:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN CALLED HERO, A
MAN CALLED HERO, A
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-08-18
FILM
Hero Hua (Ekin Cheng) wordt, tot genoegen van zijn ouders, uitgekozen als meesterleerling van meester Pride (Anthony Wong). Maar als Hero terug thuiskomt, komt hij tot de gruwelijke ontdekking dat zijn ouders vermoord zijn. Hero’s moeder kan nog net voor ze sterft zeggen wie de dader is. Nadat Hero een bloedige wraak heeft genomen, is hij gedwongen om te vluchten naar Amerika. Voor zijn vertrek heeft hij nog een passionele nacht met zijn grote liefde Jade (Kristy Yang). Eenmaal in Amerika aangekomen moet Hero, samen met honderden andere Chinezen, onder zéér onmenselijke omstandigheden werken in de Steel Blue Canyon-mijn. In een brief van Jade word Hero op de hoogte gebracht van haar zwangerschap. Hero is zo blij als een klein kind, maar de pret is snel uit als hij vals beschuldigd word van moord op enkele opzichters van de mijn. Zestien jaar later komt Sword Hua (Nicholas Tse), de zoon van Hero, aan in New York om zijn verloren gewaande vader te zoeken…

Na het immense succes van The Stormriders moest er snel een vervolg komen. Verder als onderhandelingen voor Stormriders 2 zijn de producers nog steeds niet geraakt! Maar A Man Called Hero is het dichtste dat we momenteel bij een soortgelijke film staan. A Man Called Hero is dan wel geen sequel, maar ver zit het er toch niet naast. Deze film is net als Stormriders, gebaseerd op een populaire strip van Ma Wing Shing. Buiten Aaron Kwok en Sonny Chiba, hebben we de volledige cast en crew van Stormriders terug.. Deze cast bestaat uit bijna niets dan Chinese topacteurs, met namen als Ekin Cheng (Legend Of Zu, The Duel), Shu Qi (Gorgeous, So Close), Kristy Yang (The Avenging Fist), Nicholas Tse (Gen-X Cops, Time & Tide), Yuen Biao (Once Upon A Time In China), Francis Ng (Full Alert, 2000 A.D.), Ken Lo (Naked Killer, China Strike Force), Anthony Wong (Full Contact, Hard Boiled), Sam Lee (Beast Cops, Gen-Y Cops) en last but not least Grace Yip (Gen-X Cops). Regisseur Andrew Lau staat opnieuw aan het roer, van dit waarschijnlijk peperdure, extravagante specialeffect-spektakel. De film is net als zijn voorganger, overladen met vloeiende manga-achtige actietaferelen tegenover een tragisch geladen verhaal. Hoewel de film héél wat gaten in het scenario bevat, is de film toch geslaagd te noemen. Dit is merendeel te danken door het overtuigende werk van acteur Ekin Cheng. De man geeft zo een geloofwaardige en doorleefde vertolking, dat je direct met hem meeleeft. Veel critici vonden de film pakken minder geslaagd dan Stormriders en daar zijn we het volledig mee eens, maar het moet gezegd dat The Stormriders dan ook een héél goede film was. Het publiek trok zich duidelijk niets van de (soms zelfs zéér) slechte kritieken aan, want A Man Called Hero werd zelfs nog succesvoller dan Stormriders. Just sit back, enjoy the ride en oordeel zelf…

BEELD EN GELUID
Er zijn blijkbaar verschillende dingen misgelopen met deze release van A Man Called Hero. Allereerst beweert de hoes dat het beeldformaat 4:3 formaat is, maar dit blijkt het originele beeldformaat 2.35:1 te zijn! Het non-anamorfische is voldoende scherp met mooie en natuurlijk ogende kleuren. Het beeld is bijna volledig vrij van vuil en printbeschadigingen en bevat geen digitale compressiefouten. Wel is er wat minimale filmgrain aanwezig en een enkele keer een beeldflikkering. Een vrij goede beeldkwaliteit, zeker dankzij het welgekomen foutieve beeldformaat. Vanaf daar houden de goede fouten op, want de fout met het geluid is juist slechter dan op de hoes aangegeven staat. Op de hoes staat met veel gejuich vermeld Dolby Digital 5.1, maar dit blijkt maar een Dolby Digital 2.0-track te zijn. En nog een slechte track zoals blijkt! Allereerst gaat het hier om een gedubde Engelse-track en deze klinkt zoals dikwijls bij dubs, ongelofelijk onnozel en onnatuurlijk! Alsof dat nog niet genoeg is verdwijnt enkele malen de muziek in de geluidseffecten en op andere momenten lijkt de track niet te weten of hij de geluidseffecten of de muziek de bovenhand moet geven. Ook hebben één of twee keer een tik in het geluid gehoord die er niet thuishoorde. Voor de rest bevat de track een beperkte spreiding en bevat deze soms te weinig punch. Een teleurstellende geluidstrack, die héél wat beter had moeten zijn.

EXTRA’S
Deze schijf bevat toch enkele weinige maar toch interessante extra features. We beginnen met de informatieve, bijna 20 minuten durende, making of-documentaire van A Man Called Hero. Deze gunt ons een kijkje achter de schermen en laat mensen van de cast en crew aan het woord zoals hoofdrolspelers Ekin Cheng, Shu Qi, Richard Ng, Anthony Wong, Kristy Yang, Nicholas Tse, maar ook producer Raymond Chow en regisseur Andrew Lau. Ook wordt er info verstrekt over de vele effectshots en de achtergrond van de strip. Volgende feature is een beperkte fotogalerij met 7 afbeeldingen uit de film. Tenslotte hebben we enkele uitgebreide biografieën, aangesloten door een selectieve filmografie voor hoofdacteurs Ekin Cheng, Kristy Yang en Shu Qi.

CONCLUSIE
A Man Called Hero is een geslaagde Chinese spektakelfilm in de stijl van Stormriders, The Duel en The Avenging Fist (bovendien allemaal van dezelfde regisseur). De film wordt dikwijls aangekondigd als een sequel op Stormriders (maar is dit niet), dit om wat in te haken op de immense hype en zo dus mee te profiteren van het grote succes van voornoemde film. Wij vonden de film geslaagd, maar het plot laat de kijker toch met enkele zéér belangrijke vragen achter. Door deze reden kreeg de film heel wat zware kritiek te slikken, maar de bioscoopganger liet dat niet aan zijn hart komen en trok massaal naar de zalen, zodat de film een nog groter succes kende dan zijn voorganger. Bridge Pictures geeft deze hitfilm een vrij goede beeldkwaliteit mee, maar ze laten een serieuze steek vallen met het geluid! Als compensatie heeft u nog enkele minimale maar toch leuke extra’s zodat deze budgettitel toch een aanrader te noemen is voor liefhebbers van de Aziatische cinema en actiefans.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Andrew Lau
Met: Ekin Cheng, Shu Qi, Kristy Yang, Nicholas Tse, Yuen Biao, Francis Ng, Ken Lo, Anthony Wong, Grace Yip, Sam Lee

Film:
7,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
4/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983451582


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire
• Photo gallery
• Bio- en filmografieën

Andere recente releases van deze maatschappij