:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CASH
CASH (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-01-29
FILM
Voor Sam (Chris Hemsworth) en Leslie (Victoria Profeta) Phelan lijkt het dat het geluk letterlijk uit de hemel is komen vallen. Het koppel zit namelijk behoorlijk op zwart zaad. Als er plots een koffer met geld op Sams Buick valt, zijn al hun problemen in één klap opgelost. Of toch bijna: ze laten het breed hangen en in no time hebben ze nieuwe meubelen, een joekel van een plasmatelevisie en uiteraard een nieuwe auto (in de vorige zat een deuk). Het geld was de buit en tevens het enige bewijsstuk waarmee overvaller Reese Kubic (Sean Bean) tegen de muur kon worden gespijkerd. Reese doet daarom een beroep op zijn tweelingsbroer Pyke (ook Sean Bean), die naarstig op zoek gaat naar de eigenaar van de gedeukte Buick. Als hij bij de Phelans aanklopt en het koppel hem weet te zeggen dat ze al een 70.000 dollar van het slordige half miljoen hebben opgebruikt, blijft Pyke beleefd, maar geeft het koppel vijf dagen de tijd om het geld terug te halen - tot de laatste cent. De Phelans moeten hun mooie spulletjes terugbrengen en maken een behoorlijk verlies, zodat op het einde van de dag er toch nog een slordige tienduizend dollar ontbreekt. Pyke blijft echter met zijn rekenmachientje tot de laatste cent schrapen waar er te schrapen valt, het bedrag dat Sam en Leslie nog te kort komen, moeten ze maar zelf zien terug te verdienen... bijvoorbeeld door superettes te overvallen. En dan blijkt Pyke plots niet meer zo vriendelijk!
 

Een eenvoudig idee kan vaak een efficiënte motor achter een goed scenario zijn. Cash is zo'n film die het niet moet hebben van uitgebreid stuntwerk of ingewikkelde, vergezochte plots. De film drijft op het goede acteerspel van de drie protagonisten, waarbij vooral Sean Bean (Game Of Thrones) als onderkoelde psychopaat, die de hoffelijkheid zelve blijft zo lang je doet wat hij zegt en die alleen agressief wordt telkens de rekening niet volledig klopt, zijn kwaliteiten als acteur uitgebreid kan etaleren. Hij steekt bovendien enkele schitterende monologen af die nogal denigrerend zijn voor de zwarte medemens en voor de vrouwelijke helft van de planeet, wat erg contrasteert met zijn voornaam voorkomen, keurig in maatpak. Chris Hemsworth (Thor) biedt het nodige weerwerk; zijn karakter is vanaf het begin eigenlijk beschadigd omdat hij zich geen vragen heeft gesteld bij de herkomst van het geld en het tegen honderd per uur begint te spenderen als reactie op zijn eerder armoedige voorgeschiedenis. Het is niet altijd even makkelijk om te besluiten voor wiens standpunt je nu het meest supportert, alhoewel het geld duidelijk van geen van beide partijen is. Naarmate de nachtmerrie van Sam en Leslie vordert en het duidelijker en duidelijker wordt dat ze de volledige som niet zullen kunnen recupereren, waardoor Pyke ze dwingt om dingen te doen die ze niet willen doen - Leslie werpt zelfs haar vrouwelijke charmes in de strijd - krijgt de sympathie voor het koppel de bovenhand. Voor de rest is de film behoorlijk statisch. Hij zal zeker niet te veel gekost hebben qua decors: het grootste deel van de film speelt zich af in de beklemmende sfeer van Sam en Leslies huis; het zou bijna als toneelstuk kunnen opgevat zijn. Regisseur Stephen Milburn Anderson weet deze sfeer evenwel mooi te vatten met z'n camera en hij slaagt erin om dode momenten te vermijden in een verhaal dat almaar crescendo gaat. Cash staat kortom garant voor een spannend en onderhoudend avondje film.
 

BEELD EN GELUID
We bespreken voor de eerste keer een film van distributeur Koch Media. De film opent met het logo van maatschappij Indies, waar we al een tijdje niets meer van gehoord hebben. Blijkbaar is de distributeur bezig om onder een andere naam het Blu-raysegment van de markt aan te boren. Cash heeft goede momenten, maar men heeft voor deze film slechts een single layer-disk gebruikt waardoor het beeld en een paar keer compleet overstag gaat. Zo rond de veertigste minuut is er bijv. een scène die bijna niet te bekijken is als gevolg van witte ruis die zodanig excessief aanwezig is dat het absoluut niet om een artistieke keuze van de regisseur kan gaan. Minder erg, maar zou ook beter achterwege gelaten zijn, is het voortdurend flikkeren van de lichtintensiteit. De film heeft nogal een donker timbre, waardoor dat nog meer opvalt; toch is er is nog redelijk wat detail te zien in onder meer de textuur van de meubelen van de Phelans, waarin een gefrustreerde Pyke op zeker moment zijn zakmes plant. Qua geluid kan u kiezen tussen een DTS-HD MA 5.1-track en een gecomprimeerde Dolby Digital 5.1-track. We hebben uiteraard voor de eerste gekozen. De schaarse geluidseffecten staan een beetje te luid in verhouding tot de dialogen; per slot van rekening is dit een thriller die meer de psychologische kaart trekt en waarin te veel uithalen van de subwoofer iets minder relevant zijn.
 
EXTRA'S
De enige bonus die we terugvinden zijn enkele trailers, waaronder eentje voor Cash zelf.
 
CONCLUSIE
Cash is een aardige actiefilm met een erg goed op dreef zijnde Sean Bean die de show steelt. De beeldkwaliteit kon beter.cover
Studio: Koch Media

Regie: Stephen Milburn Anderson
Met: Sean Bean, Chris Hemsworth, Victoria Profeta, Mike Starr, Michael Mantell, Glen Plummer, Anthony Thekkek

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
5/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8714025517581


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
8714025517581
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij