:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZOT VAN A.
ZOT VAN A. (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-04-25
FILM
In Zot Van A. – hoe kan het ook anders met zo’n titel – gaat het over de Liefde, in alle vormen en maten, geuren en kleuren. Het gaat over oude liefdes, nieuwe liefdes, verloren liefdes, liefdesverdriet, teruggewonnen liefdes…. Door de ogen van verschillende personages krijgen we de liefde in al haar facetten te zien. In de eerste plaats volgen we Astrid (Lotte Heijtenis) die als verkoopster werkt in de Inno. Ze loopt tegen de dertig en heeft nog steeds de ware niet gevonden. Daardoor is Astrid onzeker en terughoudend geworden. Haar onzekerheid zorgt er zelfs voor dat ze de avances van de beroemende tennisser en begeerde vrijgezel Paul Wouters (Kevin Janssens) niet doorheeft. Hoewel Paul zowat elke vrouw kan krijgen, heeft hij toch wat speciaals gezien in Astrid. Maar zal zij haar angst om zich volledig te geven tijdig kunnen overwinnen? Gelukkig gaat het Alain (Jan van Looveren), de broer van Astrid, meer voor de wind. Hij staat op het punt te trouwen met Fred (Mathijs Scheepers), een begrafenisondernemer. Hoewel die job zeker geen al te vrolijke aangelegenheid is, zit er Fred toch duidelijk iets anders dwars en stilaan groeit de vraag of het feest wel door zal gaan.

Dat zelfs een huwelijk geen garantie biedt op succes weten Anna (Veerle Baetens) en Bruno (Koen de Graeve) maar al te goed. Sinds Bruno een slippertje had met de schooljuf van hun zoontje Boris, is hun huwelijk voorbij, duidelijk tot grote spijt van Bruno. Ook Anna maakt zich zorgen, zij het dan wel op een ander niveau. Zij heeft het gevoel dat haar leven voorbij is en ze schat de kans om ooit nog de liefde te vinden heel klein in. Tot ze op de begrafenis van haar vader – op een wel heel aparte manier – de jonge Lucas (Matteo Simoni) ontmoet. Ze storten zich in een passionele relatie, maar al snel begrijpt Anna dat ook dat niet echt is wat ze zoekt. Eigenlijk zoekt ze wat haar beste vriendin Lydia (Barbara Sarafian) heeft: het perfecte huwelijk, … of dat denkt Anna toch. Lydia is al jaren getrouwd met Arno (Mathias Sercu) en op het eerste gezicht is het twee kinderen later nog steeds rozengeur en maneschijn tussen die twee. Maar ook hier is niet altijd alles wat het lijkt. In de laatste plaats hebben we dan nog Annette (Joke Devynck) die als productieassistent voor de televisie werkt. Zij is zo druk bezig met haar werk dat er gewoon geen tijd meer lijkt te zijn voor de liefde, zelfs al loopt de man van haar dromen – in de vorm van Kurt Rogiers – vlak voor haar neus.

Zot Van A.
vat aan met de intrede van Sinterklaas in Antwerpen. Tom Reynders, de vader van Anna, is een beroemd acteur die al jaren de rol van Sint op zijn rekening neemt tijdens deze befaamde boottocht. Maar het noodlot wil dat Tom komt te overlijden vlak voordat de boot van Sinterklaas vertrekt. Annette zoekt in allerijl een vervanger die – door zijn merkwaardige optreden – een ware hype zal worden. Het verhaal van Sinterklaas vormt als het ware de rode draad die alle personages en alle verhaallijnen uit Zot Van A. met elkaar verbindt.

Jan Verheyen – die we al kennen van Los, Alias, Dossier K. en Team Spirit – heeft voor Zot Van A. een indrukwekkende cast verzameld. Dat geeft ongetwijfeld een belangrijke meerwaarde aan deze film. Doordat Zot Van A. zoveel verschillende verhaallijnen aanbiedt, is het uiteraard belangrijk dat elk verhaal op zich de moeite waard is. En dat is zeker het geval. Alle acteurs leveren zeer degelijk werk zodat elk verhaal op zich een kleine film wordt. Er zijn geen verhaallijnen die minderwaardig of minder interessant zijn. Hierdoor gaat Zot Van A. – die toch bijna twee uur duurt - er in sneltreinvaart door.

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidskwaliteit van de Blu-rayversie van Zot Van A. verdienen enkel lof. Op het beeld valt niets aan te merken. De beelden zijn scherp en de kleuren zijn helder. Er zijn een aantal scènes in de sneeuw en het is een aangename afwisseling om eens sneeuw te zien die echt lijkt te zijn. Het geluid is echt de moeite waard. Hoewel deze film het best kon doen met geluid van iets mindere kwaliteit, is het surroundgeluid op de Blu-ray heel prominent aanwezig en zeer mooi uitgewerkt.

EXTRA'S
Voor de start van Zot Van A. krijgen we al twee trailers te zien van andere films, namelijk Swooni en Rundskop. In het menu zelf vinden we ook nog een aantal extra’s. Zo hebben we in eerste instantie een 37 minuten durende Making-of. We krijgen beelden van achter de schermen te zien en Jan Verheyen en de acteurs en, oh ja, weer Jan Verheyen geven uitleg bij de film en de verschillende personages. Voorts vinden we ook de videoclip van Gek op jou van Clouseau terug. Maar eigenlijk verwachtten we het meest van de interviews met de cast. Het leek alsof alle hoofdacteurs, op Kurt Rogiers en Michel van Dousselaere na, een kort interview zouden gegeven als bonus, maar deze extra is toch een serieuze tegenvaller. De acteurs komen amper aan het woord, gezien de uitleg gegeven wordt door – u raadt het nooit – Jan Verheyen. Bovendien is er duidelijk heel wat beeldmateriaal van de Making-of gerecycleerd in de interviews. Dat is echt een gemiste kans. Ten slotte vinden we nog de trailers van Dossier K, Los, Soeur Sourire en Rundskop terug.

CONCLUSIE
Hoewel Zot Van A. gaat over een thema waarover al duizenden films gemaakt zijn en zelfs het format van de verschillende verhaallijnen niet nieuw is – denk hierbij maar aan Love, Actually – is deze film toch  zeker de moeite waard. Sterke acteerprestaties en leuke verhaallijnen, meer moet dat eigenlijk niet zijn. Zot Van A. heeft ons geen moment verveeld.


coverStudio: JustBridge

Regie: Jan Verheyen
Met: Kevin Janssens, Lotte Heijtenis, Kurt Rogiers, Barbara Sarafian, Joke Devynck, Mathijs Scheepers, Matteo Simoni, Mathias Sercu, Jan van Looveren, Veerle Baetens, Koen de Graeve en Michel van Dousselaere

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8.5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
120 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983441507


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Nederlands DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands en Engels
Extra's:
• Making Of
• Videoclip Clouseau
• Interviews met cast
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij