:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DURHAM COUNTY - SEIZOEN 3
DURHAM COUNTY - SEIZOEN 3
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-08-13

SERIE
Hugh Dillon mag zich in zijn thuisland Canada één van de grote televisiesterren wanen, doch bij ons is dat nog niet het geval. In onze contreien is hij vooral bekend als Ed Lane uit de flikkenserie Flashpoint, maar over de Atlantische Oceaan heeft de kaalkop al in meer dan dertig (jawel) reeksen gespeeld. De enige serie uit dat lange rijtje die ook bij ons wat bekendheid verwierf is Durham County dat het in totaal drie seizoenen uithield. Het laatste luik is onlangs door Excesso uitgebracht. De box telt zes afleveringen die elk zo'n kleine vijftig minuten duren. Durham County is een vakkundig gemaakte serie die wat traag op gang komt, maar wie van degelijke politiereeksen met een donker kantje houdt zal zich zonder twijfel amuseren met dit derde seizoen.


 


In deze serie draait alles om buitenbeentje Mike Sweeney (Hugh Dillon), een detective die het politieleven in de grote stad beu is. Na het zoveelste incident wil hij het wat rustiger aan doen en trekt daarom naar het landelijke Durham, maar het is pas daar dat de echte problemen beginnen. Het stadje heeft heel wat donkere geheimen en hoe meer Sweeney zich erin verdiept des te zwaarder hij in de problemen geraakt. In het derde seizoen is het zijn partner Ivan Sujic (Michael Nardone) die hem zorgen baart. Ivan is een gewezen Servische militair die door de oorlog alle duistere kanten van het leven kent. In Canada wil hij een nieuw leven beginnen en ook al lukt hem dat op het eerste gezicht aardig, raakt hij toch bij heel wat stinkende zaakjes betrokken en langzaam aan begint Sweeney onraad te ruiken. Als Ivans toekomstige bruid plotseling een kopje kleiner wordt gemaakt, verdenkt hij hem zelfs van moord. Het is niet alleen Ivan die Sweeneys leven bemoeilijkt, ook met zijn gezin heeft de koppige flik de nodige problemen. Zijn oudste dochter Sadie (Laurence Leboeuf) wil in de voetsporen van haar vader treden en dat zint Sweeney geenszins, vooral niet omdat het jonge wicht de gevaren van de job onvoldoende kent. Ondertussen speelt Ivan alsmaar een grotere rol in Sweeneys persoonlijke leven. De Serviër valt met de regelmaat van de klok bij hem binnen. Zelfs als Mikes echtgenote (Hélène Joy) van een zoontje bevalt is hij er als eerste bij. Van vreugde is er evenwel geen sprake, want de vrouw sterft omdat Ivan als gewezen dokter moet kiezen tussen het leven van de baby en dat van de moeder. Het is een keuze die Sweeney hem nooit zal vergeven.


 


Voor wie de eerste twee seizoenen van deze serie niet zag zal het een beetje wennen zijn aan de personages, maar eens je de verschillende karakters en hun verleden kent is Durham Country een vermakelijke politiereeks met heel wat spannende momenten. De makers willen de serie een donker kantje geven dat vergelijkbaar is met de sfeer van Grimm. Daardoor wordt deze serie wel iets origineler dan de meeste van zijn soortgenoten, toch wordt het ook soms nodeloos ingewikkeld waardoor heel wat suspense verloren gaat. De scenario's zijn misschien wel niet bijster origineel (Oost-Europese vluchtelingen die in het buitenland de gangster uithangen), wel zijn ze onderhoudend. Zelf ben ik niet echt wild van het acteertalent van Hugh Dillon, gewoon omdat hij veel te weinig diepgang in zijn rol legt, maar blijkbaar zijn de Canadezen dol op deze acteur die mij veel te veel aan Vin Diesel (nooit een goed teken!) doet denken. Zijn tegenspeler Michael Nardone brengt het er veel beter van af, maar een slechterik heeft nu eenmaal meer charisma.

Een echte must kun je Durham County niet noemen omdat er gewoon te veel van dit soort series bestaan. Maar toch, wie er niet genoeg van krijgt zal zich de aankoop niet betreuren.


BEELD EN GELUID
Af en toe worden de kleuren door overbelichting wat lelijk, toch kunnen we over het algemeen van een geslaagde transfer spreken. Enkele donkere opnames vertonen wel wat wazige beelden, maar ook dat is typisch voor zo'n televisieserie. Qua geluid moeten we het stellen met een Dolby 2.0-band. Dat is evenwel niet erg omdat het grootste deel van deze serie uit dialogen bestaat. De soundtrack is door Peter Chapman gecomponeerd, die ook verantwoordelijk was voor de score van Scott Pilgrim Vs.The World en de hitserie Bomb Girls.

EXTRA'S
Er zijn geen extra's aanwezig. NIet dat we ze missen, bij dit soort series gaat het meestal toch om onnodige bloopers en weggelaten scènes. Gewoon genieten van het verhaal dus!

CONCLUSIE
Durham County is een politieserie die wat gelijkenissen vertoont met Grimm (volgens enkele reclamejongens zelfs met Dexter). De waarheid is dat je het allemaal al eens gezien hebt, maar anderzijds is deze Canadese flikkenreeks meer dan genietbaar en dus aan te raden voor de liefhebbers van het genre. Wie houdt van donkere politieverhalen weet dus wat hij de komende 300 minuten moet doen.


cover
Studio: Excesso

Regie: Diverse regisseurs
Met: Hugh Dillon, Helene Joy, Laurence Leboeuf, Greyston Holt, Michael Nardone, Alex Kudrytsky

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
16

Speelduur:
302 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664105474


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij