:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCARED SHREKLESS
SCARED SHREKLESS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-03
FILM
Scared Shrekless
Shrek (Mike Myers) heeft zijn makkers Donkey (Dean Edwards), Puss In Boots (Antonio Banderas), Pinocchio (Cody Cameron), Gingerbread Man (Conrad Vernon) en nog een paar leden van zijn vaste fanbase uitgenodigd om op de kasteelruïnes van Duloc spookverhalen te vertellen. Het concept is simpel: wie het kan opbrengen om niét te gaan lopen van pure terreur, wint. Shrek beweert dat de ogres zelf de onbetwiste koningen van de griezelverhalen zijn, maar hij zal het moeten bewijzen. Eerst vertelt Gingerbread Man een verhaaltje dat méér dan toevallige gelijkenissen vertoont met The Bride Of Frankenstein: nadat hij een blauwtje gelopen heeft bij zijn vriendin, maakt de Muffin Man voor hem uit peperkoek het ideale vriendinnetje. Na ongeveer zeven en een halve minuut vindt Gingy echter dat zijn nieuwe relatie hem versmacht en hij doet er alles aan om weer van zijn vriendin af te raken. Dan is het de beurt aan Puss en Donkey die een nacht doorbrengen in een hotel dat wel érg lijkt op dat van de familie Bates in Psycho, en uiteindelijk wordt Donkey achtervolgd door een maniakale wafel die voor de verandering hém wil opeten. Tot slot is het de beurt aan de groene grootmeester zelf die in The Shrekcorsist vertelt hoe hij door Gepetto onder de arm wordt genomen om zijn door demonen bezette zoontje Pinocchio, die op zijn bed ligt te kotsen, te zweven en 360 graden met zijn hoofd ligt te draaien, te bezweren. Maar wat heeft Pinocchio nodig: een vat wijwater of een flink pak voor zijn broek? 
 

Monsters Vs. Aliens: Mutant Pumpkins From Outer Space
De monsters uit de hoofdfilm werken nu voor de overheid en mer bepaald voor generaal W.R. Monger (Kiefer Sutherland) om bedreigingen uit het heelal te bestrijden. Het ziet ernaar uit dat halloween een rustig avondje wordt en Susan Murphy (Reese Witherspoon) denkt zelfs dat het er in zit om haar ouders te bezoeken. Een trip naar haar geboortedorp Modesto, Californië, zit er wel degelijk in, maar dan om een hele andere reden. Samen met B.O.B. (Seth Rogen), dokter Cockroach (Hugh Laurie), the Missing Link (Will Arnett) en Insectosaurus moeten ze de claim van een mogelijk invasie van buitenaardse pompoenen onderzoeken die uit zijn op het stelen van de snoep van de kinderen en daar enorm vet van worden. Gelukkig is het halloween en kan het squadron zich moeiteloos tussen de bevolking mengen zonder op te vallen.
 

Het is een toenemende trend dat van "grotere" animatiefilms die aan de kassa van de bioscoop goed presteerden, en die meestal van Dreamworks-makelij zijn, kortere direct-to-video-sequels op ons worden afgevuurd, meestal rond een familiegebeuren als kerstmis of halloween. In 2008 bracht Dreamworks ons bijv. Shrek The Halls, een het jaar daarvoor de speciaal voor televisie gedraaide kerstshort met de hoofdpersonages uit de Shrek-franchise, en ook zagen we dit jaar naast een Penguins Of Madagascar-kerstspecial, zelf al uitgegroeid tot een spinoff van zichzelf, ook Merry Madagascar verschijnen. Nadeel van veel van deze compilaties is dat het meestal om een krap halfuurtje gaat dat dan met tal van karaokeliedjes en bloopers net wordt aangevuld tot een volwaardig produkt. Met deze dvd echter heeft Dreamworks het concept van de double feature nog eens uit de kast gehaald: naast het eerder genoemde Shrek bevat de disk namelijk ook nog een halloweenspecial van de niet zo succesrlijke franchise Monsters Vs. Aliens uit 2009. Beide filmpjes zijn geinig: Scared Shrekless barst uit zijn voegen van de referenties m.b.t. klassieke horrorfilms en Mutant Pumpkins From Outer Space bevat enkele zeer gezonde dosissen zelfspot en zelfreflectie. Toch is de opzet zeer Amerikaans te noemen en is deze direct-to-video, samengesteld uit samenraapsels van halloween-tv-specials waarin halloween enkel schijnt te worden gevierd door winkelketens met dollartekens in hun ogen, geruisloos aan de aandacht ontsnapt. Wellicht zal de enige animatiefranchise die een beetje de aandacht voor halloween kan warmhouden The Simpsons zijn, die met uitstekende specials die erg inspelen op de actualiteit (zoals het succes van de Twilight-films of de verkiezing van Barack Obama) elk jaar toch weer de aandacht naar zich toe trekken. Aan de productiewaarde zal het niet liggen: de animatie is zeker niet minderwaardig en op één grote uitzondering na zijn alle namen die betrokken zijn bij de originele projecten weer van de partij, niet het minst Antonio Banderas die uiteraard zijn Puss In Boots-film moet promoten. Afwezige is Eddie Murphy, die vervangen is door Dean Edwards. Murphy moet terecht beginnen te vrezen voor zijn carrière, want Edwards is een perfect gecaste vervanger die, indien nodig, de originele ster zodanig goed kan vervangen dat niemand het verschil merkt. Toch krijgt de Shrek-special van mij qua inhoud één puntje meer, want het eerste filmpje heeft een strakkere regie, bevat grappen die beter tot een punt komen en is - geloof het of niet - minder chaotisch.

BEELD EN GELUID
Beide filmpjes verschijnen op een probleemvrije 1.78:1-transfer met bronmateriaal dat direct van de computer af is gerold. Het beeld is helder en contrastrijk, vrij van artefacts en de compressie is optimaal. De Engelse Dolby Digital 5.1 presteert naar verwachtingen voor een televisiespecial vrij behoorlijk, de surrounds worden al eens aangesproken en de subwoofer krijgt het nodige werk. Wél storend is het behoorlijke volumeverschil tussen de twee filmpjes: bij Shrek moet je je versterker in overdrive zetten, terwijl bij Monsters Vs. Aliens dan het behangselpapier begint los te komen. Gelukkig zijn de beide filmpjes te bewonderen in een Nederlandstalige versie die pas écht voor een horrormoment zorgt, naast een versie met Nederlandse ondertitels.
 
EXTRA'S
De bonussectie is zoals vaker bij Dreamworks eerder beperkt. Hier is het nog erger: al het materiaal is gerecycled van oudere releases. Naast twee videoclips, één voor elke franchise, namelijk een versie van Puss In Boots' These Boots Are Made For Walkin' (2:17), reeds te vinden hier, drie karaokefilmpjes waarin Ginormica (2:01), B.O.B. (1:43) en doctor Cockroach en Link (1:39) iets zingen, reeds te vinden daar, krijgen we nog de documentaire Modern Monster Movie Making (17:28) die eigenlijk óók al op de disk van Monsters Vs. Aliens stond. Daarnaast nog 2 cross-promotionele trailers en de tot vervelens toe herhaalde Dreamworks Animation Video Jukebox. Ik geef deze extra's een 1, want ze zijn al over hun vervaldatum. 


CONCLUSIE
De filmpjes zijn vooral voer voor de doorwinterde fans die hun Shrek-collectie compleet willen houden. Inhoudelijk zijn ze nochtans niet slecht, maar het is maar de vraag hoeveel u voor tweemaal 25 minuten vertier wenst op te hoesten.cover
Studio: Paramount

Regie: Gary Trousdale, Raman Hui, Peter Ramsey
Met: Mike Myers, Dean Edwards, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Cody Cameron, Conrad Vernon, Reese Witherspoon, Seth Rogen, Hugh Laurie, Will Arnett, Kiefer Sutherland, Rainn Wilson, Jeffrey Tambor

Film:
7,5-6,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009-2010

Leeftijd:
6

Speelduur:
50 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582870343


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Videoclip Puss In Boots "These Boots Are Made For Walkin'"
• Karaoke Music Party:
- Ginormica
- B.O.B.
- Doctor Cockroach & Ph. D. The Missing Link
• Documentaire "Modern Monster Movie Making"
• 2 cross-promotionele trailers
• Dreamworks Animation Video Jukebox

Andere recente releases van deze maatschappij