:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMURFEN 38, DE - DIERENVRIENDEN
SMURFEN 38, DE - DIERENVRIENDEN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-04-12
SERIE
Als centraal thema voor deze 38ste Smurfencompilatie is gekozen voor dieren. De hond Puppy, die ergens in een later seizoen werd geïntroduceerd, is daarbij een ideaal vehikel om veelal simplistische verhaaltjes aan op te hangen, waarbij de zedenles dat je goed moet zijn voor dieren er niet meteen subtiel wordt ingeramd en waarin het verwaarlozen van de fauna altijd de één of andere straf tot gevolg heeft. Ook de Kleutersmurfen worden, soms tot in den treure, opgevoerd. Atypisch is echter de eerste aflevering, Piepiep, waarin het huisdier van de Smurfin doodgaat en waarin toch voor een reeks die vooral op jongere kijkers is gericht, enkele pertinente vragen over leven, dood en vergankelijkheid worden opgeworpen die je niet dadelijk in oppervlakkige kinderseries terugvindt. Het concept kán echter werken: zo heeft Dick Bruna ooit een Nijntje-album getekend waarin het konijn definitief afscheid moet nemen van zijn grootmoeder. Het klinkt wellicht een beetje raar, maar de aflevering zou perfect dienst kunnen doen om kinderen door een rouwproces heen te helpen.
 
AFLEVERINGEN
Bedoeld als een uitzending van een halfuur bestaan er Smurfenfilmpjes van 25 en 12 minuten, waarbij een aflevering dan uit één langere of twee kortere verhaaltjes bestaat. Deze disk bestaat uit zes kortere afleveringen.
 
Piepiep
Smurfin raakt gehecht aan een muisje dat ze onderdak heeft geboden. Het beestje is echter ziekelijk en overlijdt. Smurfin is er zodanig van overstuur dat ze het smurfendorp uitvlucht.
 
Puppy
De Smurfen krijgen de zorg over de hond van Homnibus. Het beestje heeft een medaillon om de nek waarin alle geheimen van de magie zijn vervat. Wie echter het medaillon probeert te openen, krijgt de bliksem in zijn reet. Het hondje wordt de speelbal van een verbeten machtsstrijd, waarbij zowel Gargamel als zijn peetvader Balthazar het beest trachten te vangen.
 
Brilsmurf, Vriend Van Alle Dieren
Brilsmurf zou zich maar wat graag profileren als de ultieme dierenvriend. Samen met Natuursmurf trekt hij de bossen in om alle dieren in nood te helpen, waarbij het maar de vraag is of de dieren in kwestie wel willen worden geholpen en dan meer bepaald door hem. Het is echter paartijd voor de katten en Azraël is loops. Zijn uitverkoren kattin is echter uitverkoren om Balthazars nieuwe bontmuts te worden.
 
Wie Zorgt Er Voor Puppy?
Door Knutselsmurfs nieuwe uitvinding wordt het dorp bezeten door een jojo-rage. De Kleutersmurfen vergeten echter Puppy te voeren en het beestje loopt ocharme recht in de klauwen van Gargamel.
 
Een Mini Probleempje
Klungelsmurf ontfermt zich over een soort beo die altijd de laatste zin herhaalt die gezegd is. Met het nodige gebrek aan tact zet het beest ongewild de Smurfen tegen elkaar op. Het wordt pas helemaal mooi als het dier per ongeluk een toverspreuk leert waarmee de Smurfen in eenden worden omgetoverd. Gargamel heeft bovendien, bij gebrek aan Smurf, net eend op het menu staan.
 
Een Valse Vogel
Gargamel heeft een drankje gebrouwen waarmee hij zichzelf in een vogel kan veranderen. De Kleutersmurfen, die net een ei hebben gevonden, menen dat Gargamel de moeder is en proberen met lichte aandrang om hem het ei te laten uitbroeden.

BEELD EN GELUID
Omdat het over veeleer recentere afleveringen gaat is de beeldkwaliteit in vergelijking met andere Smurfen-dvd's lichtjes beter, alhoewel dat op zich niet veel betekent: in de aflevering Brilsmurf, Vriend Van Alle Dieren staat de belichting niet op punt en ik meende elders zelfs een haar in de telecine-transfer te zien. Problemen als wobble plagen de transfer voortdurend, wat zeer goed te zien is in de openingscredits. De dialogen zijn ondanks het zwaar Hollandse accent verstaanbaar, en laten we het daarop houden.
 
EXTRA'S
Dit zou de eerste disk van De Smurfen zijn waarop bonusmateriaal staat. Niet, dus.
 
CONCLUSIE
Deze collectie afleveringen is inhoudelijk wat aan de lichte kant, met uitzondering van de eerste aflevering.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: William Hanna & Joe Barbera
Met: Ger Smit, Frans van Dusschoten, Fred Butter, Corry van der Linden, Paul van Gorcum

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981-1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5412012158894


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij