:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MIK MAK MON
MIK MAK MON
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-09-27
SERIE
"Ze kwamen van oneindig ver.
De melkman werd hun vriend."


 
Eerste seizoen
Na een tocht door de ruimte, komt het ruimteschip van Mik en Mak – twee kleine wezentjes van de planeet Galacton – in moeilijkheden. Er zit niets anders op dan een noodlanding te maken. Mik en Mak komen terecht op aarde. Hun schip is bijna volledig vernield en zijzelf zijn er ook niet al te best aan toe. Gelukkig worden ze gevonden door Mon, de melkman, die net met zijn elektrische lactobiel voorbij de crashsite passeert. Hij wil de twee kleine mannetjes helpen en geeft ze melk om aan te sterken. Het resultaat is verbluffend, want binnen de kortste keren zijn Mik en Mak er helemaal bovenop.


Maar daarmee zijn hun problemen niet helemaal opgelost natuurlijk. Hun schip is nog steeds stuk en bovendien zijn er meer mensen op zoek naar de twee buitenaardse wezens. Kolonel Waterloo – een strenge dame die met haar legergevolg alle velden en wegen doorkruist – is vastbesloten het neergestorte tuig te vinden. Mon is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Hij brengt Mik en Mak met hun reddingssloepen naar een verlaten molen. Omdat het gerucht gaat dat het spookt in de oude molen, zullen ze er zeker veilig zijn. Mon brengt geregeld een bezoekje aan Mik en Mak en voorziet ze ook steevast van een noodzakelijke voorraad melk. Hij leert de wat vreemde gewoontes van de wezentjes steeds beter kennen. Maar meer en meer beginnen anderen te merken dat de melkman iets in zijn schild voert. Vooral zijn vriendin Sofie vindt dat Mon zich vreemd gedraagt. Uiteindelijk beslist Mon haar in te lichten over zijn geheim. Hoewel ze verbaasd is, is Sofie toch meteen bereid Mon te helpen om Mik en Mak te beschermen. En dat is nodig, want Kolonel Waterloo geeft haar zoektocht niet op en Mik, Mak, Mon en Sofie moeten alle trucjes uit de kast halen om haar steeds weer te snel af te zijn.


Ondertussen probeert de melkman zijn vriendjes te helpen om contact te maken met hun thuisplaneet door middel van een grote antenne. Maar natuurlijk trekken ze daardoor ook steeds meer de aandacht van Waterloo. Zij ontdekt uiteindelijk de schuilplaats in de oude molen. Mik en Mak kunnen ontsnappen door zich onzichtbaar te maken, maar hun reddingssloepen worden in beslag genomen. Zonder deze reddingssloepen en hun regenerator gaat de gezondheid van de twee Galactoniërs snel achteruit. Zelfs melk kan niet veel meer helpen. Mon start een race tegen de klok: hij moet koste wat het kost contact maken met de ruimteredder van Galacton. Zal de ruimteredder nog op tijd zijn? En kunnen ze uit de handen van Kolonel Waterloo blijven?
 
Tweede seizoen: Mik Mak Mon “De Sponkmeester”
Na het vertrek van Mik en Mak, gaat het leven weer zijn gewone gangetje op aarde. We zien Mon en Sofie terug op de avond van hun huwelijk. Ze genieten van het feest, maar het is duidelijk dat ze Mik en Mak niet vergeten zijn. Er staat hen dan ook een leuke verrassing te wachten. De twee plannen hun terugkeer naar aarde, speciaal om het huwelijk te vieren. Maar wat niemand weet is dat de boosaardige professor Graff – oftewel de sponkmeester - in een nabijgelegen kasteel is komedn wonen. Hij heeft een hekel aan melk en hij heeft Mon in een sponk – een bleek, willoos wezen – veranderd. Mik en Mak zijn vastbesloten hun vriend te redden, maar gemakkelijk zal het niet zijn…


Welke twintigplusser herinnert zich Mik Mak Mon niet, de kinderserie die in 1986 werd uitgezonden op de toenmalige BRTN? Wij kenden alvast nog de grote lijnen van het verhaal en we wisten nog dat dat één alien een roze pakje aanhad en de andere een blauw. Vervuld van jeugdsentiment hielden we de dvd-box in handen. Een aantal afleveringen later is het melancholisch gevoel bij het bekijken van deze serie grotendeels weggeëbd. Want hoewel er onnoemelijk veel elementen zijn die ons heel bekend voorkomen, zijn er ook talloze dingen die ons nu ergeren. In de eerste plaats ziet alles er uitermate nep uit en we kunnen bijna niet geloven dat we hier als kind intrapten. Maar goed, dat het ruimtetuig uit papier lijkt geknipt te zijn en daarna op de beelden geplakt, en dat Mons elektrische lactobiel een belachelijk wrak is, hoeft geen afbreuk te doen aan een goed verhaal, … als dat aanwezig zou zijn natuurlijk. Want al in de eerste aflevering wordt het duidelijk dat Mik Mak Mon één grote promotiecampagne is voor melk. Bovendien komen heel veel afleveringen eigenlijk op hetzelfde neer en zitten er onnoemelijk veel herhalingen in deze reeks. Komt daar nog bij dat je personages wel ziet, maar niet hoort spreken en het gevoel dat je kijkt naar een serie uit de prehistorie is compleet. De verteller – Arnold Willems – doet nochtans zijn best om zowel stoere Mon als de vrouwelijke kolonel Waterloo een eigen stemmetje te geven. In de tweede serie is het met dat laatste punt al beter gesteld. We horen nu effectief de verschillende personages spreken, maar van een correcte synchronisatie is nog lang geen sprake.


BEELD EN GELUID
Eigenlijk hebben we het al gezegd, de beeld- en geluidskwaliteit van deze kinderserie zijn lachwekkend slecht. Er is duidelijk geen enkele moeite gedaan om Mik en Mak ook maar enigszins op buitenaardse wezentjes te laten lijken. Hun reddingssloepen lijken van kippengaas en hun ruimtetuig van papier. Ook één van de laatste scènes van het eerste seizoen – waarin Mik en Mak door de ruimteredder opgepikt worden – is een prachtig staaltje van hoe het, zelfs toen, niet moet. De lichtstraal vanuit het ruimteschip naar de aarde om Mik en Mak op te pikken, lijkt niet meer dan een streep paarse markeerstift. En jammer genoeg zijn er zo wel meer voorbeelden aan te duiden. Bovendien zijn de beelden alles behalve helder en scherp. Met het stereo-geluid is het niet veel beter gesteld. Zeker het eerste seizoen waarin de dialogen allemaal voorgelezen worden door een verteller is erbarmelijk slecht. In het tweede seizoen is er een beetje vooruitgang op vlak van beeld en geluid, maar ook dan moet je als kijker niet te veel verwachten.

EXTRA'S
Op de eerste dvd van deze box vinden we een aantal trailers voor andere series van de BRTN, namelijk: Plons de gekke kikker, Jan Zonder Vrees, Liegebeest, Merlina, Postbus X, Buiten De Zone, Midas, Alfa Papa Tango en Klein Londen, Klein Berlijn. Uiteraard staat ook de trailer van Mik Mak Mon op het schijfje.


CONCLUSIE

Je laten leiden door jeugdsentiment is altijd gevaarlijk. Het is immers lang niet zeker dat een serie die je als kind geweldig vond dat ook nog is vandaag. Jammer genoeg was net dat onze ervaring bij Mik Mak Mon. Maar als je erin slaagt je huidige normen volledig overboord te gooien en weer voeling te krijgen met je innerlijk kind, dan zal deze reeks misschien wel wat leuke herinneringen oproepen.


cover



Studio: JustBridge

Regie: Paul Moereels
Met: Grigori Van Goethem, Dimitri Van Goethem, Stef Danhieux, Goele Derick, Daisy Haegeman

Film:
5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
4/10

Beeld:
3/10


Regio:
0

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1986

Leeftijd:
AL

Speelduur:
250 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983955875


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij