:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TAI CHI BOXER
TAI CHI BOXER
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-10-09
FILM
Yueng Shan-Wu (Hai Yu), een gerenommeerd en gerespecteerd gevechtskunstenaar, neemt afstand van zijn titel als één van de beste gevechtskunstenaars van het land. Dit doet hij om een beter toezicht te hebben op de studies van zijn rebelse en eigenwijze zoon Hok Man (Jacky Wu). Maar zoon Hok Man wordt het eindeloze studeren al snel beu en besluit om, met behulp van zijn moeder (Sibelle Hu), af en toe eens een kijkje in de buitenwereld te nemen. Tijdens één van zijn tripjes naar de buitenwereld ontmoet hij de ongelofelijk knappe Rose (Christy Chung). Hok Ma, is stapelverliefd op Rose en hij gaat dus ook direct in op haar aanbod om zich aansluit bij de groepering van Rose en enkele vrienden tegen de corruptie in hun land. Al snel worden ze stevig tegengewerkt door de plaatselijke autoriteiten en een gevaarlijke bende die Opium smokkelt. Met de vuisten in de aanslag gaan Hok Man en Rose in de tegenaanval.

Tai Chi Boxer is officieel een vervolg op het succesvolle kungfuspektakel The Tai Chi Master uit ‘93. Vandaar ook de verklaring dat deze film bekender is onder de titel Tai Chi II. Maar in wezen heeft deze film buiten de titel en de vechtstijl niets maar dan ook niets te maken met het ongelofelijk spectaculaire eerste deel. Waar we in het origineel op de talenten van kanonnen als Jet Li en Michelle Yeoh konden rekenen, moeten we het hier doen met de nobele onbekende Jacky Wu (The Legend Of Zu). Gelukkig krijgt deze wat weerwerk van de razend knappe en talentvolle Christy Chung, het bekendste van klassiekers als The Bride With White Hair II en The Bodyguard From Beijing (hier uitgebracht als The Defender). Andere bekende namen in de cast zijn Hai Yu (uit de legendarische Shaolin Temple-trilogy), Billy Chow (Fist Of Legend) en de Britse acteur Darren Shahlavi. Deze Darren Shahlavi is stilaan een internationaal veelgevraagd acteur aan het worden. Buiten de talloze Chinese actieproducties dook hij nog op in het Duitse splatterfestijn Legion Of The Dead van Olaf Ittenbach en de Franse actiekomedie Les Anges Gardiens met Gérard Depardieu. Maar binnenkort kan je hem ook zien schitteren in de Amerikaanse blockbuster I Spy (vanaf 5 Maart 2003 in de Belgische bioscopen) met in de hoofdrollen niemand minder dan Owen Wilson, Famke Janssen en Eddie Murphy. Wij vermoeden dat je het laatste nog niet gehoord hebt van deze Darren Shahlavi. Regisseur Yuen Wo Ping (tevens regisseur van Tai Chi 1) en co-regisseur Yam-Yin Cheung wilde met deze Tai Chi Boxer hoofdacteur Jacky Wu lanceren als de nieuwe Jet Li. En het moet gezegd: Wu’s kwajongensachtige charme en zijn duizelingwekkende gevechtstechnieken hebben ons weten te overtuigen, maar de nieuwe Jet Li zal hij niet direct worden. En dat dacht het publiek er blijkbaar ook van, want Tai Chi II werd niet het verhoopte succes. En dat is volgens ons volledig onterecht. De film bevat dan misschien wel een zéér clichématig verhaaltje (dat als geraamte dient voor de vele gevechtsscènes), maar voor de rest is dit een zéér spectaculaire en geslaagde kungfufilm met zelfs een licht maar geslaagd vleugje romantiek. Dus wie houdt van klassiekers als Once Upon A Time In China en Iron Monkey zal zeker genieten van dit onderschatte en onterecht vergeten juweeltje uit de Hong Kongse cinema…

BEELD EN GELUID
Het 1.85:1 anamorfische beeld is scherp, met een goed contrast en zwartniveau. Ook het schaduwdetail is van redelijke kwaliteit. De gebruikte kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. Digitale compressiefoutjes, storende vuiltjes en beschadigingen zijn ons niet opgevallen. Wel bevat het beeld wat minieme filmgrain, maar dit is zeker niet dramatisch te noemen. We kunnen hier dus spreken van een goede beeldkwaliteit. Qua geluid bied Hong Kong Legends ons de keus tussen de Cantonese Dolby Digital 5.1-track of een gedubde Engelse Dolby Digital 5.1-track. De Cantonese geluidstrack klinkt redelijk goed met een beperkte spreiding. Ook de muziek word op zijn beurt ondersteunt indien nodig. De dialogen klinken voldoende natuurlijk en zijn goed te verstaan. De Engelse geluidstrack klinkt op gebied van kwaliteit ongeveer hetzelfde als zijn Cantonese tegenhanger. Met uitzondering van de gesproken Engelse dialogen! Deze klinken zoals gewoonlijk weer naar de onbedoeld grappige en onnatuurlijke kant. Dus wij raden de Cantonese track aan. Eindconclusie: een goede beeld- en geluidskwaliteit geleverd door de mensen van Hong Kong Legends.

EXTRA’S
De eerste DVD die teleurstelt op gebied van extra’s features is nog steeds niet uit de stal van Hong Kong Legends gekomen. Ook nu weer hebben we een resem aan waardevolle features. Allereerst treffen we een audiocommentaar aan met wandelende encyclopedie Bey Logan. Net als bij vorige releases weet de man als geen ander de luisteraar te boeien met interessante weetjes en anekdotes. Vervolgens hebben we de originele bioscooptrailer en de UK promotional trailer van Tai Chi Boxer. In de interviewsectie hebben we de keus tussen een interview met de knappe Christy Chung (23 min.) of met de Britse actieacteur Darren Shahlavi (40 min.). Beide hebben interessante info te verkondigen over Hong Kong Cinema in het algemeen en over het maken van deze Tai Chi Boxer. Dit alles afgewisseld met beelden uit films als Tai Chi Boxer, Hitman, Police Story 2, Red Wolf, Project A, Police Assassins, Sixty Million Dollar Man en Forbidden City Cop. Pittig detail: Christy Chung begint op het einde van haar interview zelfs moppen te tappen! Volgende op de lijst van features is een kort maar toch interessant clipje met beelden van op de set van Tai Chi Boxer. Dan treffen we twee fotogalerijen aan. De eerste betreft een galerij met achttien sexy glamourfoto’s van de oogverblindende Christy Chung. De tweede galerij bevat 52 foto’s waar ons een kijkje achter de schermen wordt getoond. Tenslotte hebben we nog UK promotional trailers voor Ninja In The Dragon’s Den, The Scorpion King, Mr. Vampire, Zu: Warriors From The Magic Mountain en Project A.

CONCLUSIE
Tai Chi Boxer is een geslaagd kungfuspektakel met een debuterende Jacky Wu in de hoofdrol. De film flopte gendadeloos aan de bioscoopkassa’s, maar laat dat u niet ontmoedigen om dit onterecht minder bekend actiemeesterwerkje te ontdekken. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. En ook met de extra’s is het dik in orde. Een aanrader...


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Yuen Wo Ping, Yam-Yin Cheung
Met: Jacky Wu, Christy Chung, Hai Yu, Billy Chow, Darren Shahlavi, Sibelle Hu, Mark Cheng, Shun Lau, Chuen-Hua Chi

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Martial Arts

Versie:
U.K.

Jaar:
1996

Leeftijd:
15

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5032438505838


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Bioscooptrailer
• UK promotional trailer
• Interviews
• Behind the scenes montage
• Behind the scenes photo gallery
• Christy Chung photo gallery
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij