:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TWO AND A HALF MEN - SEIZOEN 9
TWO AND A HALF MEN - SEIZOEN 9
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2013-03-18
SERIE
In het voorjaar van 2011 blies Charlie Sheen alle bruggen op met de producenten van Two And A Half Men in een veelbesproken en extreem gemediatiseerde woordenoorlog. Dat had het einde van de show kunnen betekenen: de sitcom liep immers al acht jaar. Maar Two and a Half Men was ook nog steeds een van de best bekeken reeksen in de Verenigde Staten en dus was zender CBS niet geneigd om snel deze kip met gouden eieren te slachten. Maar wat te doen? De premisse van de show liet niet bepaald toe om enkel nog voort te gaan met Alan Harper (Jon Cryer) en zoon Jake (Angus T. Jones). Een valide oplossing was volgens mij een upgrade van huismeid Berta tot volwaardig hoofdpersonage geweest. Haar venijnig cynisme zorgt immers vaak voor de grappigste momenten in een aflevering, waardoor Two Men And Berta op papier een logisch vervolg aan de reeks kon breien.

Maar actrice Conchata Ferrell is natuurlijk niet de grote naam waarmee je adverteerders over de streep trekt om reclameblokken te kopen voor een acht jaar oude (en daardoor erg dure) tv-reeks waarvan net de grote ster is opgestapt. En dus circuleerden er al snel enkele bekende Hollywood-namen die Charlie Sheens hiaat konden opvullen. De keuze viel uiteindelijk op Ashton Kutcher, die in een niet zo ver verleden al ervaring had met het sitcom-genre (That 70s Show). Een gevolg is wel dat Two And A Half Men, dat na bijna 200 aflevering sowieso al deel van het establishment was gaan uitmaken, in seizoen 9 duidelijk inboet qua cynisme en venijnige oneliners. En dat maakt de reeks er niet bepaald beter op.

Kutcher speelt Walden Schmidt, een IT-miljonair in een huwelijkscrisis die na een zelfmoordpoging aanspoelt in Charlies oude huis. Omdat hij gecharmeerd is door het gebouw, koopt hij het. En omdat Alan zo'n goede vriend blijkt in het verwerken van zijn scheiding laat hij hem tijdelijk inwonen, net zoals diens broer Charlie dat acht jaar geleden deed. Er is echter één opvallend verschil: waar Charlie er op gebrand was om zijn broer zo snel mogelijk weer op straat te zetten, is Walden blij dat hij zijn huis met een ander kan delen. De goede verstaander heeft het meteen door: dat is niet bepaald vruchtbare conflictstof voor en sitcom. En dus worstelt Two And A Half Men zich van de ene ongeloofwaardige situatie naar de andere, waarbij Alan als een idioot wordt afgeschilderd die zijn pik én het geld volgt en Jake een idoot tout court is. Bovendien is Walden Schmidt zélf een naïeve slungel, wat resulteert in drie protagonisten met wie je je amper kan identificeren. Gelukkig zijn er nog Conchata Ferrell als Berta en (in mindere mate) Holland Taylor als Alans moeder Evelyn om het cynismepeil - en daarmee de komedie - op te krikken.

Memorabele episodes zijn er amper in dit negende seizoen. De premisses klinken ongelooflijk herkenbaar en de uitwerking ervan gebeurt weinig innovatief. Ja, de scenaristen hebben nog steeds een goed oor voor klinkende oneliners, maar ook daar begint de spoeling dun te worden. De enige aflevering die écht bijblijft, is er nota bene eentje die terugharkt naar de Charlie Sheen-periode. In Thank You For The Intercourse gedraagt Alan zich namelijk zoals zijn broer, inclusief het overmatig drankgebruik, de voortdurende allusies op seks en de eeuwige bermudashorts. Maar de episode haalt pas echt een metaniveau in de slotseconden als Alan achterover leunt in zijn ziekehuisbed en het woordje 'winning!' declameert. inderdaad: hetzelfde woordje waarme Charlie Sheen een van de succesvolste hashtags ooit lanceerde op Twitter na zijn vertrek bij de show. Jon Cryer hield aan zijn vertolking overigens een Emmy over als beste sitcomacteur.

Maar de cruciale vraag in dit negende seizoen is hoe Ashton Kutcher het er vanaf brengt. Net zoals dat bij Charlie Sheen het geval was, modelleerden de scenaristen zijn personage grotendeels naar Kutcher publieke imago als een vriendelijke, aantrekkelijke en door technologie gebeten miljonair. De acteur speelt bijgevolg een versie van zichzelf en doet daar weinig fout mee. Helaas is het personage van Walden Schmidt zelf onvoldoende interessant om de aandacht lang vast te houden: hij bezit gewoon te weinig kleine kantjes om hem geloofwaardig te maken. Niet dat dat waarschijnlijk een betrachting is van de makers, want de tijd dat Two And A Half Men nog geloofwaardig was als pretentieloos topentertainment ligt alweer enkele jaren achter ons.

AFLEVERINGEN
178. Nice To Meet You, Walden Schmidt
Na de dood van Charlie moet Alan het strandhuis van zijn broer verlaten. Een potentiële nieuwe eigenaar is de dotcom-miljonair Walden Schmidt die na een mislukte zelfmoordpoging en een gebroken huwelijk een nieuwe plek zoekt.

179. People Who Love Peepholes
Tot hij een nieuwe woonst vindt logeert Alan bij zijn moeder. Maar als Walden hem om relatieadvies vraagt, ziet hij zijn kans schoon om een tegenprestatie te vragen.

180. Big Girls Don't Throw Food
Walden neemt zijn echtgenote mee op een etentje om hun huwelijksproblemen uit te praten. Nadat hij over het carrièrepad van de miljonair heeft gehoord, wil Jake de school verlaten.

181. Nine Magic Fingers
Terwijl Alan tracht om zijn ex-vriendin Lyndsey voor zich te winnen, zet een goudgravende ex van Charlie haar zinnen op Walden.

182. A Giant Cat Holding A Churro
Alan is zo openhartig over zijn verleden dat Lyndsey hem dumpt. Walden wil hem opvrolijken door een feestje te geven met schaarsgeklede dames en 'speciale' brownies.

183. The Squat And The Hover
Walden krijgt de echtscheidingspapieren van zijn vrouw en bezoekt een psychiater om de breuk te verteren. Niet veel later ontmoet hij een lesbische lookalike van Bridget.

184. Those Fancy Japanese Toilets
Walden huurt Evelyn in als interieurdesigner, maar Alan vermoedt dat zijn moeder vooral seks in het achterhoofd heeft. Het dagboek van Charlie duikt op en dat blijkt een onmogelijk neer te leggen verhaal te bevatten.

185. Thank You For The Intercourse
De dood van Charlie heeft uiteindelijk dan toch een impact op Alan die zich niet alleen de versiertrucs van zijn broer eigen maakt, maar zowaar gaat geloven dat hij zelf Charlie is.

186. Frodo's Headshots
Na zijn verblijf in het gesticht keert Alan terug naar huis. Maar op een maand tijd zijn er daar heel wat dingen veranderd en daar kan zijn fragiele geest niet mee omgaan.

187. A Fishbowl Full Of Glass Eyes
Walden ontmoet een knappe en intellligente Britse in de supermarkt. Alen overweegt Waldens trouwring te verpanden om zijn eigen schulden weg te werken.

188. What A Lovely Landing Strip
Net wanneer Walden klaar lijkt om zich volledig in zijn relatie met Zoey te gooien, verklaart zijn ex Bridget dat ze hem terug wil hebben.

189. One False Move, Zimbabwe!
Waldens moeder arriveert voor Kerstmis en trekt meteen Alans aandacht. Een geheim over een 'huisdier' in Waldens jeugd maakt een trauma los.

190. Slowly And In A Circular Fashion
Birdget en Waldens moeder proberen controle te krijgen over Waldens bedrijf. Die countert dat door Alan een plaats te geven in de raad van bestuur. Maar is die wel te vertrouwen?

191. A Possum On Chemo
Zoey overtuigt Walden om zijn baard en lange lokken bij te knippen. Alan ontdekt dat Lyndsey met een jonge, aantrekkelijke man samen is.

192. The Duchess Of Dull-in-Sack
Walden zoekt naar manieren om zijn seksuele relatie met Zoey een extra dimensie te geven. Maar of Berta's fameuze brownies daartoe zullen bijdragen...?

193. Sips, Sonnets And Sodomy
Op Valentijn zitten Alan en Walden door een regenstorm vast in hun huis. Geen probleem, ware het niet dat hun vriendinnen elkaar niet kunnen uitstaan en voortdurend amok maken.

194. Not In My Mouth!
Walden zegt tegen Zoey dat hij van haar houdt, maar zij krijgt die woorden niet over de lippen. Prompt dumpt de miljonair haar voor een snol die hij in de lift tegenkomt. Maar hij krijgt daar al snel spijt van.

195. The War Against Gingivitis
Waldens ex-zakenpartner komt langs met een potentieel lucratief voorstel. En hij laat niet na te zeggen dat hij ondertussen met Waldens ex-vrouw de lakens deelt.

196. Palmdale, Ech
Alan en Lyndey stellen hun moeders aan elkaar voor, met onverwachte gevolgen. Walden speelt chauffeur voor Jake en zijn kameraad in hun zoektocht naar een hip feestje.

197. Grandma's Pie
Zowel Alan als Walden hebben een bizar diner. Walden zit namelijk samen met zijn ex en zijn nieuwe vlam, Alan met zijn moeder en haar nieuwe lesbische vriendin (tevens de moeder van Alans vriendin!).

198. Mr. Hose Says 'Yes'
Waldens leven wordt overhoop gegooid als Zoey en haar dochter bij hem intrekken. Alan gaat samenwonen met Lyndsey, maar ook dat loopt niet over rozen.

199. Why We Gave Up Women
Na Alans hartaanval krijgt hij bezoek van de geest van Charlie die hem enkele wijze levenslessen bijbrengt. Vreemd genoeg heeft de geest de vorm van een vrouw van middelbare leeftijd.

200. The Straw In My Donut Hole
Alan ziet er geen graten in om het sentiment van anderen uit te buiten na zijn hartaanval. Zooey heeft zijn trucjes echter door en tracht hem te ontmaskeren.

201. Oh Look! Al-Qaeda!
Jake en zijn vriend Eldridge hakken een belangrijke knoop door nadat ze afstuderen en ontslagen worden in Waldens nieuwe bedrijf.

BEELD EN GELUID
Dit is een erg recente reeks die in HD is opgenomen. Zowel beeld als geluid halen dus een prima niveau. Het beeld oogt haarscherp, de kleuren worden perfect weergegeven en ook met het contrast zit het snor. De soundtrack maakt amper gebruik van de mogelijkheden van het 5.1-spoor, maar de dialogen zijn steeds kristalhelder.

EXTRA'S
Verspreid over drie disks vinden we op deze release evenveel extra's terug. Two And A Half Men Version 2.0 (18 min.) gaat dieper in op de veranderingen die het gevolg zijn van Charlie Sheens vertrek. The Billionaire Upgrade (10 min.)  focust op de decoraanpassingen die nodig waren om Walden Schmidts karakter een verlengde te geven in de huisinrichting. Ten slotte bevat de schijf een Gag Reel.

CONCLUSIE
Het negende seizoen van Two And A Half Men kan ondanks een belangrijke castwissel de negatieve spiraal van de laatste seizoenen niet ombuigen. De humor is immers al te vaak belegen, onnodig grof en getuigt meer dan eens van slechte smaak. Een handvol binnenpretjes, meer zal je niet overhouden aan deze 24 episodes. Beeld en geluid halen niettemin een uistekend niveau en de items in de bonussectie zijn inzichtelijk.


cover




Studio: Warner

Regie: James Widdoes
Met: Ashton Kutcher, Jon Cryer, Angus T. Jones, Holland Taylor, Conchata Ferrell

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011-12

Leeftijd:
6

Speelduur:
482 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888094419


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Spaans, Zweeds
Extra's:
• Twee featurettes
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij