:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
CAPTAIN CORELLI'S MANDOLIN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-09-02
FILM
De rust op het idyllische Griekse eiland Cephallonia wordt begin van de jaren '80 bruusk verstoord door een compagnie Italiaanse soldaten, die er op moeten toezien dat de Grieken de etnisch verwante Albanezen niet ondersteunen in hun strijd tegen de bezetter. De dorpsdokter Iannis (John Hurt) en zijn dochter Pelagia (Penelope Cruz) moeten tegen wil en dank een officier in hun huis laten logeren. De dokter profiteert hiervan om de Italianen te overhalen om hem in ruil van medische voorraden te voorzien. Hun gast is kapitein Antonio Corelli (Nicolas Cage), wiens troepen de belegering van het paradijselijke eiland aanzien als een strandvakantie: zon, zee, Griekse meisjes, enfin, niet echt oorlog. Kapitein Corelli wil per sé de vriendschapsbanden met de lokale bevolking aanhalen, maar elk vriendelijk woord wordt al snel aanzien als collaboratie. Hij maakt zich echter sympathiek door een bom uit de Eerste Wereldoorlog op het strand onschadelijk te maken, waarbij hij zelf licht gewond geraakt. Pelagia, op wie hij al van het begin een oogje had, valt uiteindelijk voor zijn charmes, tot ongenoegen van haar verloofde, verzetsstrijder Mandras (Christian Bale), die met de staart tussen de benen is moeten afdruipen wanneer hun steuntroepen in Italië in de pan werden gehakt. De situatie op het eiland verzinkt uiteindelijk tot een gewapende vrede, die ruw verstoord wordt wanneer uit het buitenland berichten doorsijpelen dat Italië voor de geallieerden heeft gecapituleerd. De Italianen worden door de Duitsers in plaats van bondgenoten plots als vijanden bekeken, en wanneer er een Duitse bezettingsmacht op het strategisch gelegen eiland landt ter vervanging van de Italianen, slaat de sfeer radicaal om.

Captain Corelli's Mandolin is de nieuwste prent van regisseur John Madden, wiens vorige prent Shakespeare In Love grote slokop van de Oscars was in 1999. De film is gebaseerd op het boek van Louis de Bernières en is een klassiek voorbeeld van een romantisch verhaal geweven rond enkele al dan niet geromantiseerde historische gebeurtenissen, zoals Titanic of Pearl Harbor. De aanzet van de film is redelijk aan de trage kant, maar eens de spanning tussen de Italianen en de Duitsers begint op te lopen, wint het verteltempo aan vaart. Hierbij wordt de gruwel van de oorlog bovendien nogal expliciet getoond, wat het geheel dan weer gelukkig iets minder doet verzanden tot romantisch klef drama dat het anders zou zijn geworden. Regisseur John Madden heeft hierbij duidelijk een goed evenwicht gevonden, en verstaat bovendien de kunst om één en ander goed in beeld te brengen; vooral de strijdscènes getuigen van een goeie regie. Natuurlijk heeft de film zo zijn gebreken, zoals de overdreven stereotypering van de verschillende bevolkingsgroepen: de Italianen zijn allemaal casanova's met een hormonale afwijking, de Grieken een bende primitieve idioten die naar de dokter lopen omdat ze als kind een erwt in hun oor hebben gewurmd en daardoor doof zijn geworden aan één kant, en de Duitsers zijn natuurlijk een onbetrouwbare meute schobbejakken die hun tegenstanders nog liever twee keer neerschieten dan één, om maar zeker te zijn dat ze toch echt wel dood zijn. Toch kon de film ons redelijk bekoren, ook al omdat die volledig op lokatie in Cephallonia is geschoten, wat mooie plaatjes oplevert, en omdat het acteerwerk misschien niet echt origineel is, maar toch degelijk genoeg. Vooral John Hurt vervalt gelukkig niet in de clichés die je in een rol zoals de zijne zou verwachten.

BEELD EN GELUID
Op technisch vlak is dit een degelijk afgewerkte disc. Het beeld is erg scherp, waardoor je veel details van de natuur op het eiland kan bewonderen, in zeer natuurlijk aandoende kleuren. Het beeld is nagenoeg volledig gevrijwaard gebleven van ruis en artefacts. Wat de geluidstrack betreft, lenen de diverse luchtaanvallen, kanonschoten, bombardementen en het onschadelijk maken (lees: laten ontploffen) van een bom op het strand zich natuurlijk bij uitstek tot het creëren van goede surround-effecten. Vooral tijdens de scène waarin de Duitse vliegtuigen het eiland binnenvallen, worden de achterkanalen zeer effectief gebruikt. Muziek noch dialoog komen hierdoor in de verdrukking. Puike transfer.

EXTRA'S
De extra's op deze release zijn wat aan de magere kant: we moeten het stellen met een paar pagina's productieaantekeningen, wat biografische informatie en één niet-ondertitelde trailer.

CONCLUSIE
Captain Corelli's Mandolin is zeker en vast niet van hetzelfde kaliber als de vorige film van John Madden, maar toch een meer dan aanvaardbare film.


cover
Studio: Universal

Regie: John Madden
Met: Nicolas Cage, Penelope Cruz, John Hurt, Christian Bale, Irene Papas

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712709746730


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Trailer
• Cast & crew-informatie
• Productie-aantekeningen

Andere recente releases van deze maatschappij