:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FAIRLY LEGAL - SEIZOEN 1
FAIRLY LEGAL - SEIZOEN 1
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-09-05
SERIE
Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze serie de wereld zou veroveren onder de leuke titel Facing Kate, maar maker Michael Sardo hield het op Fairly Legal. Jawel, ondanks de ontelbare series die een rechtszaal als decor hebben, krijgt het televisiepubliek maar niet genoeg van in toga gehulde personages die over het wel en wee van de medemens beslissen. Ondanks de naamswijziging blijft Kate echter de ster van de reeks, een rol die wordt vertolkt door Sarah Shahi, die fervente televisiefans beslist zullen kennen als Carmen de la Pica Morales uit The L Word. Sindsdien had de brunette een rolletje in films als Rush Hour 3 of het Sarah Jessica Parker-vehikel I Don't Know How She Does It, maar met deze serie lijkt het alsof de actrice definitief aan haar opmars is begonnen. Terwijl in de Benelux het eerste seizoen op dvd is uitgebracht, wordt over de Atlantische Oceaan inmiddels het tweede luik uitgezonden. Of deze reeks in de Lage Landen ook zo'n succes zal zijn is maar de vraag, de serie is immers op en top Amerikaans. Wat het antwoord hierop ook mag zijn, toch staat Fairly Legal garant voor zeven uur entertainment die de liefhebbers van pakweg Sex & The City zal aanspreken en voor de fans van de jaren 80 is er zelfs de terugkeer van niemand minder dan Richard Dean Anderson, de man die ooit op menig poster prijkte als de actieheld MacGyver.


De pilootaflevering begint wanneer Kate Reed (Sarah Shahi) haar vader verliest. De juriste die net een scheiding achter de rug heeft, werkt als bemiddelaar voor het advocatenbureau van haar vader. Haar hulp wordt ingeroepen wanneer twee partijen in een kluwen verstrikt geraken. Soms gaat het om de meest onbenullige dingen uit het leven, maar toch heeft deze wereldverbeteraarster steeds hetzelfde doel voor ogen: de strijdende partijen met elkaar verzoenen. De jongedame heeft zo haar eigen manier van werken. Niet alleen komt ze op het eerste gezicht wat nonchalant over (zo komt ze ongegeneerd te laat binnen op iedere vergadering), ook heeft Kate een andere (zeg maar frissere) kijk op de werking van de rechterlijke macht. Ze haat het feit dat haar collega's zich blindstaren op het louter toepassen van de wet, volgens Kate bestaat er immers nog zoiets als waarheid en gerechtigheid. De mooie woorden worden weliswaar niet in dank afgenomen door Lauren (Virginie Williams), Kates jonge stiefmoeder en mede-eigenaar van het advocatenbureau. Zij vreest namelijk dat door deze aanpak heel wat klanten naar de concurrentie zullen overstappen. Zoals verwacht, ontstaat er dan ook een bikkelharde strijd tussen Kate en Lauren. Ook in de wereld van de gewiekste advocaten is het een voordeel om de juiste mensen te kennen en in Kates geval is dat haar ex-man Justin (Michael Trucco die we kennen uit topreeksen als V, Battlestar Galactica en One Three Hill) die voor het Openbaar Ministerie werkt. De stakkerd is nog steeds tot over zijn oren verliefd op haar en wanneer de brunette hem om een dienst vraagt, gaat Justin zonder veel pardon door de knieën. De rode draad doorheen het eerste seizoen is de bekendmaking van het testament waarin wordt bepaald wie er de plak over het advocatenbureau zal zwaaien. Is het de populaire Kate of is het de carrièrejaagster Lauren? De scheidsrechter in deze strijd is assistent Leonardo "Leo" Prince (Baron Vaughn die zonder twijfel het meest irriterende personage uit de reeks is). Het is echter David Smith (Richard Dean Anderson) die de kaarten in handen heeft. Niemand weet wie deze geheimzinnige Smith is, maar wel heeft deze mysterieuze onbekende één vierde van het fortuin geërfd en alles lijkt erop alsof de man de centen in de schoot van Kate wil werpen.


Het eerste seizoen van deze Amerikaanse hit bestaat uit tien afleveringen die elk zo'n kleine veertig minuten duren. Fairly Legal is een serie die overduidelijk is gemaakt voor het popcornpubliek (niet veel vragen stellen, maar gewoon genieten dus). De acteerprestaties zijn niet echt uitmuntend (Shahi is zelfs in vele scènes irritant en het is een raadsel hoe deze kwebbelende tante het ooit zo ver in Hollywood heeft kunnen schoppen) en de verhaaltjes zijn er als dertien in een dozijn. De makers leggen geen enkele diepgang in de personages die dagelijks al fluitend naar het kantoor gaan. Ze hebben nooit hoofdpijn, zijn steeds gedienstig en brengen zelfs met een stralende glimlach een kopje koffie naar het diensthoofd dat hun dagelijks afsnauwt. De scenario's heb je reeds na een tiental minuten door, Fairly Legal is immers het soort serie dat het moet hebben van een happy end. Wie echt verzot is op Amerikaanse feelgood-series (wat dat ook mag betekenen!) zal zich ongetwijfeld een zevental uur amuseren met deze reeks, andere kijkers zouden na twee afleveringen wel eens kunnen afhaken.

BEELD EN GELUID
Van een recente reeks die uit de Universal-stal komt verwacht je uiteraard een voortreffelijke beeld- en geluidskwaliteit en dat is bij Fairly Legal dan ook het geval. De buitenopnames van San Francisco (ook al is de serie in werkelijkheid in Vancouver opgenomen) ogen uiterst mooi. Het geluid is eveneens in orde, ofschoon een serie over advocaten meestal beperkt blijft tot dialogen. Over de afschuwelijke soundtrack zwijgen we in alle talen.


EXTRA'S
Fervente fans kunnen zich een paar minuten zoet houden met (overbodige) weggelaten scènes en de gebruikelijke onnozele bloopers. Voor de rest heb je een extra van zo'n twintig minuten waarin de makers je tonen hoe enkele scènes werden aangepast. Veel moet je je daar niet bij voorstellen, tenzij je wakker ligt van het type boot waarmee Kate rondvaart. Extra's om gauw te vergeten dus.

CONCLUSIE
Een echte hoogvlieger is Fairly Legal niet en dat is deels te wijten aan zowel de vaak irriterende Sarah Shahi als aan de flauwe inhoud van de afleveringen die niet iets te gepolijst is om de doorsneekijker te charmeren.


cover
Studio: Universal

Regie: Diversen
Met: Sarah Shahi, Virginia Williams, Michael Trucco, Baron Vaughn, Ryan Johnson, Richard Dean Anderson

Film:
6/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
420 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582900552


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels, Engels voor doven en slechthorenden
Extra's:
• Exclusive Scene Comparisons With Commentary
• Deleted Scenes
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij