:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRIDESHEAD REVISITED
BRIDESHEAD REVISITED (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-11-05
FILM
Wanneer de jonge kunstenaar Charles Ryder naar Oxford vertrekt om geschiedenis te studeren, laat hij maar weinig achter aan het thuisfront. Zijn moeder is gestorven toen hij nog jong was en in het contact met zijn vader is geen greintje hartelijkheid te bespeuren. Aan de universiteit maakt Charles op een wel heel aparte manier kennis met Lord Sebastian Flyte. Nadat deze laatste na een braspartij de kamer van Charles onderkotst, nodigt hij hem, bij wijze van verontschuldiging, uit voor een lunch. Ondanks de verschillen tussen beide jonge mannen, ontstaat er tussen hen een bijzondere vriendschap. Bij Sebastian leert Charles een heel andere wereld kennen van luxe, geld en drank… veel drank. Wanneer Charles Brideshead – het ouderlijk huis van Sebastian – bezoekt, wordt het duidelijk welke aantrekkingskracht de aristocratische levenswijze van de Flytes op hem heeft. Langzaam maar zeker raakt Charles steeds meer betrokken bij het leven van de familie en wordt hij een pion in hun stormachtige onderlinge relaties. Sebastians moeder, Lady Marchmain, is immers een uiterst katholieke vrouw die een sterke en niet al te fraaie stempel drukt op het leven van haar kinderen die gebogen gaan onder de last van schuld en zonde. Sebastian en Julia gaan dus maar al te graag in op de vraag van hun vader om hem en zijn minnares te komen bezoeken in Venetië. Charles kan, als speciale vriend van Sebastian, natuurlijk niet ontbreken. In het romantische kader van deze stad wordt het meer en meer duidelijk dat er een sterke aantrekkingskracht bestaat tussen Charles en Julia en dit tot groot ongenoegen van Sebastian die zelf een oogje heeft op Charles. De vriendschap tussen de twee krijgt een grote deuk en ook Lady Marchmain ziet Charles liever vertrekken. Zij ziet het immers niet zitten dat haar dochter optrekt met een atheïst als Charles. Wanneer Julia zich verlooft met een andere man en Sebastian – in een dronken bui zoals gewoonlijk – Charles publiekelijk een aantal verwijten maakt, verlaat Charles Brideshead. Hij keert terug naar zijn saaie leven thuis en gaat zich meer toeleggen op zijn artistieke ambities. Maar zo gemakkelijk raakt hij niet weg uit het web van Brideshead…

Julian Jarrold is met Brideshead Revisited niet aan zijn eerste klassieker toe. Hij regisseerde eerder al Becoming Jane en Great Expectations. Het is duidelijk dat Jarrold de sfeer van de jaren twintig van de vorige eeuw heel mooi weet vorm te geven en dit is wel nodig voor een film als Brideshead Revisited die het niet van de flitsende actie maar wel van de sfeer en de juiste setting moet hebben. Wat de cast betreft, herkennen we – ondanks de grijze lokken – Emma Thompson. Zij geeft op een schitterende manier gestalte aan de bikkelharde, streng katholieke Lady Marchmain. De andere castleden zijn minder bekend en hoewel ze het niet slecht doen, stijgen ze niet uit tot het niveau van Emma Thompson.

BEELD EN GELUID
Het beeld dat we op de Blu-rayversie van Brideshead Revisited te zien krijgen, is van zeer goede kwaliteit. De contrasten zijn scherp en de kleuren zijn helder. Hierdoor wordt de pracht en praal van Brideshead extra in de verf gezet. Ook de kunstwerken, die toch wel een belangrijke plaats innemen binnen het verhaal, worden heel mooi in beeld gebracht.
Ook wat het geluid betreft, doet Brideshead Revisited het meer dan goed. De dialogen zijn duidelijk en het geluid is foutloos. De achtergrondmuziek is bij momenten duidelijk aanwezig en draagt bij tot de sfeer van het verhaal.

EXTRA'S
Helemaal niets. Hoewel er op de dvd-versie (regio 1) wel extra’s te vinden zijn – zoals “deleted scenes” en een “making- of” – zijn deze jammer genoeg verdwenen op de Blu-rayversie.

CONCLUSIE
Brideshead Revisited is een trage film waarin heel wat meer aan bod komt dan op het eerste gezicht het geval lijkt. De sfeer wordt op een prachtige manier weergegeven en de setting en het decor zijn de moeite meer dan waard.
Zeker het bekijken waard.


coverStudio: A-Film

Regie: Julian Jarrold
Met: Matthew Goode, Ben Whishaw, Hayley Atwell, Emma Thompson

Film:
7.5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8.5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
2:35.1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD


Ondertitels:
o.a. Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij