:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUSH HOUR 2
RUSH HOUR 2
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-26
FILM
Bij het begin van de film zijn we getuigen van een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade. Op de vraag van kapitein Chin (Kenneth Tsang) worden agenten Lee (Jackie Chan) en Carter (Chris Tucker), die juist op vakantie zijn in Hong Kong, op de zaak gezet. Al gauw komen ze op het spoor van Ricky Tan (John Lone) en diens handlangster Hu Li (Zhang Ziyi). Ricky Tan is een lid van de Chinese maffia en tevens de ex-partner van Lee’s vermoorde vader. Als plots Ricky Tan vermoord wordt, worden Lee en Carter gedwongen op het vliegtuig gezet naar Los Angeles door agent Sterling (Harris Yulin). Maar als ze via undercoveragente Isabella (Roselyn Sanchez) ontdekken dat het hele zaakje rond vals geld draait, komen ze al gauw in Las Vegas terecht voor een explosieve climax!


Internationale actiester Jackie Chan was al jaren bekend in Hong Kong met klassiekers als Drunken Master 1 & 2, Snake In The Eagle’s Shadow, Police Story-reeks en Project A. Maar Jackie Chan wilde ook beroemd en succesvol zijn in Amerika en de rest van de wereld. En eerste poging werd ondernomen in begin jaren ‘80 met Battle Creek Brawl en The Cannonball Run. De eerste flopte en het succes van The Cannonball Run was niet echt aan Jackie te danken, maar aan hoofdrolspeler Burt Reynolds. Want Burt Reynolds zat net aan het hoogtepunt van zijn carrière. Deze Cannonball Run kreeg twee sequels waaronder in ’84 Part II en in ’89 en Cannonball Fever (ook bekend als Cannonball Run 3: Speed Zone!). Enkel in deel 2 mocht Jackie Chan opnieuw opdraven. Een tweede poging om Jackie in de USA te lanceren werd geprobeerd in ’85 met The Protector van regisseur James Glickenhaus (The Exterminator, McBain). Waar Battle Creek Brawl de dag van vandaag een cultstatus heeft verworven, is The Protector een misser van formaat geworden die zelfs niet goed genoeg is voor de onderste rekken van een duistere videotheek. Door de zware teleurstelling bij Jackie Chan en het ongelofelijk floppen van The Protector werden de plannen voor een internationale filmcarrière enkele jaren in de koelkast gestopt. Tot Jackie Chan gevraagd werd voor Rush Hour, een vrij simplistische buddy/actiefilm. Tot ieders verassing werd Rush Hour een kaskraker van jewelste. De 35 miljoen $ kostende film bracht wereldwijd een verbazingwekkende 245 miljoen $ op. Dat er snel een vervolg moest komen stond vast en dit was dan in 2001 ook een feit. Rush Hour 2 is een geslaagde sequel en is zelfs beter dan (het volgens ons maar middelmatige) origineel. Het verhaal is nog altijd vrij simpel maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de betere grappen en de geslaagde actiescènes. Ook lijkt Jackie Chan zich veel meer op zijn gemak te voelen. Ook viel het ons op dat Jackie en Chris Tucker beter op elkaar zijn ingespeeld. Bovendien bevat deze film ook nog het talent van revelatie Zhang Ziyi (Crouching Tiger, Hidden Dragon, Legend Of Zu), komiek Alan King en enkele leuke cameo’s van acteurs als Jeremy Piven (TV-series Ellen en Cupid) en Don Cheadle (Traffic, Swordfish). Rush Hour 2 wist net als deel één het bioscooppubliek in zijn ban te houden en werd één van de dikste hits van het jaar! De 90 miljoen $ kostende film bracht wereldwijd een stevige 330 miljoen $ op. Regisseur Brett Ratner (Family Man, Money Talks en Red Dragon) weet dat hij een goudmijn in handen heeft met Rush Hour en deel 3 is dan ook gepland voor 2004.


BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is scherp en heeft kleurrijke en natuurlijke kleuren. Het contrast en diepte zijn bevredigend. Ook het schaduwdetail is degelijk. We hebben geen vuil of andere printbeschadigingen kunnen opmerken. Dramatische digitale compressiefouten zijn niet aanwezig. Er is wel wat minieme filmgrain aanwezig maar dit is niet dramatisch of storend. Een zéér goede beeldtransfer van DFW! Het geluid is ook van een goede kwaliteit. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm met een goede spreiding en dynamiek. De track is vrij van ruis en kraakjes. Ook de dialogen zijn goed te verstaan en zinken nergens weg in het geluid of muziek. Een prima geluidstrack, maar wij verkiezen toch de Engelse DTS-track. Deze klinkt iets gedetailleerder en krachtiger dan zijn Dolby Digital 5.1-tegenhanger. DFW heeft wederom prima werk geleverd met deze uitgave!


EXTRA’S
Deze DVD heeft een heleboel extra’s meegekregen. Deze zijn niet allemaal even interessant maar de sommige verdienen toch even je aandacht. We treffen eerst een zevental korte featurettes aan (variërend van 2 min. tot bijna 10 min.). De aanwezige featurettes zijn Jackie Chan’s Hong Kong introduction, Culture clash: West meets East, Language barrier, Attaining international stardom, Kung fu choreography, Making magic out of mire, Fashion of Rush Hour 2. Hiervan zijn Kung Fu choreography en Fashion of Rush Hour 2 de interessantste omdat hier effectief iets interessants wordt getoond terwijl de meeste gaan over de moeilijkheden en de verschillen van Hong Kong en USA. Een heel leuke feature vonden wij “Lady Luck”. Deze kortfilm dateert uit de studentenperiode van regisseur Brett Ratner. De film gaat over een moord en heeft in de hoofdrol Rebbecca Gayheart (Urban Legend 1 & 2) die destijds zijn liefje was. Met Evolution of a Scene kan je kiezen uit drie scènes (Chicken chop, The bomb en Slide for life), waarvan je dan het beginproces (locatiescouting) t.e.m. het eindeproces kan zien. In de Visual effects demonstration krijgen we eerst Kevin Lingenfelser (die instond voor de speciale effecten) aan het woord die kort samenvat hoe de Ambassade-ontploffing gedaan werd. Dan kan je deze scène in multi-angeloptie bekijken. Vervolgens hebben we een informatieve audiocommentaartrack met regisseur Brett Ratner en scriptschrijver Jeff Nathanson. Beide heren weten de luisteraar het meeste van de tijd te boeien met interessante informatie en leuke weetjes over de film. We treffen ook nog negen weggeknipte scènes aan en wat outtakes. Deze outtakes zijn andere dan diegene die we aan het einde van de film te zien krijgen. Er zijn ook nog wat filmografieën (en de Chinese horoscoop) aanwezig van de voornaamste acteurs en de regisseur. Natuurlijk mogen de trailers niet ontbreken (bioscooptrailer en twee teasertrailers van Rush Hour 2 en cross-promotional trailers van Story Telling en Blow). Tenslotte hebben we twee easter eggs ontdekt in de scène-selectiemenu’s.


CONCLUSIE
Rush Hour 2 is een geslaagde actiekomedie met internationale actiester Jackie Chan en komiek Chris Tucker in de hoofdrollen. Al wie het origineel leuk vond, zal ook dit deel weten te pruimen. De DVD is uitgevoerd in een prima beeld- en geluidskwaliteit en heeft bovendien een heel pakket aan extra features mee. Een aanrader!


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Brett Ratner
Met: Jackie Chan, Chris Tucker, John Lone, Zhang Ziyi, Roselyn Sanchez, Harris Yulin, Alan King, Kenneth Tsang, Jeremy Piven, Don Cheadle

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
12

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
54105049966996


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1 ES
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Jackie Chan’s Hong Kong introduction,
• Culture clash: West meets East,
• Language barrier,
• Attaining international stardom,
• Kung fu choreography,
• Making magic out of mire,
• Fashion of Rush Hour 2,
• Lady Luck,
• Evolution of a scene,
• Visual effects demonstration,
• Audiocommentary,
• Deleted scenes,
• Outtakes,
• 2 teasers,
• Bioscooptrailer,
• Cast & crew info,
• 2 easter eggs,
• Cross-promotional trailers