:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACOB'S LADDER
JACOB'S LADDER
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-10-05
FILM
Het palmares van regisseur Adrian Lyne mag dan al zeer kort zijn, hij heeft ons in de jaren tachtig en negentig bekende films afgeleverd als Flashdance, Fatal Attraction, Indecent Proposal en Lolita. In 1990 kwam hij op de proppen met de psychologische thriller Jacob’s Ladder, geen al te succesvolle film bij het grote publiek, rekening houdend met het sombere en duistere verhaal, maar daarom zeker geen slechte film. Integendeel. Wat Lyne ons hier presenteert, overstijgt onze verwachtingen. Jacob’s Ladder is een intrigrerende en spannende prent met knappe acteerprestaties, een goed scenario en een strakke regie. Jacob Singer (Tim Robbins) is een ex-Vietnamveteraan die tijdens een gevecht zwaar gewond raakte. Na de oorlog keerde hij huiswaarts, behaalde een doctoraat, maar gaat echter aan de slag in een postkantoor waar hij een relatie begint met collega Jezzie (Elizabeth Peña). Hij probeert na de vreselijke oorlog het trauma te vergeten maar dat lukt helemaal niet. Ook de dood van zijn zoontje speelt hem nog parten. De film opent trouwens met dat gevecht in Vietnam, wat op het eerste zicht een flashback lijkt. Jacob schiet na deze droom wakker in de metro en wordt daar al geconfronteerd met vreemde voorvallen en hallucinaties. Het blijkt hem niet vreemd te zijn. Na zijn periode in Vietnam heeft Jacob geregeld last van bizarre dromen en waanbeelden. Wanneer één van zijn oude Vietnam-vrienden sterft, ontmoet hij op de begrafenis enkele overlevenden die hij tracht te overtuigen om een rechtszaak aan te spannen tegen het Amerikaanse leger. Maar één voor één haken ze af en ook hun advocaat laat deze zaak links liggen. Jacob staat alleen in zijn strijd. Beetje bij beetje wordt het verhaal ontrafeld en nadert de film zijn ontknoping. Maar heeft Jacob wel last van een Vietnam-trauma? Zijn het wel degelijk flashbacks of flashforwards die we te zien krijgen? Meer verklappen doen we zeker niet, het risico om iets van de plot weg te geven is te groot. Darren Aronofsky kon het voor zijn eigen film Requiem For A Dream mooi verwoorden: a rollercoaster ride into a wall. Wel, dit geldt evenzeer voor Jacob’s Ladder. Ontdek deze prachtfilm en laat je gedurende bijna twee uren meeslepen…


BEELD EN GELUID
Helaas zit het in tegenstelling tot de film zelf niet echt snor met de beeldkwaliteit. Het originele 1.85:1 beeldformaat blijft behouden en wordt bovendien anamorfisch op dvd gzet, de kwaliteit stijgt zeker niet boven de middelmaat uit. Het beeld heeft te kampen met doffe en matte kleuren, regelmatig wat grain, kleine printbeschadigingen, en met momenten zelfs ghosting. Heel jammer dat men de gebruikte print niet aan een opknapbeurt heeft onderworpen. Over de Dolby Digital 5.1-track (448 kbps) kunnen we positiever spreken. Deze klinkt vrij goed en weet waar nodig de beschikbare kanalen optimaal te benutten. Dialogen zijn verstaanbaar en helder, de surrounds worden prima aangesproken en de soundtrack weerklinkt mooi doorheen de speakers. Prima transfer.


EXTRA’S
Een originele trailer, verwijderde scènes en een fotogalerij zijn volgens de achterzijde van de hoes de extra’s die zich op deze dvd bevinden. Niet dus! Enkel een bioscooptrailer is terug te vinden, van de rest ontbreekt elk spoor. Slordig én misleidend voor de consument. De regio 1 versie die ginds al een drietal jaren verkrijgbaar is, bevat tenminste een audiocommentaar, een interessante documentaire en verwijderde scènes met of zonder commentaar.


CONCLUSIE
Regisseur Adrian Lyne heeft met het duistere Jacob’s Ladder een uitstekende thriller afgeleverd die zeker niet zou mogen ontbreken in de collectie indien de presentatie op dvd beter was geweest (uitgezonderd van de geluidstrack). Misschien een keertje huren vooraleer tot aankoop over te gaan?


cover
Studio: RCV

Regie: Adrian Lyne
Met: Tim Robbins, Elizabeth Peņa, Danny Aiello, Matt Craven, Pruitt Taylor Vince, Jason Alexander

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045201265


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Duits Dolby Digital Stereo,
Spaans Dolby Digital Mono

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds,
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij