:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MACHINE GUN PREACHER
MACHINE GUN PREACHER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-08
FILM
Eens was Marc Forster de kip met de gouden eieren. Niet alleen maakte hij van Halle Berry in Monster's Ball een verdiende Oscarwinnares of gaf hij met Finding Neverland een andere dimensie aan het Peter Pan-verhaal, ook is hij de regisseur van de onderschatte Bond-film Quantum Of Solace. Helaas voor hem ging met Machine Gun Preacher alles mis. Misschien lag de oorzaak wel bij het feit dat je met zo'n titel een ordinaire actiefilm verwacht, zeker als je weet dat de hoofdrol wordt vertolkt door vechtersbaas Gerard Butler. Maar neen, Forsters nieuwste prent is zeemzoet, misschien zelfs iets te zeemzoet!

Nadat zware jongen Sam Childers (Gerard Butler) uit de gevangenis wordt ontslagen merkt hij dat zijn vroegere wereldje serieus is veranderd. Zijn vrouw Lynn (Michelle Monaghan) werkt niet langer als paaldanseres bij de Bunny Hop-club, wel heeft ze God in haar leven toegelaten. Sam laat de roeping voor wat ze is en zoekt meteen zijn oude gabbers op waardoor de bruine kroegen opnieuw het decor van zijn leven worden. Als hij ongewild betrokken raakt bij een brutale moordpartij, smeekt Sam echter zijn vrouw om hulp en waar kan je beter vergiffenis vinden dan in de kerk? En jawel, ook Sam wordt een voorbeeldige gelovige. Jammer genoeg slaat het noodlot weer toe. Hij wordt werkloos waardoor hij zijn geliefde motor moet verkopen en een tornado vernielt zijn huis. Als Sam tijdens de mis een lezing van een missionaris hoort, vertrekt hij vastbesloten naar Afrika om zijn medemens te helpen. Meer zelfs, hij wordt de beschermheer van vele kindsoldaten in Oeganda.

Ondanks zijn harde titel zou Machine Preacher Gun niet misstaan als avondfilm op de Evangelische Omroep. Niet alleen is er het stroperige verhaal, ook zijn de vaak saaie dialogen net iets te veel gebaseerd op bijbelse verhalen die de doorsneekijker niet zullen boeien. En nochtans, hoe ongeloofwaardig dit melige verhaal ook klinkt, toch bestaat Sam Childers in werkelijkheid en is het hele scenario gebaseerd op zijn boek Another Man's War. Tot op heden vecht deze gewezen drugsdealer nog steeds tegen het Lord's Resistance Army (LRA) dat volgens de schattingen van Amnesty International meer dan veertigduizend kindsoldaten heeft opgeleid. Het zijn en blijven onthutsende gegevens, alleen maak je er nog geen goede cinema mee. Jammer, want Forster bewees in Monster's Ball dat hij met zo'n onderwerp wel een beklijvende film kan maken. Machine Gun Preacher is dat niet en op sommige momenten zelfs behoorlijk slaapwekkend. De schuld ligt zowel bij een ongeïnspireerde Butler als bij Michelle Monaghan (de brunette uit The Heartbreak Kid en Gone Baby Gone van Ben Affleck). Het onderwerp stemt wel tot nadenken, toch verkiest Forster te veel de weg van de ordinaire televisiefilm. We gaan niet beweren dat Machine Gun Preacher slecht is, want dat is hij niet, alleen rijst de vraag of er mensen zijn die hem ooit een tweede keer zullen bekijken. En dat is toch de reden waarom je een Blu-ray koopt, niet? Misschien gewoon huren dus.

BEELD EN GELUID
De dagopnames in Oeganda ogen meer dan mooi, maar tijdens de nachtopnames en de actiescènes worden de beelden vaak onscherp waardoor het soms lijkt alsof er een goedkope dvd in je Blu-ray-lader zit. De kwaliteit van het geluid is heel wat beter en wie houdt van een soundtrack met stevige rocknummers zal zeker tevreden zijn.

EXTRA'S
Jammer genoeg moeten we het zonder extra's stellen. Het zou geen slecht idee geweest zijn, mocht men een reportage over de echte Sam Childers hebben toegevoegd. Helaas is het extra materiaal beperkt gebleven tot twee trailers (de nieuwe Friedkin-klassieker Killer Joe en Looper).

CONCLUSIE
Laat je niet misleiden door de titel. Machine Gun Preacher vertelt namelijk het verhaal over een gewezen drugsdealer die op latere leeftijd het woord van God ontdekt en naar Oeganda trekt om zich te bekommeren om het lot van soldaatkinderen.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Marc Forster
Met: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Kathy Baker, Michael Shannon, Madeline Carroll, Peter Carey, Barbara Coven

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
129 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045228811


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij