:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIVER RUNS THROUGH IT, A
RIVER RUNS THROUGH IT, A (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-03-07
FILM
Montana, in het begin van de 20ste eeuw. Paul (Brad Pitt) en Norman (Craig Sheffer) Maclean zijn de beide zonen van de presbyteriaanse dominee Maclean (Tom Skerritt), die zijn kinderen niet alleen op strenge maar rechtvaardige wijze religieuze waarden bijbrengt, maar ze tegelijkertijd als metafoor voor het leven de liefde bijbrengt voor het vissen met aas. De Macleans wonen vlak bij de impressionante Blackfoot-rivier, waar de forellen als het ware op commando in de pan springen. Norman en Paul hebben twee totaal uiteenlopende karakters: Norman is volgzaam en leergierig, Paul is een rebelse levensgenieter. Op jongere leeftijd kan Paul zijn broer nog wel eens aanzetten tot een portie kattekwaad, zoals een tochtje door een waterval met een eh, zeg maar "geleende" boot, maar hun persoonlijke ontwikkelingen wijken steeds meer uiteen naarmate ze ouder worden. Paul heeft zijn hart verloren in Montana en blijft er voor een lokale krant werken, tussendoor zijn tijd vullend met drank, vrouwen en kaartspelen in slecht gezelschap, inclusief de occasionele betwisting over hoeveel azen er in een normaal kaartspel behoren te zitten. Norman krijgt de smaak van het lesgeven te pakken en al van bij aanvang van zijn studies aan Dartmouth College blijkt hij een natuurtalent te hebben voor literatuur. Hij wordt verliefd op de flamboyante Jessie Burns (Emily Lloyd), terwijl Paul nog maar eens de wrevel van de lokale bevolking op zijn nek haalt door openlijk een relatie te beginnen met een Indiaans meisje. Jessie probeert Norman een beetje de guts bij te brengen die zijn broer op overschot heeft, onder meer door een gewaagd ritje door een treintunnel met de wagen - niet in de aangegeven richting, uiteraard. Met Normans carrière gaat het alsmaar beter, want hij krijgt zelfs een professoraat aangeboden, terwijl Paul eeuwig ter plekke rondjes schijnt te draaien; nochtans is Paul van hen beiden nog altijd de betere visser. Een persoonlijk drama maakt aan het gezapige leven van de familie Maclean abrupt een einde.

Met de familiekroniek A River Runs Through It bezingt regisseur Robert Redford, net als in The Horse Whisperer zijn voorliefde voor één van Amerika's meest archetypische Wild West-streken, Montana. Brad Pitt vervult hier ongeveer dezelfde rol als in het latere Legends Of The Fall, de einzelgänger die zijn eigen weg in het leven zoekt, tegen de conventie van zijn omgeving en de voor de hand liggende keuzes in. Net als in Legends Of The Fall wordt vooral de nadruk gelegd op het contrast in karakter met een naast familielid die er een diametraal tegenovergestelde levensinstelling op nahoudt, in dit geval zijn broer Norman. Het verhaal is gebaseerd op de autobiografie met jeugdherinneringen van die laatste, professor Engels aan de universiteit van Chicago, die zijn herinneringen te boek stelde op aanraden van zijn vader. Het boek werd, eerst in academische kringen, en daarna ook in bredere lagen van de bevolking een bestseller, zodat een verfilming moeilijk uit kon blijven. De film blinkt niet uit door een bijster origineel scenario en al zeker niet door bijzonder doorgedreven acteerwerk, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de eindeloze shots met prachtige natuurbeelden. Je moet het verhaal eerder beschouwen als het nostalgisch ophalen van jeugdherinneringen, waarbij regisseur Robert Redford zelf de rol van de verteller, een oude Norman Maclean, voor zijn rekening neemt. Tot veel verder dan beschrijven hoe een typisch middenklassegezin in die tijd leefde, werkte en stierf, reikt het scenario niet, en toch wordt de kijker meegesleept in de visie die dominee Maclean aan zijn zoons tracht bij te brengen over de vragen des levens. Wat daarbij wel wat stoort is de ongenuanceerde opdeling tussen al wat goed is (de religieuze visie van dominee Maclean) en al de rest (de levenswandel van Paul), en het gebruik van ongemeen naïeve stereotypen, zoals het hele idee dat het leven te herleiden is tot een partijtje vissen, waarbij de goede en rechtschapen dominee-vader-jezusfiguur de visser van dienst is - bijbelser kan het bijna niet. Als kapstok voor de rest van het verhaal valt dit allemaal nogal licht uit en met twee uur is de film toch net iets te lang om de kijker volop geboeid te houden. De dialogen zijn echter zeer vlot en onderhoudend en hebben scenarist Richard Friedenberg nog zowaar een (niet-verzilverde) Oscar-nominatie opgeleverd, net zoals de filmscore van Mark Isham. De enige nominatie die daadwerkelijk verzilverd is was - uiteraard - die voor beste cinematografie voor Philippe Rousselot (L'Ours, Dangerous Liaisons), die na nominaties voor Hope And Glory en Henry & June bij de derde poging - scheepsrecht - de prijs mee naar huis mocht nemen. Best te genieten, maar jammer dat de verhaallijn soms toch zó vlak is. Er wordt echter redelijk goed geacteerd, onder meer door Brad Pitt in een typische bijrol, maar vooral door Tom Skerritt als de liefdevolle, maar afstandelijke vaderfiguur.

BEELD EN GELUID
De dvd vindt u in de cheapie-bakken terug en het is mijn aanvoelen dat het niet zo heel lang zal duren vooraleer deze Blu-rayversie er naast ligt. Vooral de beeldkwaliteit is bij momenten aartsslecht: de nachtelijke scènes zijn niet om aan te zien wegens grain, zoals die waarin het gezelschap een nachtelijk autoritje maakt. Er zitten duidelijk printbeschadigingen in in de vorm van witte lijnen die verticaal door het beeld lopen. De scherpte is ook al niet om over naar huis te schrijven. Vooral in de beelden die iets minder gefocust zijn, worden de personages op de achtergrond één amorfe vlek die meer op de Rorschach-test dan op personages lijkt. Kortom, het is onwaardig om een film op een medium als Blu-ray uit te brengen waarbij de beeldband eruit ziet alsof die uit een koe is getrokken (en het was geen vlotte bevalling). De DTS-HD geluidstrack heeft soms een paar leuke momenten, vooral het geluid van waterstromen komt er nogal fris uit, maar de dialogen klinken erg vlak en schel en de muziek klinkt, zeker in de openingsscène, vals.
 
EXTRA'S
Het feit dat deze disk rond is en niet vierkant zorgt ervoor dat die in de Blu-rayspeler draait.
 
CONCLUSIE
A River Runs Through It is een mooie, maar ietwat trage familiekroniek met mooie beeldjes, maar de Blu-ray is af te raden omwille van de compleet niet aanvaardbare beeldkwaliteit.coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Robert Redford
Met: Craig Sheffer, Brad Pitt, Emily Lloyd, Tom Skerritt, Brenda Blethyn

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
4/10


Regio:
B

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1992

Leeftijd:
6

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8715664038239


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij