:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIX FEET UNDER BOX
SIX FEET UNDER BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-03-11
TV-SERIE
In de tv-serie Six Feet Under maakt u kennis met de Fishers uit Los Angeles. Het leven van de familieleden staat in het teken van de begrafenisonderneming die door vader Fisher is gesticht en die hij exploiteert in samenwerking met zijn homofiele zoon David die in seizoen 1 zijn relatie met de zwarte politieman Keith Charles voor z’n familie verzwijgt. Op het moment dat z’n oudere broer Nate voor een kort bezoek uit Seattle terugkeert is vader Fisher betrokken bij een auto-ongeluk en overlijdt ter plekke. Nate, die op de luchthaven kennismaakt met de goeduitziende medepassagier Brenda Chenowith, beseft niet dat het voorval z’n leven zal veranderen, want David staat er nu alleen voor en heeft dringend een nieuwe partner nodig om het uitvaartbedrijf te runnen. Hun moeder Ruth heeft het moeilijk met de dood van haar echtgenoot en ze beseft dat het familiebedrijf in nood is: ze praat met Nate en overtuigt er haar oudste van dat zijn aanwezigheid voorlopig nodig is. Maar vader Fisher heeft via zijn testament voor een verrassing gezorgd waardoor Nate verplicht wordt om zijn plannen bij te sturen en z’n jongere zus Claire alleen aanspraak kan maken op haar erfdeel indien ze haar schoolopleiding afmaakt.
 
Vijf seizoen lang leeft u mee met de Fishers, met Ruth die op zoek gaat naar een nieuwe partner, met David die uit de kast komt en een relatie met z’n zwarte politieman opbouwt, met Claire die haar kunstzinnige aspiraties vorm probeert te geven en Nate die een heftige relatie begint met Brenda Chenowith, maar die op een keer verneemt dat z’n vriendinnetje uit Seattle zwanger blijkt te zijn. Bovendien komt uitvaartbedrijf Fisher & Sons op de radar van een multinationale onderneming die de kleine spelers van de markt probeert te concurreren en heeft Rico Diaz, enige medewerker en lijkenpreparateur van beroep, de ambitie om vennoot te worden in Fisher & Sons, waarin hij halfweg de serie ook zal slagen waardoor de firma omgevormd wordt tot Fisher & Diaz.
 
De huwelijkskandidaten van Ruth Fisher, de vriendinnetjes van haar oudste zoon Nate, de onenightstands van David, de kunstzinnige vrijers van zusje Claire en de huwelijksperikelen van Rico Diaz gecombineerd met de regelmatige verschijningen van vader Fisher om z’n voormalige gezinsleden op het rechte pad te houden, ze houden u meer dan 50 uur lang op het puntje van uw stoel met humor en emotie, met gevoelens van medeleven en betrokkenheid, soms met eentje van afkeer wellicht, maar dat u de Fishers uiteindelijk in het hart sluit is haast onafwendbaar.
 
 

 
SEIZOEN 1
Nog voor de eerste aflevering van Six Feet Under – Seizoen 1 goed en wel begonnen is, krijgt de familie Fisher af te rekenen met een groot verlies: echtgenoot en vader wordt op weg naar huis door een autobus aangereden en overlijdt ter plekke. Z’n oudste zoon Nate, die jaren geleden het ouderlijke huis verliet voor een kutbaantje in Seattle, verneemt het slechte nieuws op de luchthaven via een telefoontje van zijn jongere broer David, de gedoodverfde opvolger aan het hoofd van de begrafenisonderneming, opgericht door hun beider grootvader. Maar vader Fischer zorgt voor een testamentaire verrassing: z’n vrouw Ruth erft 500.000 dollar, voor z’n dochter Claire wordt een studiefonds opgericht en z’n beide zoons David en Nate krijgen elk de helft van het familiebedrijf. David is niet in z’n nopjes, want hij had gehoopt alle aandelen in z’n bezit te krijgen, temeer omdat z’n broer Nate destijds al aangaf geen interesse te hebben voor het afleggen van lijken. Nate op zijn beurt weet niet wat hem overkomt. Z’n vaders wil is als een bliksemschicht op klaarlichte dag en doorkruist z’n vage plannen voor de toekomst. Z’n jongere zusje Claire is geschokt en voelt zich benadeeld en echtgenote Ruth, zij lijdt in stilte.
 
Maar het leven gaat door en zo ook de zakelijke beslommeringen. Vaders lijk wordt afgelegd en in stijl begraven en David krijgt van een grote begrafenisketen een overnamevoorstel. Nate onderhandelt over de prijs en sluit een overeenkomst, maar na een confronterend gesprek met z’n overleden vader over verantwoordelijkheidszin besluit hij alsnog om op z’n stappen terug te keren en de begrafenisonderneming samen met zijn broer David te runnen. Maar dat is voorlopig niet naar diens zin en dat is meteen ook de cliffhanger van de pilootaflevering van deze serie waarin u zich vervolgens in 12 afleveringen van elke ruim 50 minuten op de hoogte kan stellen over hoe David en Nate al dan niet hun zakelijk geschil bijleggen, David tot zijn verdriet moet vaststellen dat z’n huisgenoten op de hoogte geraken van zijn wel heel aparte seksleven, zus Claire een affaire begint met een jongen uit een heel ander en veel lager gesitueerd milieu en moeder Ruth ten slotte uit verveling een baantje neemt en aan haar kinderen moet bekennen dat ze de huwelijkstrouw destijds niet altijd even serieus heeft genomen.
 
De volledige bespreking van Six Feet Under – Seizoen 1 kan u hier lezen.

 
 
SEIZOEN 2
Six Feet Under – Seizoen 2 begint met twee slechte nieuwtjes: David Fisher heeft een druiper opgelopen tijdens een onenightstand zonder condoom en bij z’n oudere broer Nate wordt eerder toevallig een hersentumor geconstateerd. Beiden proberen hun tegenslag geheim te houden, maar daarin slaagt David beter dan Nate die vaak hevige hoofdpijn krijgt en daarbij de controle over zijn lichaam verliest. Hun jongere zusje Claire zit het ook niet mee, want haar vriendje Gabe is op de vlucht voor de politie na een overval in een nachtwinkel en zijzelf wordt verplicht om op school regelmatig een psycholoog te bezoeken na een uit de hand gelopen grap met een afgerukte voet die ze thuis van een lijk heeft ontvreemd.
 
Nates relatie met Brenda Chenowith wordt zo mogelijk nog stormachtiger als gevolg van de kuiperijen van haar jongere manisch-depressieve broertje Billy, een jongen die eigenlijk in een instelling thuishoort. Brenda krijgt een depressie en heeft dus alle aandacht nodig, terwijl Nate met z’n eigen probleem – de tumor – nergens terecht kan. Huismoeder Ruth Fischer wordt uiteraard in het ongewisse gelaten over wat er allemaal aan de hand is. Ze verdeelt haar tijd tussen het huishouden voor drie kinderen die steeds minder haar zorg nodig hebben en de bloemenzaak van haar Russische chef Nikolai met wie ze een relatie begint die uiteindelijk niet zo vlotjes verloop als Ruth had gewild.
 
Dat David homoseksueel is heeft ondertussen de hele familie begrepen. Claire vindt z’n vriendje Keith – een stevige zwarte en goeduitziende politieman – een spetter, Nate is aanvankelijk een beetje verbaasd maar gaat mee met z’n tijd en moeder Ruth zet haar aanvankelijke vooroordelen aan de kant en organiseert een etentje voor haar drie kinderen en hun aanhang, maar moet vaststellen dat David en Keith ondertussen met elkaar gebroken hebben.
 
De volledige bespreking van Six Feet Under – Seizoen 2 kan u hier lezen.

 
 
SEIZOEN 3
We zijn een jaar verder. Nate heeft Brenda gedumpt en is met Lisa getrouwd met wie hij tijdens een werkbezoek aan Seattle een onenightstands had met een baby tot gevolg. Z’n tumors is – voorlopig – met succes verwijderd. Ruth is dolgelukkig want als kersverse grootmoeder heeft ze nu wat omhanden. Bovendien hebben Nate, Lisa en de baby na een ruzie tussen Lisa en haar werkgeefster hun intrek genomen in huize Fisher – tijdelijk. David en Keith wonen nu samen, maar ze doen een beroep op een relatieconsulent omdat het samenleven moeilijker is dan ze zich hadden voorgesteld. Dat Keith redelijk gestrest is sinds hij z’n baantje bij de politie verloor en aan de kost moet komen als bewakingsagent, het doet hun relatie geen goed. Claire heeft eindelijk een nieuw vriendje, maar die voelt niets voor monogamie en dus loopt de relatie op niets uit. Nate trekt zich ondertussen wel eens af in z’n auto, want met de baby tussen hun beidjes in bed komt er van seks nog maar weinig in huis.
 
En dan verschijnt Brenda weer ten tonele na een lange afwezigheid wegens een ruime omzwerving langs verschillende grote Amerikaanse steden: ze kan Los Angeles niet missen. Ze belt Nate op het slechts mogelijk moment: Lisa is naar haar zusje voor een familiebezoek, maar komt daar nooit aan. Ze wordt vermist. Wekenlang houdt Ruth er de goeie moed in, maar uiteindelijk moet ook zij toegeven dat de situatie eerder hopeloos lijkt. David besluit dat hij niet langer het deurmatje wil zijn van een steeds opvliegendere echtgenoot en denkt eraan Keith in de steek te laten en Claire, godbetert, moet dringend een abortus hebben na weer een ander vriendje dat het ook met hun leraar aan de kunstschool blijkt te doen. En dan ontmoet Ruth Fisher als bij toeval de nieuwe man van haar leven. Ze geeft er zich volledig aan over, want ze is van mening dat het haar laatste kans op liefde kan zijn in dit leven.
 
Six Feet Under – Seizoen 3 begint een beetje abrupt omdat de klok een jaar vooruit is geschoven waardoor er situaties zijn ontstaan die in het vorige seizoen niet ter sprake kwamen. Het is even wennen (zo’n drie afleveringen lang), maar dan valt alles weer in z’n oude plooi en zijn het de Fishers die het scherm opnieuw domineren. De zaken gaan goed voor de begrafenisonderneming, want de doden vallen bij bosjes en de concurrentie lijkt nu definitief uitgeschakeld na een faillissement. Er wordt zo waar een leerjongen aangenomen om Federico te assisteren, want die duikt nu steeds vaker in de ontvangstkamers op om klanten te woord te staan. Privé zit het geluk hem evenwel tegen, want z’n vrouw Vanessa lijdt aan een depressie waardoor huis en kinderen verwaarloosd worden. De bokkensprongen in Six Feet Under zijn m.a.w. ook dit seizoen niet van de lucht en voor verrassingen allerhande is er nog altijd heel veel ruimte, soms fris en een beetje onthutsend, andere keren net binnen de grenzen van het acceptabele, maar altijd spannend en onderhoudend.
 
De volledige bespreking van Six Feet Under – Seizoen 3 kan u hier lezen.

 
 
 SEIZOEN 4
Na de dramatische ontknoping op het einde van seizoen 3 pikken de scenarioschrijvers van Six Feet Under in dit vierde seizoen de draad op na de ontdekking van de stoffelijke resten van Lisa, Nate Fishers vrouw, en de voorbereidingen voor haar begrafenis. Daarover ontstaat heibel met de familie van Lisa want die eist dat ze bijgezet wordt in het familiegraf helemaal aan de andere kant van het land. Maar Lisa heeft mondeling meegedeeld hoe ze haar eigen einde ziet en daaraan wil Nate zich strikt houden. David moet uiteindelijk tussenbeide komen om de partijen tot een compromis te bewegen. Ook hij kan niet weten dat de hele affaire 10 afleveringen later alsnog zal ontploffen. Ondertussen zit Nate met een schuldgevoel en lijkt z’n rouwproces nauwelijks op te schieten. Hij besluit om uit Fisher & Diaz te stappen en een ander baantje te zoeken en dat komt David slecht uit, want Rico, de kersverse vennoot, krijgt echtelijke problemen als gevolg van de depressie van zijn vrouw Vanessa en hij begint een relatie met een meisje uit een striptent dat hem liefst elke dag over de vloer wil waardoor z’n werkschema in gevaar komt. Keith en David hebben een compromis gesloten over hun echtelijke problemen met de hulp van een psychiater, doch Keiths slechte werkomstandigheden blijven voor veel misverstanden en stress zorgen. Bovendien blijken ze het in seizoen 4 geen van beiden ernstig te nemen met de huwelijkstrouw waardoor nieuwe afspraken over hun seksgedrag zich opdringen. Vreemd genoeg is David vragende partij, maar is hij ook degene die vaker op het verkeerde pad terechtkomt.
 
Ruth Fisher is gelukkig getrouwd met George, maar terwijl zij vóór hun huwelijk geen probleem leek te hebben met het feit dat George eerder al zes keer in het huwelijksbootje was gestapt, wordt dat enkele maanden later wél een discussiepunt nadat ze ongewild een gesprek hoort tussen twee voormalige minnaressen van George. Hij op zijn beurt wekt bij de Fishers nogal wat wrevel op door zijn wel heel intense interesse voor stenen en fossielen, en als hij op een keer de atoomschuilkelder onder het huis ontdekt en zich voorneemt om die opnieuw in te richten,  gaan de poppen aan het dansen met desastreuze gevolgen. Claire heeft ondertussen een creatieve dip want ze twijfelt aan haar eigen kunnen. Foute vriendjes en al even foute amoureuze keuzes plus te veel drugs doen de rest. Als ze op een avond wordt uitgenodigd voor een performance van de goed uitziende en lesbische Edie raakt ze zo in de war dat ze zelfs gaat twijfelen aan haar eigen seksuele geaardheid. En dan is er nog Brenda. Zij duikt in seizoen 4 pas na enkele afleveringen opnieuw op, want Nate is niet klaar voor een nieuwe relatie, laat staan voor enig fysiek contact met z’n ex-vriendin. Zij wordt door de scenaristen in een aparte verhaallijn gestopt met een muzikant die maar wat graag met haar wil trouwen om samen een gezinnetje te stichten. Brenda ziet het helemaal zitten, tot op het moment dat knopen moeten worden doorgehakt.
 
De volledige bespreking van Six Feet Under – Seizoen 4 kan u hier lezen.

 
 
SEIZOEN 5
In dit laatste seizoen over de begrafenisondernemers Fisher & Sons staan de scenarioschrijvers voor de moeilijke klus om de verschillende verhaallijnen af te ronden en dat wordt een zware opgave, want op het einde van seizoen 4 is de afstand tussen de hoofdpersonages bijzonder groot en leeft iedereen een beetje in z’n eigen kleine universum van problemen en verzuchtingen. Ruth Fisher is niet helemaal tevreden over haar tweede huwelijk en zoekt nieuwe mogelijkheden om haar leven weer zin te geven, Claire heeft haar artistieke ambities ingeruild voor een saai kantoorbaantje en weet niet hoe het nu verder moet, David en Keith bekvechten over het al dan niet hebben van kinderen en komen in een kleine storm terecht als ze niet één maar twee kinderen op de schoot geschoven krijgen. De Fishers maken een crisis door zoals dat niet eerder het geval was in Six Feet Under en als kijker krijg je de indruk dat het een quasi onmogelijke opgave wordt om voor alle problemen en misverstanden een oplossing te vinden in de loop van 12 afleveringen.
 
De Fishers worden evenwel voor de derde keer getroffen door een zware tegenvaller waardoor de rest van de betrokkenen z’n eigen privéprobleempjes aan de kant moet zetten en zich concentreren op het gedeelde leed. Voor Ruth en Claire is het plotse verlies de aanzet tot een grondig zelfonderzoek waardoor ze de kracht vinden om hun leven in een nieuwe richting te sturen. Ruth kiest voor een toekomst die ze wegens een huwelijk op zeer jonge leeftijd nooit heeft kunnen realiseren en die nu schijnbaar binnen handbereik ligt, en Claire hangt haar modieuze tuniekje voor op kantoor aan de kapstok en solliciteert naar een baantje als assistent-fotografe in New York en ze krijgt uiteindelijk een positief antwoord. Rico Diaz ziet de kans om een eigen zaak te beginnen, want omdat ook David niet meer functioneert zoals het hoort, komt de verkoop van Fisher & Diaz nu wel heel dichtbij. Rico uitkopen blijkt moeilijk te liggen, maar uitgerekend Keith zorgt voor een oplossing en Brenda, ondertussen zwanger en stiefmoeder van Maya, kan zich in het voorgestelde project vinden. Uiteindelijk is zij familie.
 
De afwikkeling van Six Feet Under in de allerlaatste aflevering zal u beslist verrassen en de eindscène is zonder twijfel de allermooiste coda die u ooit in een serie op televisie heeft gezien. Tijd om de doos met papieren zakdoekjes in de buurt te houden, maar ook om met een gelukkig gevoel afscheid te nemen van één van de mooiste tv-series uit het voorbije decennium.
 
De volledige bespreking van Six Feet Under – Seizoen 5 kan u hier lezen.
 
BEELD EN GELUID
Zie individuele dvd’s
 
EXTRA’S
Zie individuele dvd’s
 
CONCLUSIE                               
Net zoals wij zal u beslist nog dagenlang napraten over Six Feet Under, over de verrassende wendingen in het scenario die u nog niet helemaal verwerkt hebt, over de prachtige karakters die u dagen- of misschien wel wekenlang gezelschap hebben gehouden en die u eigenlijk al een beetje mist, de prachtige enscenering en de ingenieuze montage, maar vooral ook de kommer en kwel waarvan u deelgenoot was al die tijd. Want de Fishers kent u op het einde van seizoen 5 alsof het uw buren waren of beter: goede kennissen met wier lot u al jarenlang begaan bent.
 
Van de vijf seizoenen van Six Feet Under zijn in de loop der jaren verschillende versies op de markt gebracht, al dan niet met Nederlandse ondertitels. Wij keken naar een box die in Groot-Brittannië is verschenen mét Nederlandse titels op alle seizoenen. Wie een Benelux-uitgave van de Six Feet Under-box koopt bevelen we aan om vooraf te controleren of seizoen 1 inderdaad Nederlandse ondertitels heeft. Voor de rest: veel plezier!cover
Studio: Warner

Regie: Alan Ball, Miguel Arteta, John Patterson, Lisa Cholodenko, Kathy Bates, Jim McBride, Allen Coulter, Jeremy Podeswa, Michael Engler, Rodrigo García, Michael Cuesta, Daniel Attias, Daniel Minahan, Alan Poul, Peter Webber, Alan Caso, Peter Care, Nicole Holof
Met: Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodríguez, Matthew St. Patrick, Rachel Griffiths, Justina Machado

Film:
8,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8.5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2001-2005

Leeftijd:
15

Speelduur:
3356 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321900768788


Beeldformaat:
1.33/1 - 1.78/1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 2.0 (seizoen 3-5)
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 2.0 (seizoen 3-5)
Hongaars Dolby Digital 5.1 (seizoen 4)
              


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Fins, Noors, Pools, Zweeds, Engels voor gehoorgestoorden (seizoen 1), IJslands (seizoen 1 & 2), Hebreeuws (vanaf seizoen 2), Hongaars (seizoen 3 & 4)
Extra's:
• Documentaire over de Generiek (seizoen 1)
• 2 Documentaire (seizoen 3 & 5)
• Achter De Schermen (seizoen 1)
• 25 Audiocommentaren
• Awards & Nominations
• 2 Muzieknummers
• Inhoudsopgave van alle afleveringen
• Dvd-rom/web link (seizoen 1)
• Biografieën van Cast en Crew (seizoen 1)
• Making-of Six Feet Under (seizoen 2)
• Living On The Ledge: A Bird's-Eye View Of The Third Season
• Weggelaten Scènes (piloot, seizoen 3 & 4)
• 4 Featurettes (seizoen 3 & 5)
• Cut By Cut: Editing Six Feet Under
• Interview met de Cast (seizoen 4)
• Six Feet Under-soundtrack

Andere recente releases van deze maatschappij