:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SALT [DIRECTOR'S CUT]
SALT [DIRECTOR'S CUT] (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-12-20
FILM
Amper twee jaar geleden werd Evelyn Salt (Angelina Jolie) bevrijd uit een politieke gevangenis in Noord-Korea, waar ze op vreselijke manier gemarteld werd. Ze bleef al die tijd volhouden dat ze een zakenvrouw was, en met spionage niets te maken had: de Noordkoreanen werden er alleszins niet wijzer uit. Nadat haar vriend, spinnenexpert Mike Krause (August Diehl), de ambassades is blijven stalken totdat Salt vrij werd gelaten, werd ze uiteindelijk uitgewisseld voor een Koreaanse spion.

Twee jaar later heeft de CIA-agente een kantoorjob onder baas Ted Winter (Liev Schreiber). Wanneer ze op een dag een Russische overloper, Vassily Orlov (Daniel Olbrychski) ondervragen, die kanker heeft en als dusdanig toch niets meer te verliezen, beweert die dat er in Rusland trainingskampen zijn voor kinderen, die de identiteit overnemen van Amerikaanse kinderen telkens wanneer hun ouders in verdachte omstandigheden om het leven komen. Zo zwaait hij met de complottheorie dat Lee Harvey Oswald, de moordenaar van Kennedy, feitelijk een Russische agent was. En wat erger is: na het beëindigen van de Koude Oorlog is het programma gewoon doorgegaan! Er leven dus in de Verenigde Staten verschillende "sleeper agents", KA's, die feitelijk afgetrainde Russen zijn, meestal hoog geïnfiltreerd in de veiligheidsdiensten die op eender welk moment getriggerd kunnen worden en terreurdaden kunnen plegen. Evelyn Salt zélf behoort tot dat profiel, want haar ouders, leerkrachten op de Amerikaanse ambassade in Rusland, zijn verongelukt. De commando's zijn echter voor het ogenblik in handen van Russische nationalisten, en Orlov komt bovendien op de proppen met een aanwijzing dat er één of ander uur X nadert. Om te beginnen zal de Russische president Matveyev (Olek Krupa), vermoord worden wanneer die de begrafenis van de vice-president van Amerika zal bijwonen.

En dan worden we voor de rest in het ongewissen gelaten: is Salt een échte KA van de Russen? Of is ze net door de CIA gerecruteerd om het megalomane plan van de nationalisten - een kernoorlog uitlokken met het Midden-Oosten - te saboteren? Of werkt ze misschien op eigen houtje om haar man Mike, die door Orlov gegijzeld wordt, te bevrijden? Of héél misschien heeft ze zelf wel een goede reden om Teheran en Mekka te herleiden tot een hoopje as en rook? En de voornaamste vraag: is zij de enige KA die is uitgestuurd om deze apocalyps in gang te trekken, of zijn er nog meer sleeper agents? Feit is dat we als kijker tot op het laatste moment aan het twijfelen blijven waar nu feitelijk de sympathie van Salt oftewel Natascha Chenkov ligt.

Philipp Noyce weet zovele jaren na Patriot Games en Clear And Present Danger nog steeds hoe hij een intelligente politieke thriller in elkaar moet boksen met niet al te veel ingewikkelde intriges, een hoop auto-ongevallen en spionnen die elkaar op alle niveaus liggen te verraden. Wat zijn film enigszins anders maakt is dat hij ditmaal een vrouwelijke lead heeft gecast: Angelina Jolie (alhoewel die volgens ons minstens een halve man moet zijn). In de eerste scène ziet ze er al bijzonder onfris uit wanneer ze zich nogal expliciet laat martelen door een paar Noordkoreaanse agenten. Het keurige kantoorjobje dat ze in ruil voor haar inspanningen om te zwijgen heeft gekregen is haar echter niet gelegen, en er volgt anderhalf uur na elkaar de éne over-the-top-actiescène na de andere, waarin ze onder meer vanop een rijdende vrachtwagen op een andere springt, met wat kantoorgerief een werkende bazooka in elkaar knutselt en door op creatieve wijze verschillende ondoordringbare perimeters doordringt - je moet het gezien hebben om het te geloven. Jolie bevestigt zichzelf als woman who kicks ass (we beklagen Brad als hij de WC-bril per ongeluk omhoog laat staan), en om eerlijk te zijn is dat wel nodig ook, want het scenario zelf rammelt hier en daar, en dan druk ik me nog vriendelijk uit. Dit wordt enigszins weggecamoufleerd door de pompende actie waarvan Jolie het epicentrum is, maar zelfs dan nog lijkt het gegeven dat ze zonder verpinken de gehele Amerikaanse veiligheidsdienst bij het bezoek van de Russische president schaakmat zet, met een klein korreltje zout (ha ha...) te moeten worden genomen. De losse eindjes worden tegen het einde aan wel mooi bij elkaar geknoopt, en alle mogelijkheden voor een sequel worden opengehouden. Qua opzet lijkt de film op het geslacht van de hoofdrolspeler na erg op The Bourne Identity.

De film staat in drie verschillende cuts in de film, een theatrical cut, een director's cut en een extended cut. Door het weglaten van bepaalde details of ze er juist aan toe te voegen wordt het feit of Salt nu al dan niet voor de FSB werkt met een paar slimme details radicaal omgegooid. [spoiler]In de theatrical cut wordt er pas uitsluitsel gegeven wanneer Salt de bende van Orlov decimeert; Winter slaat in die versie de president bewusteloos in plaats van hem dood te schieten. In de director's cut wordt de inzet natuurlijk hoger: de martelingen, zoals die in het begin van de film, zijn ruwer, en Salts onfortuinlijke echtgenoot wordt langzaam verzopen in plaats van genadig neergeknald. In de film zitten ook meer flashbacks over Salts jeugd in het kamp van Orlov. Als toemaatje eindigt de film ook anders: wanneer de doodgewaande Salt de wereld intrekt om de andere KA's te vinden en tegen te houden, wordt er geïnsinueerd dat de nieuwe president zelf een KA is. Waarom tenslotte de Extended Cut de Extended Cut heet, is me een raadsel, want de scène waarin Salt de agenten van Orlov afslacht zit er niet meer in, waardoor we langer blijven gissen naar Salts werkelijke loyaliteit. De extended cut eindigt ook helemaal anders: de president is niet dood, maar Salt wordt wel in hechtenis genomen. Ze veinst zelfmoord door een medicijn, maar staat op het einde van de film paraat om zich te gaan wreken op Orlov. Een deel van de andere actie in de film wordt daardoor een beetje ongemakkelijk, en enkele van de knapste schietpartijen worden abrupt afgebroken.[/spoiler] Om al deze overwegingen verkies ik de Director's Cut boven de andere twee.

BEELD EN GELUID

Salt krijgt een mooie 1080p-beeldtransfer in formaat ongeveer 2.40:1, wat gelijk is aan die van de cinemarelease. Naast een milde vorm van grain die de donkere ondertoon van de film zeker geen schade berokkenen, is dit een mooie transfer met fijne closeups, rijk aan details zoals de tatoeäges van de KA-agenten. De kleuren zijn wat aan de matte kant, dit omwille van de sobere decors zoals een barak waarin de Russen feestvieren, een hypersteriel commandocentrum onder het Witte Huis en de troosteloos grijze gebouwen van de CIA. Af en toe zijn er echter leuke details te bespeuren: de kleur van de ogen van Angelina Jolie verandert wanneer ze halverwege de film gekleurde contactlenzen blijkt te dragen, bijvoorbeeld. De zwarttinten zijn diep en redelijk stevig. De DTS-HD MA-track zorgt voor een fijne beleving met vliegende helikopters, dichtslaande veiligheidsdeuren, over de vloer rollende handgranaten en natuurlijk hopen munitie die een flink percentage in de begroting van het budget van deze film in heeft genomen. De ontploffingen en het machinegeweervuur klinken soms iets overdreven in de geluidsbalans. De spraak is desondanks overal duidelijk.

EXTRA'S

Naast de drie versies van de film was er op de disk nog genoeg plaats voor een copieuze hoeveelheid bonusmateriaal. Spy-Cam is een Picture-in-Picture-featurette waarin interviewfragmenten, commentaar en behind the scenes-materiaal in een hoekje van het scherm afspelen. Het geheel oogt prettig maar is een beetje oppervlakkig. De featurette zit bovendien alleen bij de theatrical cut. Er zit duidelijk meer zweet en tranen in de audiocommentaartrack van Phillip Noyce, die zich duidelijk in het spionagewereldje thuisvoelt, en dat al van thuis uit met de paplepel heeft meegrekregen, want zijn vader werkte in een opleidingscentrum voor geheimagenten. Noyce vertelt ook waar er in de film alternatieve keuzes werden gemaakt voor de verschillende versies. Inhoudelijk biedt hij een redelijke kijk op zijn universum, maar hij ratelt iets te monotoon zijn verhaaltje af. In The Ultimate Female Action Hero (8 min.) wordt La Jolie iets te nadrukkelijk opgehemeld, en worden we geacht te geloven dat dít nu eens dé rol is waar ze haar hele leven op had zitten wachten. The Real Agents (13 min.), waarin een paar echte agenten van de intelligence force aan het woord komen, en uit hun eigen rijke ervaringen vertellen, is iets interessanter maar een beetje aan de korte kant. In Spy Disguise: The Looks of Evelyn Salt (5 min.) kijken we eens binnen bij de make-upartiesten, en wordt vooral de scène benadrukt waarin Angelina Jolie getransformeerd wordt tot een man. The Modern Master of the Political Thriller: Phillip Noyce (9 min.) laat de regisseur aan het woord; de featurette bevat echter grotendeels dezelfde informatie als de commentaartrack wat betreft Noyces interesse in het spionagegebeuren. False Identity: Creating A New Reality (7 min.) toont ons een mengeling van makkelijke (het inpassen van het Witte Huis) en moeilijkere (het stuntwerk op de autosnelweg) speciale effecten. De documentaire SALT: Declassified – An undercover look at the secrets of making Salt (30 min.) komt vreemd genoeg pas bij het einde van de bonussectie opduiken. Deze algemenere making of-documentaire is een soort van dwarsdoorsnede van de voorgaande documentaires, met stukjes interview, bijdragen over speciale effecten, een hoop wierook en een dik promotiegehalte. Veel van dit materiaal is ook in de Picture-in-picturetrack terug te vinden. Om de zaak volledig te maken krijgen we nog een audio-alleen radiointerview met Phillip Noyce The Treatment (27 min.), die na al het vorige ook weer spijtig genoeg niet al te veel toevoegt. Conclusie: het bonusmateriaal heeft een grote graad van wederzijdse overlapping, maar al bij al zitten er deftige stukken materiaal tussen.

CONCLUSIE
Salt is de zoveelste in de reeks onderhoudende films van spionagefreak Phillip Noyce, die weet wat zijn publiek wil. Hijzelf wist het precies niet, getuige het feit dat er verschillende versies van de film naast elkaar staan. Interactiviteit troef dus, met één druk op de knop krijg je een ander einde. De Blu-ray is voer voor de liefhebbers van La Jolie's mooie euh... ogen.



cover



Studio: Sony Pictures HE

Regie: Phillip Noyce
Met: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, André Braugher, August Diehl

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Duitsland

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
100/101/104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521721982


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Japans DTS-HD MA 5.1

Hindoestaans Dolby Digital 5.1
Turks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Turks, Japans, Hindoestaans, Engels CC
Extra's:
• Spy-Cam: Picture in Picture
• Audiocommentaartrack
• Documentaire "The Ultimate Female Action Hero"
• Documentaire "The real agents"
• Documentaire "Spy Disguise: The Looks of Evelyn Salt"
• Documentaire "The Modern Master of the Political Thriller: Phillip Noyce"
• Documentaire "False Identity: Creating A New Reality"
• Documentaire "SALT: Declassified – An undercover look at the secrets of making Salt"
• Documentaire "The Treatment: Radio-Interview with Phillip Noyce"
• MovieIQ

Andere recente releases van deze maatschappij