:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BREAKING BAD - SEIZOEN 3
BREAKING BAD - SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-08-30
TV-SERIE
Op het einde van seizoen 2 viel de tandem Walt-Jesse uiteen als gevolg van een aantal onverwachte incidenten. Als de mist in de eerste aflevering van seizoen 3 langzaam optrekt wordt de omvang van de schade duidelijk: Skyler heeft ontdekt waarmee haar echtgenoot Walt eigenlijk bezig is. Ze gooit hem op straat en zet een scheidingsprocedure in. Jesse zit in een afkickcentrum wegens een zware cocaïneverslaving na een relatie met dodelijke afloop voor z’n vriendin, en elk voor zich voelen Walt en Jesse zich schuldig wegens een vliegtuigcrash in het luchtruim boven Albuquerque met 167 dodelijke slachtoffers. Hoe de vork precies aan de steel zit, verklappen we u liever niet, want dat zou de pret in seizoen 2 bederven mocht u dat nog niet gezien hebben. Van koken komt er m.a.w. niets in huis, want beide hoofdfiguren hebben een boel puin te ruimen vooraleer dat onderwerp ook maar ter sprake kan worden gebracht, tot groot verdriet overigens van hun inhalige advocaat Saul en van de zwarte Gus Fring, baas van een hamburgertent die Walt een financieel voorstel doet dat hij eigenlijk niet kan weigeren. Maar Walt heeft prioriteiten gesteld en het redden van zijn huwelijk komt op de eerste plaats.
 
 
Wat Breaking Bad zo goed maakt is het feit dat je als kijker geen idee hebt van hoe de verhaallijnen zullen evolueren in de loop van de afleveringen. De situaties zijn geen 2 afleveringen lang dezelfde, want onvoorziene omstandigheden, toeval of puur geluk zorgen voor onverwachte wendingen die de series in een totaal andere richting sturen. Bovendien was het tweespan Walt-Jesse in serie 1 & 2 de drijvende kracht achter de actie, maar is er van enige samenwerking tussen beide mannen in seizoen 3 nog nauwelijks sprake, al kan de situatie soms op korte tijd heel erg evolueren: er wordt vooral veel op elkaar gescholden, ruziegemaakt en er worden bedreigingen geuit waardoor hun beider advocaat Saul voor de haast onmogelijke taak staat om water en vuur met elkaar te verzoenen. Dat nu net Walts zwanger Hank, de man van de DEA (antidrugafdeling van de politie van Albuquerque), voor een toenadering zal zorgen, komt als een complete verrassing. Z’n confrontatie met Jesse wordt trouwens één groot drama: Jesse wordt halfdood naar het ziekenhuis afgevoerd en Hank wordt op non-actief gezet met verlies van z’n salaris. Maar nu de politie Jesse wellicht voor een lange tijd met rust laat, kan hij weer aan de slag, nl. in het nieuwe lab dat Walt ter beschikking is gesteld. Maar eerst moet Jesse uiteraard weer op de been zijn en dat lukt niet al te goed. Voor de mogelijke opbrengst van 3 miljoen dollar voor de productie van crystal meth gedurende drie maanden, bezwijkt hij in elk geval niet meteen. Walt wél, maar z’n assistent Gale maakt essentiële fouten waardoor de productie van een hele week verloren gaat. Dus doet Walt z’n oude maat een beter voorstel: opnieuw als partners optreden en de buit delen: 1.5 miljoen dollar elk. Maar Jesse is bokkig en zegt nee. Voorlopig.
 
 
Elke aflevering van Breaking Bad begint met een kort voorfilmpje. Soms is het de inleiding tot een langere verhaallijn in de aflevering die volgt, vaak gaat het om een korte sequentie die je als kijker nauwelijks kan plaatsen omdat de bijpassende scène pas een paar afleveringen later volgt en één keer - zoals in aflevering 10 – is er sprake van een flashback die totaal niet relevant is voor de verhaallijnen die op dat moment tot ontwikkeling zijn gebracht omdat één van de personages al halfweg seizoen 2 is overleden. Het is een gedurfde aanpak en het veronderstelt van de kijker een grote mate van inleving en tolerantie want de makers maken van hun serie niet per se hapklare brokken voor een groot publiek. Uitdagend is de aanpak wel en wie geen probleem heeft met de eerder trage voortgang krijgt één van de beste, zo niet dé beste serie van de laatste jaren te zien, want de dialogen en oneliners zijn gewoon uit de kunst en zelfs een minutenlange discussie over de kwaliteit van het werk van de Amerikaanse kunstschilderes Georgia O’Keeffe (1887-1986) of de werking van het langetermijngeheugen leveren in de handen van de makers van deze tv-serie boeiende televisie op.
 
 
Wie zich ophoudt met criminelen wordt uiteindelijk zelf een crimineel. Walt zou het ontkennen mocht het hem 2 seizoenen geleden gevraagd zijn, maar ondertussen zitten hij en Jesse tot over hun oren in de problemen, want vijandige drugskartels uit Mexico en het zuidwesten van de VS proberen nog altijd om de zgn. Heisenberg uit te schakelen omdat z’n superieure meth de markt verstoort en bovendien blijkt ook Gus Fring, de man met de schone handen en het hippe brilletje, niet vies te zijn van geweld en moord als hem dat uitkomt. In Walt vindt hij een geduchte tegenstander, maar Jesse veroorzaakt zoveel problemen dat Walt bijna voortdurend op het scherp van de snee leeft en uiteindelijk ook voor z’n eigen leven vreest. De laatste drie afleveringen van seizoen 3 behoren tot de spannendste die tot nog toe zijn gemaakt. Bovendien is zowel de positie van Hank – Walts zwager bij de DEA - als die van (ex-)echtgenote Skyler drastisch veranderd waardoor totaal nieuwe ontwikkelingen voor seizoen 4 binnen handbereik liggen.
 
 
Aaron Paul (Jesse) en Walt (Bryan Cranston) blijven ook in dit seizoen uiterst sterke hoofdrolspelers, waarbij Jesse bijna altijd de klappen incasseert en Walt zich al schipperend uit het oog van de storm weet te houden. Hun relatie is niet goed, om een understatement te gebruiken, en Walt heeft Jesse in seizoen 3 minder dan ooit in de hand waardoor de collateral damage soms onoverzienbare afmetingen aanneemt en een doomscenario nooit ver uit de buurt is, want Jess is vanbinnen een doodbrave jongen die in ware Dexter-stijl opkomt voor de zwaksten in de maatschappij en dat standpunt zelfs in zeer gevaarlijke situaties weigert te verlaten. Hij brengt hun hele operatie én die van hun opdrachtgevers in gevaar waardoor z’n positie tegen het einde van seizoen 3 onhoudbaar wordt. Maar verrassend genoeg is het Walt die net dan in actie komt, want koken zonder Jesse is voor hem ondenkbaar. Een mooi stel die twee! Hank (Dean Norris), Walts zwager, is gelukkig uitgeschakeld na een aanvaring met twee Mexicaanse criminelen en van die kant hoeven onze drugmakers voorlopig geen belangrijke initiatieven te verwachten. Het haalt de stoom van de ketel. Maar ook verlamd in een ziekenhuisbed probeert Hank de touwtjes in handen te houden, maar dat is buiten de vindingrijkheid van z’n echtgenote Marie (Betsy Brandt) gerekend. Walts (ex-)vrouw Skyler (Anna Gunn) heeft zich ondertussen geschikt in de nieuwe situatie omtrent de bezigheden van Walt en ze ruilt haar rol van weerloze huisvrouw in voor die van partner in crime, want Hanks herstel zal handenvol geld kosten en dat heeft Walt in overvloed. Anna Gunn bloeit open in seizoen 3 en wellicht gaat ze in het volgende seizoen op dat tempo voort, wat de vrouwelijke fans van de serie beslist op prijs zullen stellen.
 
 
BEELD EN GELUID
Opnieuw krijgen we een zo goed als perfecte beeldkwaliteit, felle en heldere kleuren en unieke camerastandpunten die bepalend zijn voor de al even unieke look van de series. Voor de geluidstrack wordt voortgebouwd op wat in serie 1 & 2 aan de orde was, want never change a winning team is een gulden regel waarmee in deze series rekening wordt gehouden. Leuk detail is het feit dat Breaking Bad begint met een korte generiek, waardoor u na het laatste beeld van de voorbije aflevering via het hoofdmenu meteen naar de volgende aflevering kunt overschakelen zonder veel tijdverlies. Het is een procedé dat opgang maakt, want de BBC-serie Land Girls begint zelfs zonder generiek.
 
Wij hebben van de nood een deugd gemaakt en de Duitse release van Breaking Bad seizoen 3 bekeken (Duits/Engels gesproken met Duitse/Engelse/Turkse ondertitels). Bij onze oosterburen is trouwens ook Breaking Bad seizoen 4 ondertussen al op de markt. Bij ons ligt in sommige winkels een Franstalige release van Breaking Bad seizoen 3 in de rekken met Engels en Arabische, maar geen Nederlandse ondertitels, en u raadt het nooit: de dvd is uitgegeven door Sony Nederland! Bovendien kost de serie in Duitsland precies de helft van de Franse release van Sony bij ons.
 
 
EXTRA’S
Een uitgebreide selectie extra’s op de vier disks: u krijgt Audiocommentaar bij Afleveringen 6, 7 (disk 2), 8, 9 (disk 3) en 12 (disk 4). In Breaking Bad: Blik achter de Schermen (disk 1 en 4) komen cast en crew in 6 korte documentaires vertellen over de karakterontwikkeling en de verhaallijnen in afleveringen 1, 2, 3 en 4, 11 en 13, maar die bekijkt u beter niet vooraf, want het zijn pure spoilers voor die afleveringen. In een ander onderdeel krijgt u uitleg over de openingsscène van het seizoen met het bezoek van de Mexicaanse neefjes aan het Santa Muerte-gebedshuis, een fragment dat helemaal gewikkeld is in fel oranje en gele tinten (The Opening Scene of Season 3), voorts over de opbouw en de explosie van de hooiwagen in de woestijn (The Hay Truck) en het bezoek van de Mexicaanse neefjes aan Walts huis, waarvoor donkere tinten en weinig licht gebruikt is (The Cousins Visit Walt). Op disk 4 staat ook nog een korte impressie over Walts auto (Walt’s Aztek) die in seizoen drie voortdurend blauwe strips op de voorruit heeft, want die sneuvelt meer dan eens. Allemaal samen goed voor meer dan 35 minuten kijkplezier. Vervolgens zijn er Mini-video-podcast met Cast & Crew voor elke aflevering(disk 1 en 4),opnieuw goed voor meer dan 30 minuten informatie over zowat alle aspecten van de serie, gevolgd door een zevental Deleted Scenes (13 min.) die beslist niet zijn weggelaten wegens een te lage kwaliteit en nog wat Unused Footage (3 min.) waarin we de explosie van de hooiwagen vanuit drie verschillende standpunten te zien krijgen.
 
 
CONCLUSIE
Breaking Bad seizoen 3 is opnieuw een sterke serie en wij scharen ons graag achter de menig van James Poniewozik in Time: momenteel de beste dramaserie op tv.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Vince Gilligan, Johan Renck, Scott Winant, Michelle MacLaren, Adam Bernstein, Colin Bucksey, Michael Slovis
Met: Bryan Cranston, Anna Gunn, Aaron Paul, Dean Norris, Betsy Brandt, RJ Mitte, Bob Odenkirk, Jonathan Banks

Film:
9,5/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
589 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521725096


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Engels, Duits, Turks
Extra's:
• Audiocommentaar bij Afleveringen
• Breaking Bad: Blik achter de Schermen
• Mini-video-podcast met Cast & Crew
• Deleted Scenes
• Unused Footage

Andere recente releases van deze maatschappij