:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KRIEGERIN
KRIEGERIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-04-29
FILM
Marisa is een jonge vrouw met wel heel uitgesproken ideeën. Ze voelt zich helemaal thuis bij een groepje neonazi's en ze schrikt er dan ook helemaal niet voor terug om samen met haar kameraden buitenlanders hard aan te pakken, of ze haar nu al dan niet iets in de weg gelegd hebben. Ook tijdens haar werk in de supermarkt van haar moeder zet Marisa haar extreme ideeën niet opzij. Ondanks het feit dat haar moeder duidelijk haar overtuiging niet deelt, weigert Marisa buitenlandse klanten te bedienen. Volgens haar verdient iedereen die verantwoordelijk is voor de teloorgang van Duitsland dezelfde slechte behandeling. Steun vindt ze trouwens niet alleen bij haar vrienden, maar ook bij haar terminaal zieke grootvader.

De jonge Svenja heeft het thuis ook niet gemakkelijk. Haar vader is een echte controlefreak voor wie Svenja nooit goed genoeg kan doen. Het gevolg is dat zij nog maar weinig respect kan opbrengen voor haar vader en steeds meer probeert zich aan zijn gezag te onttrekken. En hoe kan ze dat beter doen dan door aan te pappen met de tuinjongen van haar vader. Zonder het te beseffen, geraakt Svenja verzeild bij de neonazistische groepering van Marisa, een groep waar ze meteen hoopt deel van uit te maken. Ze ziet in Marisa overigens haar nieuwe voorbeeld. De haatacties van de club van Marisa tegen alle allochtonen nemen echter steeds ernstigere vormen aan. Het loopt daarbij zelfs zo ver uit de hand dat Marisa's vriendje in de cel belandt. En met Marisa zelf  gaat het niet beter. Op het moment dat ze twee Afghaanse jongens, die ze kent uit de supermarkt, tegen het lijf loopt op het strand, komt het tot een confrontatie. Rasul vandaliseert de auto van Marisa waarop zij uit is op wraak en Rasul en Sandro van de weg rijdt. Uiteraard pleegt ze daarna vluchtmisdrijf en doordat Rasul illegaal in Duitsland verblijft, kan hij onmogelijk de politie inschakelen.

Vanaf dat moment, maar zeker na de dood van haar grootvader, geraakt Marisa stilaan de pedalen kwijt. Hoewel het tegen haar principes is, overtuigt Rasul haar om hem te helpen. Het meisje geraakt steeds meer verscheurd tussen haar racistische ideeën en haar moeizame relatie met Rasul. Ondertussen neemt ze ook nog eens Svenja op sleeptouw, die ondertussen helemaal ondergedompeld is in het voor haar nieuwe gedachtengoed. Maar wanneer Svenja beseft dat Marisa van plan is een allochtoon te helpen, staan de meisjes voor een nieuw keerpunt in hun leven.

Kriegerin is een Duitse film die het gevoelige thema van het neonazisme in Duitsland aansnijdt. We verwachtten ons als kijker aan een verhaal à la American History X, maar niets is minder waar. Eigenlijk spitst Kriegerin zich bijna volledig toe op het personage van Marisa, die meer nog dan extreem racistisch, extreem gestoord aandoet. Aan het begin van de film valt dat nog mee maar de evolutie die Marisa doormaakt, komt nogal verward en vreemd over. Daardoor wordt de film een stuk minder toegankelijk en realistisch, terwijl het hier wel gaat om een verhaal dat gebaseerd is op waargebeurde feiten.

BEELD EN GELUID
Kriegerin is een film die enorm grijs en grauw aandoet. De helderheid van de kleuren is sterk bewerkt waardoor het geheel een deprimerend gevoel opwekt. Deze sfeer past perfect bij het leven van de hoofdpersonages. Elk van hen heeft immers weinig reden om gelukkig te zijn en het is duidelijk dat het maar weinig waarschijnlijk is dat zij ooit nog uit hun troosteloze leven zullen ontnsappen. Deze grijze tinten doen echter geen afbreuk aan de scherpte van de film. De contrasten zijn immers meer dan duidelijk en er is zo goed als geen ruis in het beeld aanwezig.
Ook de geluidskwaliteit is degelijk. De dialogen zijn helder en in sommige scènes komt het surroundgeluid best wel tot zijn recht.

EXTRA'S
De Blu-ray-versie van Kriegerin bevat geen extra's. Zelfs een hoofdmenu kon er blijkbaar niet af. We krijgen alleen wat trailers vooraf te zien, namelijk die van de films In The Land Of Blood & Honey, Warrior en Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

CONCLUSIE
Op zich is Kriegerin geen slechte film, maar we moeten toch eerlijk bekennen dat onze verwachtingen iets hoger lagen. Door te kiezen voor minder getormenteerde hoofdpersonages had de film ongetwijfeld een sterkere indruk nagelaten.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: David Wnendt
Met: Alina Levshin, Jella Haase, Sayed Ahmad

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
103 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045231729


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Duits DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij