:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUSINESS OF STRANGERS, THE
BUSINESS OF STRANGERS, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-08-24
FILM
Julie Styron (Stockard Channing) is een succesvolle doch harde zakenvrouw die al haar zaken afhandelt via haar mobiele telefoon, zelfs een consultatie met haar dokter verloopt via telefoon. Haar gezin ziet ze nauwelijks, vrienden of familie heeft ze haast niet. Het vergde haar heel wat moeite en opoffering om te geraken waar ze nu staat. Zelfs wanneer ze slecht of goed nieuws krijgt, kan ze niet meer het gevoel van vreugde of ontgoocheling opbrengen. Wanneer op een belangrijke presentatie haar nieuw aangeworven assistente Paula Murphy (Julia Stiles) drie kwartier te laat arriveert, ontslaat ze haar op staande voet. Het raakt Paula nauwelijks, het is maar een “money job” zegt ze. Wanneer de twee vrouwen wegens een afgelaste vlucht in hetzelfde hotel overnachten, ontmoeten ze elkaar opnieuw in de bar. Ze raken aan de praat en leren elkaar beter kennen, ze drinken en flirten wat, maar vertellen elkaar ook leugens. Wanneer Julie's headhunter Nick (Frederick Weller) eveneens in de bar vertoeft, gaat de bal aan het rollen. Volgens Paula heeft deze kerel ooit een vriendin van haar verkracht. De twee vrouwen besluiten om de man in hun kamer binnen te laten en hem een lesje te leren. De sfeer wordt grimmiger en beide vrouwen raken het na een tijd oneens met elkaar. En als blijkt dat beiden met de neus op de feiten worden gedrukt, raakt de film naar een climax toe. The Business Of Strangers is een psychologische thriller/drama waarbij twee generaties vrouwen tegenover elkaar worden geplaatst. Elk van hen heeft positieve en negatieve kanten, waarbij ze de negatieve elementen (als gevolg van hun levensstijl) verdrukken. Naar het einde van de film toe wordt dit duidelijk en weten de personages waar ze aan toe zijn. Dit gegeven wordt prima in beeld gezet door regisseur Patrick Stettner. Het verhaal gaat vlot van start en laat de kijker vrijwel onmiddellijk kennis maken met beide dames en hun manier van leven en werken. De toon is meteen gezet. Het eerder rechtlijnige en eenvoudige scenario wordt perfect gedragen door twee knappe acteerprestaties van Stockard Channing en Julia Stiles. Eén minpuntje toch: het einde van de film laat de kijker een beetje op zijn honger zitten, het is zeker geen teleurstellend einde, zeker niet, maar er zijn nog tal van punten die voor discussie vatbaar zijn en niet behandeld worden.

BEELD EN GELUID
We vallen maar meteen met de deur in huis: de geluidstransfer van de Dolby Digital 5.1 (448 kbps) gaat compleet de mist in vermits geluiden die enkel in de voorste kanalen thuishoren eveneens in de surrounds waar te nemen zijn. Zo schenkt de ober van het hotel een glas in en hoor je voor- én achteraan de effecten als de drank in het glas gegoten wordt en de ijsblokjes worden toegevoegd. Dit geeft een hol en leeg geluid zonder enige vorm van richting. Ook de dialogen laten te wensen over: een persoon staat links in beeld, dus verwacht je dat de dialoog links gepositioneerd worden. Niets blijkt minder waar. De dialogen weerklinken steeds uit de drie voorste speakers waardoor de geluidstrack nauwelijks richting bevat. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? We vermoeden zelfs dat dit van oorsprong geen volwaardige 5.1-track is, maar eerder een Surround of 2.0-track (zoals aangegeven achteraan op de hoes) die foutief geremixt werd tot 5.1. We hebben onze versterker dan maar in Stereo-stand gezet, dat klinkt iets aangenamer en minder hol. De kwaliteit van het anamorfische beeldformaat oogt redelijk goed, maar heeft soms wat te kampen met ruis en een minder goed geregeld contrast in donkere scènes. De Nederlandse ondertitels zijn uitschakelbaar.

EXTRA’S
Wat extra’s betreft, zijn we snel rond: één bioscooptrailer en een lijstje van dvd’s die eveneens bij HOM verschenen zijn. Magertjes.

CONCLUSIE
The Business Of Strangers is een onderhoudende thriller/drama met uitstekende vertolkingen. Dit is geen prent voor een gezellig en ontspannend avondje voor de buis. De film is zeker het bekijken meer dan waard, alleen jammer dat het ontbreken van extra’s en de slecht gemixte geluidstransfer op deze release het compleet laten afweten. Een gemiste kans!


cover
Studio: H.O.M. Vision

Regie: Patrick Stettner
Met: Stockard Channing, Julia Stiles, Frederick Weller

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
1/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713423554839


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Other releases

Andere recente releases van deze maatschappij