:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STORAGE 24
STORAGE 24 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-15
FILM
Volgens de wetten van de cinematografie gebeuren rampen met buitenaardse wezens meestal in New York en als het om een Britse film gaat zoals dat het geval is met Storage 24 dan is gewoonlijk Londen de pineut. Boven Hyde Park is er een militair vrachtvliegtuig neergestort. De radioberichten doen uiterst geheimzinnig over de inhoud van de cargo. Enkele ogenblikken na het ongeluk cirkelen talrijke helikopters boven de grootstad en de inwoners vermoeden dat er iets ergs is gebeurd. Charlie (Noel Clarke) en Nikki (Laura Haddock) zijn zich echter van geen kwaad bewust, want het net gescheiden koppel heeft hun handen vol met het gekibbel over wie wat krijgt. Echt veel tijd om te ruziën is er echter niet omdat de lading van de cargo op een loods waar de twee hun goederen hebben opgeslagen is terechtgekomen. Aan boord van het militair vliegtuig was er namelijk een bloeddorstig buitenaards wezen aanwezig.

Deze hilarische sciencefictionthriller is nog maar eens een prent die in België de bioscoopzalen niet haalde. In thuisland Groot-Brittannië was dat echter anders en daar zit bedenker Noel Clarke (en tevens hoofdrolspeler) voor veel tussen. Deze man is in het land van de Big Ben een rijzende ster die onlangs de prijs van Orange Rising Star Award tijdens de BAFTA's wegkaapte  Zijn twee eerdere films Adulthood en Kidulthood stelden de noden van de jeugd uit  West-Londen aan de kaak en groeiden uit tot hedendaagse cultklassiekers. Met Storage 24 tapt deze cineast echter uit een totaal ander vaatje, want in deze kleine productie mengt hij ouderwetse sciencefiction met allerlei gore-elementen. Van het apocalyptische Londen krijgt de kijker weliswaar weinig te zien omdat de film speelt zich grotendeels in de loods afspeelt. We durven er onze kop om te verwedden dat het krappe budget daarvan de reden is. En toch, hoe goedkoop het er ook uitziet, is deze horrorfilm uiterst spannend. In de eerste plaats is dat te danken aan regisseur Johannes Roberts die het horrorpubliek in het verleden reeds films als F, Hellbreeder en Forest Of The Damned (die titels toch!) schonk. Roberts is wel geen Fritz Lang, maar wel weet de Brit hoe hij suspense in een film moet brengen. Niet alleen heb je zijn claustrofobische aanpak, ook sleurt hij de kijker volledig mee in een mysterieuze, geheimzinnige sfeer. Het monster zie je slechts in de finale van de film, niettemin slaagt  Roberts erin om op een eenvoudige manier de kijker geregeld de schrik om het hart te jagen. Lukt dat niet, dan beroept hij zich op een flinke portie Britse humor en met Ned Dennehy (een karakterkop die in zowat alle Britse topproducties een rolletje kreeg, van King Arthur tot Sherlock Holmes) aan zijn zij is dat nooit een probleem. Veel verrassingen zijn er niet, want de personages sterven één voor één, maar ondanks dat is Storage 24 origineler dan de meeste van zijn soortgenoten. Toegegeven, soms lijkt de film een beetje te sterk op een goedkoop eerbetoon aan Alien van Ridley Scott, maar wat zou het? De meeste filmcritici hebben deze film wel de grond ingeboord (hoe kon het ook anders!), maar wie zin heeft in 87 minuten horrorvertier weet wat hij in huis moet halen. Naar verluidt loopt Noel Clarke met plannen rond om een sequel te draaien. Hoe die zal heten? Storage 25 en neen hoor, dit is echt geen flauwe grap van de DVDinfo-redactie.

BEELD EN GELUID
Het mag dan wel om een film gaan die is uitgebracht op Universal, desalniettemin is Storage 24 een kleine productie. Dat  merk je wel  aan de goedkope (vaak hilarische) special effects, ofschoon er weinig valt op te merken over de beeldkwaliteit van deze Blu-ray. Heldere kleuren, geen filmgrain en een briljant geluid.

EXTRA'S
Als je al de extra's in minuten omzet dan bekom je een hele brok, wel is het jammer dat het merendeel van dit bonusmateriaal overbodige troep is. Het mooiste voorbeeld is de extra over de kledij waarin kostuumontwerpster Molly de klederdracht van alle personages bespreekt. Het is steeds leuk om van alles op de hoogte te zijn, maar is het nu echt nodig om te weten dat men het kostuum van Noel Clarke uit de rekken van de Marks & Spencer heeft gehaald? Deze kritiek geldt ook voor de documentaire over het geluidsontwerp. Het is wel juist dat de muzikale score de hartslag van de film moet zijn. Helaas, het enige wat je uit deze extra leert is het feit dat componist Christian Henson een fantastische kerel is.

Naast onnodige blogs, wordt de kijker ook uitgenodigd om eens een dagje in het leven van enkele acteurs te stappen. Toegegeven, dit concept deed ons niet bepaald watertanden. Maar goed, vanaf nu kunnen we de wereld verbazen met het feit dat we weten dat Noel Clarke een workaholic is die elke morgen om vijf uur opstaat omdat hij zijn dagelijkse dosis fitness niet wil missen. Verder zijn er nog wat extra's over de decors en enkele (alweer overbodige) verwijderde scènes. De belangrijkste bijdrage is zonder meer een twintig minuten durende special over de creatie van het monster. Het buitenaardse wezen moest er in de eerste plaats menselijk en intelligent uitzien. Noel Clarke liet zich vooral inspireren door Spiderman en Venom (we veronderstellen dat Clarke hiermee de cultklassieker uit 1981 met Klaus Kinski bedoelt). Nu goed, zoals eerder gezegd denk je als kijker maar aan één film als je naar Storage 24 kijkt en dat is Alien. En neen hoor, dat is niet erg.

CONCLUSIE
Ondanks de vele negatieve recensies die je over deze Britse sc-fi thriller kan lezen, is Storage 24 een aangename en onderhoudende prent. De film is claustrofobisch spannend, de acteerprestaties meer dan behoorlijk en de dialogen bevatten heel wat onweerstaanbare Britse humor. De special effects mogen dan wel niet altijd geslaagd zijn, alhoewel iets slechts ook grappig kan zijn, niet waar? Een tip voor horrorfans!


cover
Studio: Universal

Regie: Johannes Roberts
Met: Noel Clarke, Laura Haddock, Colin O'Donoghue, Antonia Campbell-Hughes, Jamie Thomas King

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582900859


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels DTS 5.1
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Nederlands, IJslands, Duits, Deens, Zweeds, Noors, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van Noel Clarke en regisseur Johannes Roberts
• Behind The Scenes
• Deleted Scenes
• Creature Development
• Cast Video Blogs
• Cast And Crew Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij