:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GNOMEO AND JULIET
GNOMEO AND JULIET (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-05-25
FILM
Het verhaal is al vaker verteld. Maar nu krijgen we het op een andere manier. Tenminste als we het kaboutertje aan het begin van de film mogen geloven. En eerst volgt er een fucking boring en vooral lange, lange inleiding...

In Stratford-upon-Avon op huisnummers 2B en een huisnummer met 2B met een streep door (Hebt u hem? Nee?) wonen de altijd ruziemakende buren Miss Montague (Julie Walters) en Mr. Capulet (Richard Wilson), die elkaar voortdurend trachten te overtroeven met het aanleggen van om ter lelijkste tuin. Miss Montague heeft daarbij kennelijk een schokkende voorliefde voor blauw, terwijl rood in de tuin van Capulet de boventoon voert. Beide tuinen worden bewoond door een horde spuuglelijke gipsen kabouters, van wie alleen al de aanwezigheid eigenlijk een veroordeling voor het Hof voor de Rechten van de Mens zou moeten opleveren wegens verregaande wansmaak. Echter, wanneer de mensen niet kijken komen de kaboutertjes tot leven, vliegen ze elkaar naar de keel en houden drag races met grasmaaiers in het steegje achterin. De rivaliteit tussen de kaboutertjes escaleert met de dag, wanneer ze alsmaar verregaandere daden van vandalisme in elkaars tuin plegen. Desondanks ontmoeten de blauwe kabouter Gnomeo (James McAvoy) en het rode kabouterinnetje Juliet (Juliet) elkaar in de - neutrale - tuin van een derde buur, en bloeit er iets moois tussen de twee. Onder het toeziende oog van de plastieken flamingo Featherstone (Jim Cummings), die aan den lijve heeft moeten ondervinden dat scheiden doet lijden - hij staat met een ijzeren poot te weinig al jaren te verkommeren in een tuinhuisje - zetten de twee hun verschillen opzij. De plaasteren kabouters zijn echter extreem breekbaar. Wanneer de rode Tybalt (Jason Statham) het mutsje van de blauwe Benny (Matt Lucas) verbrijzelt en zelf in een dolle grasmaaierrit in scherven tegen een muur belandt, is de oorlog totaal. Benny bestelt uit wraak op het internetaccount van Miss Montague een nieuwe grasmaaier, niet de nichterige Kitten Clipper van 36 dollar, maar de allesvernietigende graafmachine Terrafirminator (Hulk Hogan) voor net geen 10.000 dollar, een machine die op testosteron loopt in plaats van op gewone tweetakt-motorolie, en die binnen de kortste keren beide tuinlandschappen zodanig omploegt dat het er op een vers genapalmde Viëtnamese jungle lijkt.

Het oeuvre van Shakespeare is al meerdere malen een bron van inspiratie geweest voor klassieke animatiefilms. The Lion King is bijvoorbeeld duidelijk een bewerking van Hamlet. Romeo And Juliet is zelf al het onderwerp geweest van veel uiteenlopende adaptaties, sommige zeer eigenwijs zoals Romeo + Juliet van Baz Lurhmann, soms naar een compleet ander tijdsreferentiekader getransponeerd zoals in West Side Story en heel soms als zeer liberale adaptatie zoals Shakespeare In Love. De universele thema's van liefde, wraak en dood blijven vaste elementen in het canon van elke zichzelf respecterende scenarist, maar de flexibiliteit van het bronmateriaal is in feite basismateriaal voor alle verhalende kunstvormen. Wie had er echter ooit gedacht dat de backcatalogus van Elton John nog eens als soundtrack voor een onrespectvolle bewerking met een absurde insteek van Shakespeares werk zou gebruikt worden - Romeo And Juliet uitgevoerd door plaasteren tuinkabouters? Elton John werd aangezocht om enkele nieuwe songs voor deze fantasierijke film van Kelly Asbury te leveren, maar vond dat zijn oudere werk, waaronder nummers als Crocodile Rock en Saturday Night's Alright For Fighting, zeker goed genoeg was om het gestelde doel te verwezenlijken. En zo geschiedde. Zelf hield hij er een executive producer-credit aan over, en ongetwijfeld ook nog een vette cheque. De film is een leuke en voor alle leeftijden geschikte postmodernistische pastiche die eerder aansluit bij films als Shrek, met naast een redelijk generische plot - de twee kampen worden duidelijk van elkaar onderscheiden door een andere kleur van pinnemuts - toch ook een paar snelle grappen die er goed ingaan, visuele flair en een paar leuke cameo's waaronder Maggie Smith, Michael Caine, Patrick Stewart en een hilarische Hulk Hogan in de rol van een grasmachine (!), maar occasioneel ook een pijnlijke uitschuiver zoals het opvoeren van de pathetische zuiplap Ozzy Osbourne. Voor de kids is natuurlijk het tragische element uitgevlakt ten voordele van het komische, en uiteraard wordt er met een compleet ander einde uitgepakt als in het origineel, met een clevere twist verteerbaar gemaakt voor een jonger publiek zonder afbreuk te moeten doen aan het bronmateriaal, en dat is toch even het vermelden waard. De film wordt nergens een belediging voor het volwassen intellect en weet een paar keer te bekoren door een mengeling van goed uitgemeten referenties naar het werk van Shakespeare en eerder simpele grappen zoals het opvoeren van een tuinkabouter in een G-string. Het gehele project straalt een zeker enthousiasme af waarbij de makers zich rot moeten geamuseerd hebben.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit is absoluut van referentieklasse: de kleuren zijn een feest voor het oog, de scherpte is ongeveer maximaal, het contrast is zeer strak en brengt zelfs details zoals oneffenheden in de plaaster naar buiten, maar ook de oneffenheden in het gazon of de texturen van de graffiti die de kaboutertjes in elkaars tuin gaan spuiten verraden de goede kwaliteit. D'r is feitelijk geen enkele onvolkomenheid die het vermelden waard is. Ook de DTS-HD MA 7.1 is sterk en evenwichtig, onderstreept nog eens flink de details van de Elton John-soundtrack die de film domineert, en de geluidseffecten, zowel de verfijndere zoals het schrapende geluid van plaasteren kabouters tegen een stenen muur, als de meer robuuste stukken, zoals de grasmaaierrace, komen perfect uit de balans; met scènes zoals het hilarische internetreclamefilmpje voor de Terrafirminator kunnen de foley artists zich eens compleet te buiten gaan aan alle excessen die je je met een dergelijke track kan permitteren. Op alle vlakken een winnaar.

EXTRA'S

De extra's vormen de achillespees van deze release: het materiaal is weinig en nietszeggend. In de documentaire Elton Builds A Garden (6 min.) vertelt Engelands bekendste leverancier van begrafenismuziek hoe zijn songs een oppoetsbeurt kregen voor de film. De film bevat 2 alternatieve eindes, optioneel voorzien van commentaar van de regisseur (4 min.) voornamelijk andere dansjes, en een 42 minuten aan verwijderde en alternatieve scènes die gepresenteerd worden in storyboardvorm. Deze zijn dan ook de voornaamste bijdrage aan het bonusmateriaal; er volgen dan nog twee interviews, waarmee ongeveer de minst interessante nevenpersonages aan het woord komen. In Frog talk with Ashley Jensen (2 min.) komt de actrice aan het woord die de hoedster/kikker Nannette speelt, en in The fawn of darkness (1 min.) wordt het levend lijk Ozzy Osbourne opgevoerd (het woord "acteur" in de mond nemen is een levensgrote belediging voor het gehele acteursgilde, levend of dood), die in onvervalste Eddy Wally-stijl niet eens schijnt door te hebben dat hij in een tekenfilm een stem moet inspreken. De laatste videoclip is een versie van Ome Eltons klassieker Crocodile rock, voor de gelegenheid opgevoerd samen met Nelly Furtado (2 min.)

CONCLUSIE

Gnomeo And Juliet is een zeer luchtige en eigenlijk goed verteerbare CGI-komedie die de kwaliteit heeft om alle leeftijden tegelijk aan te spreken. Een topstatus kunnen we deze Blu-ray niet geven, want daarvoor moeten zowel beeld, geluid als kwaliteit van het bonusmateriaal voor bovengemiddeld in orde zijn. Alhoewel deze disk op twee van de drie criteria ruim voldoet, faalt die genadeloos op het derde.



cover



Studio: Disney

Regie: Kelly Asbury
Met: James McAvoy, Emily Blunt, Michael Caine, Maggie Smith, Jason Statham, Patrick Stewart, Ashley Jensen, Stephen Merchant, Matt Lucas, Jim Cummings, Julie Walters, Richard Wilson, Ozzy Osborne, Dolly Parton, Hulk Hogan

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418306847


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Nederlands DTS 5.1
Grieks Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Elton Builds A Garden"
• 2 alternatieve eindes met commentaar van de regisseur
• Verwijderde en alternatieve scènes commentaar van de regisseur
• Documentaire "Frog talk with Ashley Jensen"
• Documentaire "The fawn of darkness"
• Videoclip "Crocodile rock" (Elton John & Nelly Furtado)

Andere recente releases van deze maatschappij