:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIVER OF NO RETURN
RIVER OF NO RETURN
Bespreking door: Ronny - Geplaatst op: 2002-07-29
FILM
Saloonzangers Kay Weston (Marilyn Monroe) probeert geld bijeen te rapen in een goudzoekersdorp. Ze is er bevriend met het jongetje Mark Calder (Tommy Rettig) die hier en daar wat dingen opknapt om wat geld te verdienen. Matt Calder (Robert Mitchum) komt zijn zoon ophalen na een verblijf in de gevangenis en maakt eventjes kennis met Kay. Mark en Matt trekken naar hun hut om daar een leven op te bouwen als boeren. Op een dag komen Kay en haar vriend Harry Weston (Rory Calhoun) op een vlot voorbij de hut, Matt helpt hun om hun vlot aan de oever te krijgen. Ze zijn op weg naar de stad om er Harry’s claim te deponeren. Harry is zo vriendelijk om Matt neer te slaan en er vandoor te gaan met zijn paard en enige geweer. Kay blijft achter omdat ze de jongen niet wil achterlaten, maar ondertussen komen er indianen aanzetten en kunnen ze zich niet verdedigen. Hun enige kans op overleven is de rivier en het vlot.


De film speelt zich af ergens in het noordwesten van Amerika, maar alles werd in Canada opgenomen. Met als hoofdplaatsen het Banff National Park in Alberta en de Canadese Rockies. De hoofdrolspelers moesten alle stunts zelf doen en dit leidde tot twee incidenten. Het vlot kwam eens vast te zitten in een stroomversnelling en moest men iedereen van het vlot redden en bij een andere opname kwam Marilyn in het water terecht en verstuikte ze een enkel. Men vond niet onmiddellijk een zwelling, maar Marilyn stond erop om in het gips te gaan. Volgens sommigen was dit om regisseur Otto Preminger te pesten. Deze had volgens Marilyn namelijk meer oog voor de natuur dan de acteerprestaties van zijn cast. Marilyn brengt weer enkele nummers die vandaag nog altijd even fris klinken. We genieten van “One Silver Dollar”, “I’m Gonna File My Claim”, ”Down In The Meadow” en “River Of No Return”. Een western die niet vol zit met het neerschieten van slechte indianen en met leuke acteerprestaties van de gehele cast.


BEELD EN GELUID
Het beeld is zoals bij de andere dvd’s van zeer goede kwaliteit maar men laat weer steken vallen bij de beeldovergangen. Op die momenten kijk je precies naar het originele niet opgepoetste beeldmateriaal vol met beschadigingen en flets van kleur. Het Dolby Digital 4.0 geluid is goed gespreid over de voorste kanalen, maar mist wel wat zuiverheid in de hoge tonen.

EXTRA’S
Eén trailer, één restoratie vergelijking (1 min. 25) en 20 foto’s is het dieet dat we in onze maag geduwd krijgen.


CONCLUSIE
Leuke western met enkele memorabele muzieknummers van Marilyn en met een mooie natuur als achtergrond. Deze dvd maakt deel uit van de Marilyn Monroe Diamond Collection Box 1.


cover
Studio: Fox

Regie: Otto Preminger
Met: Marilyn Monroe, Robert Mitchum, Rory Calhoun, Tommy Rettig

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1954

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.55:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 4.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Restauratievergelijking
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij