:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SAVE THE LAST DANCE
SAVE THE LAST DANCE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2002-10-16
FILM
Sara Reynolds (Julia Stiles) moet noodgedwongen intrekken bij haar vader Roy (Terry Kinney), nadat haar moeder is omgekomen bij een verkeersongeval. Omdat haar moeder net naar een balletauditie van haar dochter op weg was, heeft Sarah haar balletschoenen ook maar aan de wilgen gehangen. Ze komt terecht op een voornamelijk door zwarten bevolkte school, maar kan al snel vriendschap sluiten met Chenille Williams (Kerry Washington). Chenille heeft een knappe broer, Derek (Sean Patrick Thomas), die van alle jongeren van de school zowat de beste kansen heeft om te mogen gaan studeren voor arts. Derek introduceert Sara in de lokale club in de wereld van de hip-hop, en moedigt haar aan om haar onderbroken balletlessen voort te zetten. De omgang tussen een zwarte jongen en een blank meisje valt niet echt in goede aarde bij vooral de zwarte meisjes, die het meest begeerlijke exemplaar van de mannelijke populatie aan hun neus zien voorbijgaan, en Sara moet flink van zich afbijten om de kritiek het hoofd te bieden. Derek heeft dan weer alle moeite van de wereld om zich te kunnen distantiëren van Malakai (Fredro Starr), een oude "vriend" met wie hij ooit eens een pekelzonde heeft gepleegd, en die hem nu wil meesleuren in een bende-oorlog.

Save The Last Dance is een aardig maar geen grensverleggend drama dat vooral recht gehouden wordt door het charisma van de twee hoofdrolspelers, Julia Stiles en Sean Patrick Thomas. Als aanklacht tegen het racisme scoort de film vrij zwak, want de hopen macho-praat en stoerdoenerij van de jongeren bevestigt net alle vooroordelen in plaats van deze te ontkrachten. Ook enkele stereotiepe rollen, zoals het meisje dat zich door Sara gepasseerd voelt en er alles aan doet om de relatie tussen Sara en Derek op de klippen te laten lopen, is zó voorspelbaar. Hier en daar lijkt het een lang uitgesponnen MTV-clip - niet toevallig het productiehuis achter deze film - en daardoor komen sommige van de dansscènes toch wel érg langdradig over. Chicago was een uitgelezen lokatie om deze film te schieten: de dansscenes in de hangars van de grote, afgedankte industrieterreinen maken wel wat indruk. Pluspunt is dan weer dat - hoe kan het ook anders - de choreografie tot in de puntjes is uitgewerkt, en zeer artistiek in beeld wordt gebracht. Het scenario vervalt echter al te zeer in stereotiepen, wat het geheel ongeveer in de middelmaat doet verzanden. Ook het einde is naar onze smaak wat aan de te melige kant.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze DVD is zonder meer goed, op wat grain na. Echte artefacts of printbeschadigingen zitten er gelukkig niet in. De kleuren zijn stabiel maar wat somber getint, waarschijnlijk om de druilerige sfeer van de minder begoede buurten te beklemtonen. In de scènes in de dansclub is er hier en daar wat colour bleeding waar te nemen; daartegenover staat dat in de donkerdere scènes er altijd voldoende detail aanwezig is. Voor de Engels Dolby Digital 5.1-geluidstrack worden alleszins de grote kanonnen niet bovengehaald; op de achterkanalen is er altijd wel voldoende ambiance aanwezig, maar dialoog en muziek blijven toch wel voornamelijk verdeeld over de drie frontkanalen. Dus ook hier: alles dik in orde, zonder echte uitschieters naar boven of onder toe.

EXTRA'S
Sommige releases van Paramount blijken nogal eens verstoken van extra's, maar hier valt dit al bij al nog mee. Voornaamste extra is een commentaartrack ingesproken door regisseur Thomas Carter, erg professioneel, maar helaas niet Nederlands ondertiteld; er is gelukkig wel een Engelse ondertiteling voorzien. Wel Nederlands ondertiteld zijn een viertal verwijderde scènes, redelijk goed afgewerkt, en een 20 minuten durende promotionele documentaire "The Making Of Save The Last Dance", een klassieke mix van interview- en filmfragmenten. Onder de noemer "Cast & crew-interviews" staan er ook nog een dikke twaalf minuten aan interviewfragmenten op, en verder krijgen we nog een niet-ondertitelde muziekvideo van K-Ci & JoJo en een trailer.

CONCLUSIE
Best een aardige film, niet dadelijk een must-have, maar toch minstens eens een keertje huren, vooral als je liefhebber bent van hip-hop en soul.


cover
Studio: Paramount

Regie: Thomas Carter
Met: Julia Stiles, Sean Patrick Thomas, Terry Kinney, Fredro Starr

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantiek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865555996


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Tsjechisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Commentaartrack regisseur
• Verwijderde scènes
• Making of
• Cast en crew
• Videoclip
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij