:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZIZANIE, LA
ZIZANIE, LA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-04-08
FILM
Twee jaar nadat Claude Zidi L’Aile Ou La Cuisse regisseerde, besloot de cineast om opnieuw een film met Louis de Funès te draaien. De sterkomiek mocht dan wel een vermoeide indruk geven, toch bleef hij tot aan het einde van zijn leven één van Frankrijks meest geliefde acteurs, voor wie de filmfans in lange rijen aan de bioscoopkassa stonden, zo ook voor La Zizanie die net geen drie miljoen bioscoopbezoekers over ded vloer kreeg. Zoals dat vaak het geval is in komedies met deze driftige zenuwlijder, is het verhaal van onderschikt belang. Het zijn immers de grollen die van tel zijn en daar knelt het schoentje, want het aantal geslaagde grapjes is jammer genoeg op één hand te tellen waardoor deze komedie één van de mindere films uit het mooie oeuvre van De Funès is.
 
 
Een CX-22 klinkt misschien als een nieuw Citroën-model, toch is dit gevaarte een ingenieuze machine die is ontworpen door de industrieel Guillaume Daubray-Lazac (Louis de Funès), en die ervoor zorgt dat vervuilde lucht zuiver wordt. Geen mens echter die geïnteresseerd is in Guillaumes uitvinding waardoor zijn fabriek failliet dreigt te gaan, tot op het moment dat enkele Japanners weg zijn van het indrukwekkende apparaat en zonder verpinken een bestelling van 3000 stuks plaatsen die in een tijdspanne van 90 dagen moet worden geleverd.
 
Guillaume is wel in zijn nopjes met deze opdracht, toch beseft hij dat de zuiveringinstallaties niet op tijd kunnen worden geleverd indien hij niet zijn fabriek uitbreidt. De fabrieksdirecteur mag dan wel in het kleine dorpje de plak zwaaien als burgemeester, toch is het uitgesloten dat de groengekleurde oppositie Guillaume toelating geeft voor de expansie van zijn fabrieksterrein. De enige oplossing die de fabrikant rest is zijn eigen huis en de gigantische serre van vrouwlief Bernadette (Annie Giradot) ombouwen tot een fabrieksruimte waardoor het kibbelende echtpaar verplicht wordt om zowel te ontbijten als te slapen tussen de ratelende machines.
 

De veearts Landry (Julien Guiomar) die een oogje heeft op Bernadette raadt de wanhopige vrouw aan om haar man te verlaten en uit wraak een eigen politieke partij op te richten. Zo gezegd, zo gedaan en binnen de kortste keren staat het ruziemakende echtpaar eveneens lijnrecht tegenover elkaar in de gemeenteraad.

Fans van De Funès zullen wel geregeld een lachsalvo voelen opkomen bij het bekijken van deze halfgeslaagde komedie, toch zijn de simpele grapjes net iets te voorspelbaar om de doorsneekijker anderhalf uur geboeid aan het scherm te kluisteren. Mede doordat er iets te weinig magie tussen Louis de Funès en Annie Girardot voelbaar is, durft de gevreesde verveling wel eens toeslaan en dat is voor een komedie fataal. Ofschoon Claude Zidi de regisseur is van talrijke Franse hitkomedies zoals Banzaï, Les Sous-Doués of Le Grand Bazar, lijkt het toch alsof deze cineast in La Zizanie niet over het nodige talent beschikt om zowel een behoorlijk script als een onderhoudende film in elkaar te boksen. Het enige lichtpuntje dat in deze slaapverwekkende komedie overblijft is Louis de Funès, maar aangezien deze komiek reeds lang over zijn hoogtepunt heen was, helpen ook zijn vertrouwde grimassen niet om deze film van de ondergang te redden.
 
 
BEELD EN GELUID
Het beeld van La Zizanie is behoorlijk, ook al zijn er vrij veel onscherpe buitenopnames met daarbovenop gedateerde kleuren aanwezig (om maar te zwijgen over de idiote, futuristische zuiveringsinstallatie) waardoor deze komedie niet alleen goedkoop oogt, maar ook een vrij lachwekkend eindresultaat oplevert. Over het geluid valt niet te klagen, ofschoon je er de vrij onnozele soundtrack van Vladimir Cosma moet bijnemen.
 
EXTRA’S
Er zijn geen extra’s op deze dvd.
 
CONCLUSIE
La Zizanie deed het vooral goed in Frankrijk, maar buiten het land van de Eiffeltoren was het succes heel wat minder en dat ligt zowel aan het infantiele verhaal als aan Zidis zwakke regie die het gewicht van de film te veel op de grimassen van de Funès legt.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Claude Zidi
Met: Louis de Funès, Annie Girardot, Maurice Risch, Jean-Jacques Moreau, Geneviève Fontanel, Jacques François

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1978

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012158481


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij