:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WELCOME TO THE RILEYS
WELCOME TO THE RILEYS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-07-14

FILM
Onlangs overleed James Gandolfini op 51-jarige leeftijd aan een hartaanval. De Amerikaanse acteur van Italiaanse afkomst zal wellicht eeuwig als Tony Soprano worden herinnerd. Terecht, maar toch schitterde de man ook in heel wat langspeelfilms waarop hij trots mag zijn. True Romance, The Last Castle en Killing Them Softly zijn slechts enkele voorbeelden. Daar mag je ook gerust Welcome To The Rileys aan toevoegen, een heerlijke indiefilm die jammer genoeg een beetje in de vergeethoek is geraakt. Welcome To The Rileys is meteen het filmdebuut van Jake Scott, een man die heel wat befaamde videoclips in elkaar stak voor groepen als U2, R.E.M. en The Cranberries. Normaal verwacht je van zo'n mens een flitsende prent die zelfs Zack Snyder duizelig zou maken, maar dat is geenszins het geval. 
 


Scott schetst in dit drama het aangrijpende relaas van een koppel dat gebukt gaat onder het verlies van z'n dochter die bij een auto-ongeluk is omgekomen. Sindsdien gaat het helemaal niet goed meer tussen Doug (James Gandolfini) en Lois (Melissa Leo). De twee gunnen elkaar nauwelijks een blik. Bovendien deelt Doug liever de lakens met een serveerster uit een nabijgelegen wegrestaurant. Op een dag trekt de loodgieter naar een conventie in New Orleans. Uit pure verveling loopt hij een bar binnen alwaar hij door de wulpse Allison (Kristen Stewart) wordt aangesproken. De sexy brunette biedt de zakenman al haar diensten aan, maar Doug wil alleen maar een babbeltje slaan. Net als Doug is Allison ook iemand die op de vlucht is voor de harde realiteit. De zestienjarige stripster is weggelopen uit Florida. Behalve geile mannen is niemand in haar geïnteresseerd. Allison is niet op haar mondje gevallen, de taal die ze gebruikt is een weerspiegeling van haar grauwe leven. Ondanks de tegenstelling tussen de twee maken Doug en Allison een deal: de loodgieter geeft haar per dag honderd dollar. Het enige wat hij wil is bij haar inwonen. Allisons nieuwste suikeroompje wil geen seks, wel wil hij de (bijna verloren) tiener van de afgrond redden.
 


De videoclipregisseur maakt met dit ontroerende verhaal pure cinema die ons aan Franse grootmeesters als Truffaut en Chabrol herinnert. De kijker verwacht misschien wegens Stewarts schattig snoetje dat Welcome To The Rileys een variatie op het Lolita-verhaal wordt, maar dat is niet zo. Hij krijgt wel een beeld van twee mensen die weliswaar veel van elkaar verschillen, maar tegelijkertijd ook sterk op elkaar gelijken. Allison zoekt een vaderfiguur en de man wil op zijn beurt vaderliefde schenken aan een vreemde jonge tiener omdat zijn eigen kind niet meer leeft. Scott deed er goed aan om van Stewart een grofgebekte jongedame te maken. Het lijkt een beetje raar om dat vast te stellen, doch is Kristen Stewart keer op keer de ideale actrice om een junk te vertolken. Maar goed, de brunette uit de Twilight-saga bewijst (nog maar eens) dat ze meer is dan Bella Swan. Wedden dat zij definitief op weg is om één van de grootste actrices van deze generatie te worden? Als ze dat al niet is! Dat Gandolfini kan acteren weten we natuurlijk al jaren. Deze film krijgt trouwens met zijn dood een zeer wrange nasmaak. Tijdens een van de vele ruzies met zijn vrouw mompelt Gandolfini de woorden "I don't want my name carved on a tombstone while I'm still alive." Jammer genoeg is film niet meer dan een droom....
 


Naast Gandolfini en Stewart speelt ook Melissa Leo op excellente wijze de rol van wanhopige echtgenote. Haar naam klinkt misschien niet vertrouwd in de oren, toch heeft de dame een filmografie om u tegen te zeggen. Ware cinefielen zullen zich natuurlijk nog herinneren dat zij een Oscar kreeg voor The Fighter. Regisseur Scott filmt alles op zeer ingetogen wijze, de uitmuntende cast doet de rest. Welcome To The Rileys is een kleine film die grote emoties oproept. Uittesten is de boodschap!

BEELD EN GELUID
Welcome To The Rileys is zo'n film die ik per se op Blu-ray wilde zien (ja, de blote kont van Stewart zit daar voor veel tussen), maar na ellenlang zoekwerk heb ik de jacht opgegeven en moest ik me tevreden stellen met de dvd. Dit schijfje is uitgebracht in de Quality Film Collection. Dat betekent dus dat je de film tegen een goedkope prijs kan vinden, maar jammer genoeg moet ik hetzelfde adjectief voor de beeldkwaliteit gebruiken. Sommige scènes zijn veel te wazig gefilmd en dat zet meer dan eens een domper op de filmpret. Over het geluid kan ik maar weinig zinnigs verzinnen, want Welcome To The Rileys is in de eerste plaats een dialoogfilm.
 


EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Welcome To The Rileys is een wat minder bekende prent van Kristen Stewart, ofschoon de filmdiva voor deze rol op het Filmfestival van Milaan de prijs voor beste actrice kreeg. Dit debuut van Jake Scott is een intimistische prent met indrukwekkend acteerwerk van de hele cast. Mijnheer Gandolfini, we zullen u missen, niet alleen als Tony Soprano, maar ook als een heerlijke filmacteur die er steeds in slaagde om zijn rollen een extraatje te geven. Welcome To The Rileys is daar een zeer mooi bewijs van.
cover
Studio: A-Film

Regie: Jake Scott
Met: James Gandolfini, Kristen Stewart, Melissa Leo, Joe Chrest, Ally Sheedy, Tiffany Coty, Eisa Davis

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
12

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777941935


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij