:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 3
DEXTER - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2011-08-19
TV-SERIE
Na een extreem spannende laatste aflevering in seizoen 2 komt Dexter Morgan in aflevering 1 van seizoen 3 in rustiger vaarwater terecht en kan hij zich weer wijden aan z’n verslaving: het opsporen en in stukken snijden van moordenaars en verkrachters die om de één of andere reden nooit zijn veroordeeld of wier proces wegens procedurefouten of de tussenkomst van een pientere advocaat op vrijspraak uitdraaide. Dexter Morgan, als wreker van de onschuldige slachtoffers, rekent met ze af, niet omdat hij zich geroepen voelt door een hogere macht, maar omdat een onbedwingbare drang hem op hun spoor zet. Het feit dat ie als forensisch specialist op het politiekantoor van Miami werkt is een voor- én een nadeel: hij blijft op de hoogte over het reilen en zeilen in het crimineel milieu en hij weet op elk moment waarmee z’n collega’s bezig zijn – waarbij inside information, onbewust verstrekt door z’n zus Debra, hem een paar keer uit zeer penibele situaties heeft gered – anderzijds moet hij af en toe het bloedsporenonderzoek doen op de plaats delict van z’n eigen misdaden en kost het hem moeite om dan niet de aandacht te trekken.
 
 
Dexter - Seizoen 3 begint alsof er nooit sprake is geweest van twee eerdere seizoenen, want aflevering 1 schiet uit de startblokken met de kracht en de spontaneïteit van een pilootaflevering en katapulteert de kijker meteen naar het centrum van de actie. Was er in seizoen 1 en 2 al bij momenten sprake van een bloedstollende spanning, dan doen de makers er in seizoen drie nog een schepje bovenop, want de meest geliefde seriemoordenaar ter wereld keelt bijna toevallig de verkeerde kerel – wat tegen de code is die z’n stiefvader hem heeft ingeprent – en moet dus een tweede keer op pad om recht te doen geschieden. Maar het eerste slachtoffer, de hispanic Oscar, is toevallig het jongere broertje van de officier van Justitie van Miami, Miguel Prado, en die krijgt Dexter op de radar waardoor ontmaskering meer dan ooit om de hoek loert, of toch niet?
 
Ook de rest van de hoofdpersonages krijgt zijn deel: Dexters vriendinnetje Rita is zwanger en besluit voor hun beiden dat ze het kind zal houden. Onze favoriete seriemoordenaar weet niet wat hem overkomt, vooral niet als Rita’s hormonen tilt slaan. Z’n zusje Debra slaagt er maar niet in om haar badge als inspecteur te bemachtigen, maar daar heeft ze dit keer zelf schuld aan, want op een aanbod van een vertegenwoordiger van Binnenlandse Zaken om in ruil haar nieuwe collega Joey Quinn – overgeplaatst van de drugsbrigade – te bespioneren, wijst ze met klem af. Voorlopig althans. Bovendien is het niet zo slim om met de kroongetuige in een moordzaak het bed te delen, want ook dat kan haar de begeerde badge kosten. Dexters collega Vince Masuka publiceert z’n eerste publicatie over forensisch onderzoek in een vooraanstaande wetenschappelijke, maar op de lezing voor een select publiek blijven z’n collega’s van het departement weg. Hij is op z’n van oorsprong Aziatische pik getrapt en besluit om van stijl te veranderen in de omgang met z’n omgeving. Sgt. Angel Batista, sinds seizoen 1 opnieuw vrijgezel, wordt door een als hoer vermomde collega van Zedenzaken betrapt en heeft dus de regel van goed zedelijk gedrag voor politiemannen overtreden. Of weet ie die tegenslag toch in z’n voordeel te beslechten? Lt. Maria LaGuerta ten slotte, het diensthoofd van de Miami Moordbrigade en ex-liefje van officier van justitie Miguel Prado, heeft het moeilijk om werk en privéaangelegenheden uit elkaar te houden, vooral als blijkt dat haar ex-minnaar het zelf niet zo nauw neemt met de kleine lettertjes van de wet en van haar welwillendheid misbruik probeert te maken.
 

 
Om maar te zeggen: Dexter – Seizoen 3 zit opnieuw vol avontuur en verrassingen. Je houdt het niet voor mogelijk welke nieuwe ontwikkelingen de makers na twee keer 12 afleveringen nog uit hun mouw schudden zonder in herhaling te vallen, maar daarin slagen ze moeiteloos via de uitdieping van de karakters, de verdere exploratie van hun privéleven en de introductie van nieuwe karakters die voor onverwachte ontwikkelingen, moeilijkheden, complicaties en vuurwerk zorgen. Bovendien ligt Dexter nog altijd overhoop met zijn verleden, meer bepaald door oude en nieuwe vragen omtrent de relatie met z’n overleden stiefvader én krijgt hij te horen dat hij zelf vader wordt, wat hij in eerste en zelfs in tweede instantie niet ziet zitten: wat moet een baby met een seriemoordenaar als vader? En wat moet er van Rita en haar drie kinderen geworden als hij ooit wordt opgepakt en wellicht de elektrische stoel krijgt? Niet meteen vragen waarvan een doorsneemoordenaar ’s nachts wakker ligt, zal u denken, maar Dexter is dan ook geen doorsneekiller, want zoals bekend (bij het publiek, niet bij z’n collega’s!) respecteert hij een strikte code aangaande de kerfstok van z’n slachtoffers. En dat het hem wat dat betreft menens is bewijzen de gewetensvragen die hem kwellen als z’n bejaarde kennis Camilla – terminaal met longkanker – hem in het ziekenhuis vraagt om haar uit haar lijden te bevrijden. Het is de eerste keer dat iemand hem vraag om door zijn toedoen dood te mógen gaan.
 
 
Maar Dexter is sinds het prille begin vooral een serie over een groepje hardwerkende politiemannen en –vrouwen die de kijker meteen in z’n hart sluit, want ondanks het eerder lugubere thema straalt deze reeks alleen maar warmte en collegialiteit uit, ook al vallen er soms harde woorden en ontsnapt niemand aan eventuele sancties in geval er sprake is van misbruik van vertrouwen, subjectiviteit of onbekwaamheid. Debra (Jennifer Carpenter) is na Dexter (Michael C. Hall) beslist het personage dat het meest tot de verbeelding spreekt. Ze is een beetje naïef, heeft een laag zelfbeeld, maar tegelijk is ze bloedmooi en aller charmantst. Tussen Debra en Lt. Marie LaGuerta (Lauren Vélez) botert het niet echt goed en de oorzaak daarvoor gaat terug tot seizoen 1. Ook in seizoen 3 vallen ze elkaar niet in de armen, maar LaGuerta bewijst uiteindelijk wel dat ze professioneel goed bezig is. Sgt. Angel Batista (David Zayas) blijft ook dit seizoen aan boord. Met z’n geruite overhemden, z’n gekke hoedje en z’n geitensikje is hij hét prototype van de hispanic die carrière gemaakt heeft. Maar hij is ook een haantje, zij het van het brave en ongeoefende type – hij is niet zolang geleden uit een huwelijk gegooid - en dus is hij meestal een gemakkelijk prooi voor vrouwen die hem gebruiken voor hun eigen doeleinden. Naast de droge humor van Dexter – meestal off screen in het commentaar op z’n eigen leven – is Sgt. Batista de bron van grapjes, humor en speelsheid in de Dexter-series. Vince Masuka (C.S. Lee) is wat dat betreft z’n tegenpool: de kleine hoekige man met het strakke brilletje doet zich graag voor als de intelligente Aziaat, doch z’n collega’s vinden z’n opmerkingen helemaal niet wijs of grappig en Debra vindt ze zelfs ronduit seksistisch. Masuka zelf begrijpt er niets van, want hij doet zo goed z’n best, met een oneindige reeks grappige situaties tot gevolg.
 
 
Grote afwezig in Dexter - Seizoen 3 is Sgt. James Doakes (Erik King), de enige zwarte medewerker van Moordzaken én een personage dat erg in de smaak viel bij het publiek. Maar sinds hij in seizoen 2 Dexters geheim ontdekte was Doakes veroordeeld. In seizoen 3 wordt hij opgevolgd door Joey Quinn (Desmond Harrington), een personage dat (voorlopig) veel meer op de achtergrond blijft en qua fysieke uitstraling de minder is van Erik King, maar die wél voor vier seizoenen aan boord gehesen wordt, want Quinn is een stille en geheimzinnige kerel van wie we nog het een en ander mogen verwachten. Het gastoptreden in Dexter – Seizoen 3 is gereserveerd voor Jimmy Smits, ondertussen de vijftig ruim voorbij, maar nog altijd veel gevraagd voor tv-series. U herkent hem als Matthew Santos uit The West Wing (2004-2006), als Bobby Simone uit NYPD Blue (1994-2004) of als Victor Sifuentes uit L.A. Law (1986-1992). In Dexter mag hij 12 afleveringen lang het mooie weer maken en dat is Smits gegund, ook al geeft hij vaak de indruk altijd dezelfde rol te spelen. Voor de rest is Dexter – Seizoen 3 net zo bloedmooi qua opnamen als de beide vorige seizoenen. De vele luchtopnamen en panorama’s van Miami en het ommeland zijn gewoon adembenemend en Dexter is dan ook de beste folder die de plaatselijke toeristische industrie zich kan wensen.
 
Oh, en voor we het vergeten: in Dexter - Seizoen 3 gaat Miami Moordzaken op zoek naar een zgn. stroper, een kerel die palmbomen snoeit en die uitgerekend op zoek is naar een van Dexters slachtoffers van wie hij nog geld te goed heeft uit een drugsdeal. Maar Dexter ruimt z’n vuile zaakjes zoals bekend fatsoenlijk op en dus wordt iedereen gevild die maar enigszins op de hoogte zou kunnen zijn van de whereabouts van de verdwenen drugsdealer. Nagelbijters trekken maar beter handschoenen aan vooraleer de disks in de player te schuiven.
 
 
BEELD EN GELUID
Opnieuw is er sprake van een zo goed als perfecte beeldkwaliteit met een diep zwartniveau en felle kleuren die alleen in de binnenopnamen wat van hun helderheid prijs moeten geven ten einde de gepaste sfeer en toon op te roepen. In de nachtelijke scènes genieten blauw, donkerbruin en rood de voorkeur van de makers, de scènes in het huis van Rita worden gedomineerd door beige en geel. De muziek is opnieuw van de hand van Daniel Licht, die eerder o.a. de filmscores voor Children of the Corn II & III schreef, maar die met z’n soundtracks voor Dexter z’n grote doorbraak beleeft. Z’n composities voor de Dexter-series zijn eerder efficiënt dan opvallend, maar ze passen precies bij de stemming die de scènes nodig hebben.
 
EXTRA’S
De Extra’s stellen jammer genoeg niet veel voor. Victim’s Match is een spelletje waarin je moet raden wie de moordenaars zijn in de afleveringen van de voorbije drie seizoenen. In Miami’s Finest krijg je uitleg over de functies van de vijf hoofdpersonages van de serie (tekst), gevolgd door een overbodige Fotogalerij (of heeft daarvoor nog iemand belangstelling?). De Interviews met Michael C. Hall (Dexter Morgan), Lauren Vélez (Lt. Maria LaGuerta), C.S. Lee (Vince Masuka), David Zayas (Lt. Angel Batista), Jennifer Carpenter (Debra Morgan) en Julie Benz (Rita Bennett) zijn vooral kort (minder dan 5 min. elk), soms interessant en grappig, maar over het algemeen te kort om het verschil te maken. Leuk aan deze interviews is het feit dat ze gemaakt zijn tijdens de eerste opnamesessies van Dexter – Seizoen ,3 op een moment dat niemand wist hoe de personages in de serie zouden evolueren (dat werd de acteurs nl. nooit lang op voorhand verteld). Omdat de kijker dat wel weet (hij heeft de serie inmiddels gezien, want de Extra’s staan op disk 4), is vooral het giswerk van sommige hoofdrolspelers over hun eigen rol en de voortgang van het verhaal grappig en amusant.
 
 
CONCLUSIE                               
Na de koelwagenmoordenaar in seizoen 1 en de baaihavenslachter uit seizoen 2 wordt Miami in seizoen 3 opgeschrikt door de barbaarse activiteiten van de zgn. stroper, een kerel die z’n slachtoffers levend vilt om de gewenste informatie van ze te krijgen. Als forensisch expert wordt Dexter Morgan bij de zaak betrokken om een profiel van de seriemoordenaar op te stellen en voor hij het beseft is hij zelf een mogelijk doelwit. Ondertussen ziet het er naar uit dat z’n leven totaal zal veranderen wegens de komst van een baby en vooral z’n zusje Debra ziet een neefje helemaal zitten. Ook voor hun beider collega’s heeft het leven in seizoen 3 leuke en minder leuke verrassingen in petto. De technische kwaliteit van Dexter - Seizoen 3 (4 disks – 12 afleveringen) is opnieuw voorbeeldig, maar de Extra’s zijn eerder mager. Op naar seizoen 4!



cover




Studio: Paramount

Regie: Keith Gordon, Marcos Siega, Steve Shill, John Dahl, Ernest R. Dickerson, Tim Hunter
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Devon Grave, Julie Benz, Desmond Harrington, Christina Robinson, Preston Bailey

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
604 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865503577


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 2..1
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Deens, Fins, Zweeds, Noors, Italiaans, Spaans
Extra's:
• Interview met Michael C. Hall en collega’s
• Victim’s Match
• Miami’s Finest
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij