:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HELD CAPTIVE
HELD CAPTIVE
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-10-31
FILM
Gregory Wilks - die zich liever Joe noemt - zou je zonder aarzelen de spreekwoordelijke vijf frank geven. De graatmagere, slungelige jongen heeft het dan ook niet mee. Door zijn krampachtige en teruggetrokken houding wordt hij door zowat iedereen in zijn omgeving gebruikt als deurmat en pispaal. En Joe lijkt het allemaal te ondergaan, .... althans zo lijkt het toch. Maar eigenlijk is hij zijn situatie meer dan beu. Voornamelijk de gang van zaken op zijn werk steekt hem zwaar tegen.

 

Joe werkt sinds een tijdje in een hamburgertent en hoewel hij instaat voor het onderhoud, maakt zijn baas, mijnheer Crolick, er een sport van hem constant de toiletten te laten ontstoppen. Hoewel Joe niet staat te springen om die klusjes uit te voeren, heeft hij toch een groter probleem met de kleinerende houding van zijn overste. De man kan het immers niet nalaten Joe belachelijk te maken, liefst waar klanten of andere werknemers bij zijn. Bij de zoveelste ontstopbeurt van één van de toiletten loopt de zaak uit de hand. Crolick duwt Joe zowat tot aan zijn schouders in het toilet. Maar arme Joe wordt er niet beter van. Even later wordt hij immers ontslagen omdat hij zijn taak toch niet naar behoren uitvoert.

 

Voor Joe is dat de druppel die de emmer doet overlopen. Hij gaat naar huis en begint met de voorbereidingen van zijn plan. Hij wil op de laatste dag van de zomer geschiedenis schrijven. Hij koopt een camera en een pistool. Hij kan zich al helemaal indenken hoe hij de hamburgertent zal binnengaan en iedereen zal neerschieten die hem ooit iets in de weg heeft gelegd. Wanneer de dag is aangebroken, trekt Joe naar The Burger Haven met een duidelijk doel voor ogen. Maar al snel loopt zijn plan in het honderd. Joe wordt bang en krabbelt op het laatste moment terug. Hoe boos hij ook is op zichzelf, hij kan zich er niet toe brengen zijn pistool te trekken. Terwijl Joe stilletjes wil vertrekken, trekt één van de klanten - een jong meisje - zijn aandacht. Omdat zij naar hem kijkt, is hij ervan overtuigd dat zij hem wel ziet zitten. Joe raapt al zijn moed bijeen en spreekt haar aan. Maar zij wijst hem op een botte manier af. Bij Joe slaan de stoppen door en hij beslist het meisje te ontvoeren. Hij neemt haar mee naar zijn motelkamer en bindt haar vast. Met vallen en opstaan probeert ze een manier te bedenken om te ontsnappen. Door Joe's vertrouwen te winnen, hoopt ze hem te overtuigen haar vrij te laten. Haar opzet lijkt te slagen, maar dan komt aan het licht dat deze twee ogenschijnlijk onbekenden samen op school hebben gezeten. Wanneer Stefanie een pijnlijk moment uit Joe's verleden weer oprakelt, gaat het de verkeerde kant op. Zal Stefanie Joe kunnen overtuigen het juiste te doen of is hij te verbitterd?

 

Voor regisseur Vlad Yudin is Held Captive de eerste - en tot nu toe enige - speelfilm. De film is hier verschenen onder de alternatieve titel Held Captive, terwijl de originele titel Last Day Of Summer volgens ons veel beter past bij deze prent. DJ Qualls (bekend van Road Trip en van enkele bijrolletjes in series als Lost, Breaking Bad en Scrubs) neemt de rol van Joe voor zijn rekening en doet dat eigenlijk helemaal niet slecht. Hoewel in de film geen van de personages bijzonder diepgaand wordt uitgewerkt, slaagt DJ Qualls er toch in zielenpoot Joe op een geloofwaardige manier neer te zetten. Nikki Reed (Twilight en Thirteen) brengt het er iets minder goed van af. Voorts herkennen we ook nog William Sadler in de rol van Crolick.

 

BEELD EN GELUID

Zowel op het vlak van beeld als van geluid zitten er geen opmerkelijke fouten in Held Captive. Maar voor het overige valt er niet veel over te zeggen. De beeldkwaliteit is zoals die van een typische tv-film, niet slecht dus, maar ook niet veel meer dan dat. Anderzijds stoort dat ook niet meteen. Het is immers niet zo dat een film als Held Captive nood heeft aan scherpere en helderdere beelden. Voor het geluid is er een 5.1-audiotrack, maar die biedt niet meteen een meerwaarde.

EXTRA'S
Het menu van Held Captive is zo simpel als het maar enigszins kan: je kan kiezen om de film te starten of om scènes te selecteren. Voorts kan er gekozen voor Nederlandse ondertiteling of geen ondertiteling. En hiermee is alles gezegd. Geen extra's te vinden, zelfs geen verdwaalde trailer van één of andere B-fim.

 

CONCLUSIE

Held Captive begon niet slecht. Het personage Joe komt zo geloofwaardig zielig over dat je er wel medelijden mee moet hebben. Zolang er meer ingezoomd werd op Joe's miserabele leven en zijn plannen om het recht in eigen handen te nemen, valt het allemaal nog wel mee. Maar vanaf het moment dat Joe Stefanie ontvoert, gaat het van kwaad naar erger. Het verhaal wordt steeds minder geloofwaardig en bovendien vraag je je als kijker steeds meer af waar de film nu eigenlijk naartoe gaat. Zo goed als nergens, blijkt jammer genoeg achteraf.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Vlad Yudin
Met: DJ Qualls, Nikki Reed, William Sadler

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712806038232


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij