:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WALKING DEAD, THE - SEIZOEN 3
WALKING DEAD, THE - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-10-13
SERIE
Op het einde van seizoen 2 zagen we dat Rick Grimes (Andrew Lincoln) en zijn protégés de boerderij van Herschel Greene (Scott Wilson) moesten verlaten wanneer die overspoeld werd door een horde zombies. Met de moed der wanhoop vlucht Rick, en spijtig genoeg kan hij niet iedereen levend meenemen. Uitgeput bereikt het gezelschap een oude, gedelapideerde gevangenis, waarbij de hekken toch nog net voldoende overeind staan om de zombies buiten te houden. Rick meent dat dat de ideale plek is waar zijn vrouw Lori (Sarah Wayne Callies) kan bevallen, en ze besluiten een zo groot mogelijke afdeling zombievrij te maken. Afgezien van het feit dat er nog enkele gevangenen zijn achtergebleven, waarvan de ene al wat vriendelijker gezind is dan de andere, blijft er heel even een status quo. De rust is echter van korte duur: door een persoonlijk verlies verliest Rick langzaam maar zeker zijn beoordelingsvermogen, en het is dan ook maar de vraag of hij nog langer als leider van de groep kan functioneren.




 
Bij de overrompeling van de boerderij van de Greenes is Andrea (Laurie Holden) van de groep gescheiden geraakt. Ze wordt onder de vleugels genomen door een zwarte vrouw, Michonne (Danai Gurira), die de bijters op afstand weet te houden met een katana-zwaard, waar ze redelijk handig mee blijkt te zijn. Michonne heeft bovendien een manier gevonden om de zombies op afstand te houden, en het tweetal weet de winter te overleven. Moe en uitgehongerd stoten ze echter op het stadje Woodbury, een hermetisch gebarricadeerde nederzetting waar een man die zich The Governor (David Morrissey) noemt de plak zwaait. Het leven in het stadje verloopt redelijk veilig en The Governor heeft een zeventigtal zielen onder zijn hoede. Andrea en Michonne worden hartelijk ontvangen; terwijl Andrea amoureuze gevoelens begint te ontwikkelen voor de charismatische leider, begint Michonne de filantropische instelling van The Governor steeds meer te wantrouwen. Er gebeuren inderdaad rare zaken in het dorpje: The Governor organiseert als amusement een soort van gladiatorengevechten met ondoden, hij heeft een geleerde onder zijn hoede, Milton Mamet (Dallas Roberts) die tracht te onderzoeken of er in het bewustzijn van de zombies ook maar een sprankeltje van hun oorspronkelijke persoonlijkheid terug te vinden is, en vooral: zijn luitenant is niemand minder dan Merle Dixon (Michael Rooker), de broer van Daryl (Norman Reedus), die in seizoen 1 door Rick en de zijnen vastgeketend op een dak in Atlanta is achtergelaten. Merle is kunnen ontsnappen, maar heeft zijn eigen hand moeten afhakken, en hij loopt rond met een vervaarlijke prothese waarmee hij zombies kan neermaaien. Alvast is duidelijk dat Merle meer dan eens de vuile karweitjes van The Governor mag opknappen. En die zijn er in overvloed, want The Governor bewaart in zijn huis een groot geheim waardoor zijn gezag definitief aan het wankelen zou kunnen worden gebracht.




 
Wanneer de baby van Rick geboren wordt, en de kersverse tortelduifjes Glenn (Steven Yeun) en Maggie (Lauren Cohan) in een naburig dorp op zoek gaan naar melk en verzorgingsspullen, staan ze oog in oog met Merle, die hen onder bedreiging meeneemt naar Woodbury voor ondervraging. Glenn wordt daar aan de zombies gevoederd, maar hij kan dankzij zijn ingenuïteit overleven, en Maggie wordt ei zo na verkracht door The Governor zelf. Michonne kan de gevangenis bereiken, en de mensen van Rick waarschuwen dat twee van hen gevangen worden gehouden in Woodbury. De ene schermutseling volgt de andere op, met als climax dat Michonne een oog van The Governor uitsteekt met een glasscherf. Eens dat gebeurd is, staat niets een totale oorlog tussen de twee rivaliserende fracties nog in de weg. Andrea probeert nog tussen haar oude en nieuwe vrienden te bemiddelen, maar alles wijst erop dat het conflict zal uitdraaien op een massaal bloedbad.




De op de succesvolle stripreeks van Robert Kirkman, Charlie Adlard en Tony Moore gebaseerde televisieserie gaat in de derde reeks weer dicht aanschurken tegen de oorspronkelijke strips. Fans schreeuwden al maanden dat de Woodbury-verhaallijn moest worden gevolgd, dat Merle Dixon moest terugkeren en dat het personage van Michonne moest worden geïntroduceerd; wel, ze zijn op hun wenken bediend. Deze derde reeks telt 16 afleveringen en is daarmee het langste seizoen totnogtoe, en de scenario's zitten op kruissnelheid. Waar men in de vorige reeksen soms niet goed het begin- en eindpunt kon afijken - ook al omwille van de ongemakkelijke kortheid van het eerste seizoen - hebben de scenaristen ditmaal een volwaardige verhaalboog opgebouwd die begint met de tocht naar de gevangenis en eindigt met het conflict in Woodbury. Qua casting lijkt het wel alsof de makers inspiratie zijn gaan halen bij 24: de hoofdpersonages vallen als vliegen, Ricks oorspronkelijke groepje is tegen het einde aan wel érg uitgedund, en blijkbaar worden de acteurs per aflevering betaald omdat elke aflevering voor iedereen de laatste kan zijn.

De diepere achtergrond van het scenario is ditmaal niet moeilijk om te ontwaren: de zombies zijn niet langer de grootste dreiging. Weliswaar is het altijd beter om even achter het hoekje te kijken of er geen aankomt, maar ze laten zich makkelijk uitschakelen door één welgemikt object in hun hersens. Het gehalte van gore waarmee de overlevenden zich van de zombies ontdoen werkt afstompend, want alleen al in deze serie worden er zonder verpinken honderden neergelegd. De boodschap die de makers hebben willen meegeven is dat de mens zelf een nóg gevaarlijkere vijand is voor zichzelf. The Governor is een dictator pur sang, gedraagt zich als een beest, en verzint veelal psychische martelingen waartegen de horror van de zombies verbleekt. En in The Walking Dead is niets zwart-wit, want wanneer in een bepaalde aflevering Rick, Carl en Michonne op zoek gaan naar wapens, laten ze ook zonder verpinken een overlevende lifter staan, en bij hun terugkeer blijven er op dezelfde plaats alleen ingewanden en een bebloede rugzak over. De personages worden week na week meer genuanceerd: Glenn krijgt een dreigend kantje over zich wanneer men aan zijn vriendin raakt, Herschel heeft een ongeval en wordt meer en meer de spirituele leider van de groep, Carl wordt te volwassen voor zijn leeftijd, Rick wordt ziekelijk wantrouwig, de introverte Michonne opent zich dan net weer voor de leden van haar groep... de merkwaardigste transformatie is echter die van Merle, die voortdurend in tweestrijd schijnt te zijn of hij nu een good guy of een bad guy moet zijn, een vraag die pas in de voorlaatste aflevering sluitend wordt beantwoord.




 
Het succes van zender AMC, die naast The Walking Dead ook scoort met Mad Men en Breaking Bad, zal er wellicht iets mee te maken hebben dat de productiebudgetten voor succesreeksen als deze blijkbaar van die aard zijn dat er op geen centje moet worden gezien. De decors, zoals het dorp Woodbury en de gevangenis, zijn indrukwekkend, en het is misschien best dat de verhaallijn nu pas op het punt is aangekomen waarin deze volop in beeld moeten worden gebracht. De productiewaarde van The Walking Dead ligt sowieso hoog: de post-apocalyptische wereld ziet er gruwelijk realistisch uit, en straalt leegte en eenzaamheid uit. Er is blijkbaar ook genoeg geld over om een acteur als Lennie James, die een pivotale rol speelde in de eerste aflevering, nog eens een bisnummertje te laten opvoeren.

BEELD EN GELUID
Grain en ruis zijn nog altijd vaste onderdelen van The Walking Dead, en alhoewel deze wellicht om artistieke redenen worden gehanteerd, is het beeld soms hard om naar te kijken. De textuur is echter ten opzichte van het tweede seizoen verbeterd, en donkere details komen geprononceerder over. Er is ook een groot contrast met sommige scènes die zich binnen de muren van Woodbury afspelen, waar het er precies uitziet alsof de zombie-apocalyps nooit heeft plaatsgevonden. De wereld buiten de grenzen van Woodbury is echter nog steeds koud en kil, met donkere kleuren, zoals het bloed van de onthoofde zombies, en kaal en lelijk, zoals de muren binnen de gevangenis waar Rick en compagnie zich heeft verschanst. Een grote verbetering ten opzichte van de zware miskleun van het tweede seizoen is dat we ditmaal niet worden zoet gehouden met een aartsslechte Dolby Digital 5.1-track, maar dat in dit seizoen opnieuw is geopteerd voor het hogedefinitieformaat DTS-HD MA 5.1. Tegenover de slome zombies uit de vorige seizoenen staan nu de goed afgetrainde paramilitaire troepen van The Governor, die met zwaar geschut schieten, en de huiskamer mee laten daveren. De track is veel rijker en genuanceerder dan die van het vorige seizoen, en ook de soundtrack van Bear McCreary, die net als goede wijn beter wordt met de jaren, schept een perfecte sfeer.



 
 
EXTRA'S
We vinden opnieuw al het bonusmateriaal van de Amerikaanse release terug, maar E1 Entertainment, zitten jullie nu zó hard op jullie zak dat er geen ondertiteling meer af kan? De sets zijn anders prijzig genoeg. Maar liefst vijf audiocommentaartracks sieren deze release, met als deelnemers regisseur Guy Ferland, make-upartiesten als Greg Nicotero, producenten als Gale Ann Hurd en vooral acteurs: naast Irone Singleton en Michael Rooker biedt Danai Gurira zichzelf tot driemaal toe aan voor een gesproken toelichting. Dan volgen er traditiegetrouw weer een resem documentaires. In Rising son (6:47) focust de aandacht op Chandler Riggs, die ondanks zijn jeugdige leeftijd een zeer volwassen rol moet spelen; hij doet in dit seizoen namelijk enkele dingen die de doorsnee tiener niet doet. Evil eye (7:55) analyseert het personage van The Governor, het grimmigste karakter totnogtoe in de reeks, die briljant wordt neergezet door David Morrissey. Gone, but not forgotten (8:14) behandelt het overlijden van een welbepaald sleutelpersonage - we gaan niet onthullen wie - dat een nogal heftige deining in de reeks veroorzaakt. Heart of a warrior (8:25) handelt over Michonne, de eenzame soldate met het samoeraizwaard, één van de sterkhouders van de stripreeks. Ergens halverwege de reeks gaat Michonne een gewelddadig duel aan met The Governor, een pivotale scène die in Michonne vs. The Governor (5:13) nader wordt toegelicht. In Safety behind bars (9:44) gaan we op location scouting naar de gevangenis, en zien we hoe de set voor dit indrukwekkend bouwwerk werd opgebouwd. Natuurlijk moet er ook een bijdrage zijn over de talrijke zombies die de wereld overspoelen, gehuld in de meest gore verminkings-makeup die je je kan indenken, en dat doen we in Making the dead (8:06). Er sterven zoals gezegd nogal wat personages in deze reeks; de minder belangrijke personages worden in Guts and glory (7:42) op een hoopje gekeerd. Als afsluiter vinden we nog zes verwijderde scènes (13:20) terug. Pluspunten voor E1 Entertainment om al het Amerikaanse bonusmateriaal integraal over te nemen, minpunten voor het ontbreken van de Nederlandstalige ondertiteling.



 
 
CONCLUSIE
In het derde seizoen van The Walking Dead komt de gruwel pas écht naar boven, wanneer blijkt dat de zombies niet de grootste verschrikking zijn waar de rest van de mensheid mee af te rekenen krijgt, maar dat de grootste vijand van de mens nog altijd de mens zelf blijkt. Na het teleurstellende tweede seizoen is dit derde weer technisch piekfijn in orde.



cover



Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Ernest R. Dickerson, Bill Gierhart, Guy Ferland, Greg Nicotero, Daniel Attias, Daniel Sackheim, Lesli Linka Glatter, Seith Mann, Tricia Block, David Boyd, Stefan Schwartz
Met: Andrew Lincoln, Sarah Wayne Callies, Laurie Holden, Norman Reedus, Steven Yeun, Lauren Cohan, Chandler Riggs, Danai Gurira, Michael Rooker, David Morrissey, Melissa McBride, Emily Kinney, Scott Wilson, Irone Singleton

Film:
9,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
16

Speelduur:
640 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045237158


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 5 audiocommentaartracks
• Documentaire "Rising son"
• Documentaire "Evil eye"
• Documentaire "Gone, but not forgotten"
• Documentaire "Heart of a warrior"
• Documentaire "Michonne vs. The Governor"
• Documentaire "Safety behind bars"
• Documentaire "Making the dead"
• Documentaire "Guts and glory"
• 6 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij