic Four. Een paar leuke bijrollen zijn weggelegd voor Jude Cicollella (24) en Peter Stormare (Prison Break).

BEELD EN GELUID
Yep, het is weer eens zoveer. E1 Entertainment heeft comme d'habitude een release compleet verprutst. Het beeldformaat 2.35:1 is op deze Blu-ray met pan & scan ingekort tot 1.78:1 - waarschijnlijk mocht het weer niet te veel kosten. Het blijft een schande dat er vandaag de dag distributeurs zijn die zo'n minachting voor hun kopers aan de dag leggen én daarbij nog eens een schrijnend gebrek aan artistieke kennis hebben. De beeldkwaliteit is voor de rest respectabel met een mooi kleurpalet, maar omwille van de foute beeldverhouding kunnen we geen voldoende geven. De Engelse DTS-HDMA 5.1-track komt redelijk goed uit de verf, alhoewel met slechts een handjevol actiemomenten soberheid troef is, en hij overtreft daarmee het eerder matte geluidsspoor op de dvd.
 
EXTRA'S
Copyright-logo's - Antipiraterijfilmpjes - De leeftijdsaanduiding - Drie cross-promotionele trailers - en dan de film. Dit wordt u achtereenvolgens zonder menu of keuzemogelijkheden opgelepeld. Ook hier mocht het weer niet te veel kosten, begrijpt u?
 
CONCLUSIE
Premonition is een aardige en zinvolle film, maar omwille van het compleet verkeerde beeldformaat kan ik deze schijf alleen compleet afraden.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Mennan Yapo
Met: Sandra Bullock, Julian McMahon, Nia Long, Kate Nelligan, Amber Valletta, Peter Stormare, Jude Cicciollella

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
4/10


Regio:
B

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 pan & scan HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij