:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EDEN
EDEN (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-11-30
FILM
Als vroeger een film met de woorden "based on true events" werd aangekondigd, was dat meestal een synoniem voor een televisiefilm van dertien uit een dozijn. Eventjes hielden we ons hart vast toen we Eden in de lader plaatsten, want dit is ook weer zo'n drama dat op waargebeurde feiten is gebaseerd. Gelukkig was deze keer de vrees ongegrond.

Hyun Jae (Jamie Chung) is een knappe Koreaanse die samen met haar ouders naar het beloofde Amerikaanse land trekt. Haar moeder is overbezorgd, maar net als iedere tiener wil ook de jonge Hyun van het wilde uitgaansleven proeven. Meteen bij haar eerste avondje uit loopt het grondig mis, de jonge vrouw laat zich namelijk verleiden door de knappe Jesse die zich voordoet als een heldhaftige brandweerman. In werkelijkheid ontvoert deze donjuan jonge meisjes in opdracht van de corrupte politieagent Bob Gault (Beau Bridges). De meelijwekkende tienermeisjes worden opgesloten in een afgelegen opslagplaats en na een grondige "opleiding" als hoertje verhandeld. De jonge meisjes verliezen elke vorm van zelfrespect. Een opdracht weigeren betekent zoveel als een pak rammel of in het ergste geval zelfs de dood. Hyun die ondertussen Eden is geworden denkt dat ze aan dit trieste lot kan ontsnappen door het op een akkoordje te gooien met bewaker Vaughan (Matt O'Leary).

Eden is een film die het vooral van zijn ijzersterk verhaal moet hebben. Je hebt het waarschijnlijk al eens eerder gezien (in onze eigen Matroesjka's bijv., zonder twijfel de beste Vlaamse serie ooit), maar door zowel de puike acteerprestaties als de ingetogen regie die de platgetreden clichés die eigen zijn aan dit soort films vermijdt, is Eden je aandacht waard. De meeste lezers zullen Jamie Chung wel kennen uit kaskrakers als The Hangover Part II, het Adam Sandler-vehikel Grown Ups of Sucker Punch, het extravagante fantasyverhaaltje van Zack Snyder. De slechterik wordt uitmuntend vertolkt door Beau Bridges, een oude rot die ondertussen in meer dan 180 films speelde. Ofschoon kinderprostitutie zowat het ergste is wat je kan bedenken, kiest regisseuse Megan Griffiths nooit het melige pad. De mensheid kan soms verschrikkelijk wreed zijn en daar moet de kijker zich maar bij neerleggen. Eden werd dan wel her en der bejubeld, toch werd de film geen bioscoophit. Het is dan ook fantastisch dat Entertainment One dergelijke kleine releases in de Benelux op de markt brengt, en nog wel op een Blu-ray van uitstekende kwaliteit.

Eden is een zeer geslaagde film die zowel de arthouseliefhebber als de modale filmfan kan aanspreken. Zelfs wanneer je niet van plan bent om deze kleine parel te kopen, raden we je toch aan om dit schijfje bij een volgend videotheekbezoek te huren.

BEELD EN GELUID
Er valt niks aan te merken over de beeldkwaliteit van deze Blu-ray. Alle scènes zijn haarscherp, zelfs de vele donkere. Ook het geluid is meer dan behoorlijk, niettegenstaande Eden hoofdzakelijk een dialoogfilm is (met weliswaar enkele schokkende taferelen).

EXTRA'S
Jammer genoeg vind je geen extra's op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
De film die gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van Chong Kim is er eentje die de aandacht van alle filmfans waard is. Geslaagde acteerprestaties, een ijzingwekkend spannend scenario en een strakke regie vormen de ingrediënten van een kleine filmparel die jammer genoeg geen potten brak in de bioscoop. Gelukkig is er de herkansing op Blu-ray!


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Megan Griffiths
Met: Jamie Chung, Matt O'Leary, Beau Bridges, Tantoo Cardinal, Tracey Fairaway

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045234942


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij