:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURSE OF CHUCKY
CURSE OF CHUCKY (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-10-24
FILM
We zijn vier jaar na de gebeurtenissen in Seed Of Chucky als de aan de benen verlamde Nica per koerier plots een oude "Good Guy"-pop ontvangt. Nica noch haar moeder Sarah hebben enig idee waar deze pop vandaan komt, maar echt veel aandacht besteden ze er niet aan. Sarah besluit de pop buiten te zetten bij de rest van het vuilnis en daarmee is de kous af. Althans, dat zou je denken... Niet veel later vindt Nica haar moeder dood terug en het lijkt erop dat Sarah - die een geschiedenis van depressie achter de rug heeft - zich van het leven beroofd heeft.

Om haar zuster Nica te helpen met de voorbereidingen voor de begrafenis komt Barb op bezoek samen met haar man Ian, dochtertje Alice en au pair Jill. Barb heeft echter nog een ander motief om langs te komen: ze wil Nica ertoe overhalen om zich op te laten nemen in een soort van home zodat het huis verkocht kan worden en Barb haar "financiële problemen" achter zich kan laten. Nica ziet dat niet echt zitten en om de discussie niet te laten uitmonden in een regelrechte ruzie besluit het gezelschap om het onderwerp even te laten rusten en naar bed te gaan. Wat niemand echter beseft is dat de "Good Guy" die ondertussen teruggekeerd is in het huis niemand minder is dan Chucky, de door seriemoordenaar Charles Lee Ray bezeten pop, en die heeft nog een eitje te pellen met de familie...

We zijn ondertussen 25 jaar na de eerste Child's Play-film waarin we kennis maakten met seriemoordenaar Charles Lee Ray, die zijn geest transfereerde naar een Good Guy-pop om te politie te slim af te zijn, en die sindsdien een waar cultfenomeen geworden is. Ter ere van de verjaardag heeft maker Don Mancini besloten om de komische noot van de vorige twee films (Bride Of Chucky, Seed Of Chucky) ten grave te dragen en de focus weer meer op suspense en pure horror te leggen zoals dat het geval was in de eerste drie films. Een goede beslissing, zou je denken, maar het feit dat deze zesde film geen bioscooprelease kreeg, is eigenlijk al een teken aan de wand.

De opzet van de film is op zich niet slecht. Het clichématige afgelegen huis is misschien niet bijster origineel, maar het feit dat Chuckys tegenstander deze keer verlamd is en in een rolstoel zit, is dat dan weer zeer zeker wel. Belangrijk is natuurlijk dat het "slachtvee" toch ook wel leuk is om naar te kijken en in Curse Of Chucky bestaat dat vooral uit de irritante Barb, haar loopse man Ian en de zeer bevallige au pair Jill, die voor dochter Alice moet zorgen maar er ook een nogal onverwachte "relatie" opnahoudt (we willen niets spoilen, je moet maar kijken!). Alle elementen zijn present voor een leuke slasher en Chucky is sowieso al een gevestigde waarde die zich in het verleden al meermaals bewezen heeft en die zonder twijfel in het rijtje van iconische moordenaars mag plaatsnemen naast Jason uit de Friday the 13th-films en Freddy Krueger die we kennen van de Nightmare on Elm Street-serie.

Het is daarom des te meer spijtig om te zien dat al na een tiental minuten het geheel in elkaar stuikt als een slechtgebakken cake doordat de makers scènes onnodig lang rekken en alle mogelijk opgebouwde spanning als dusdanig laten wegvloeien als water. Een goed voorbeeld daarvan is het familiediner 's avonds waarbij de camera telkens van personage naar personage draait en je elk moment verwacht dat er iets zal gebeuren. Op zich een idee dat we al eerder gezien hebben en dat kan werken, maar hier duurt het gewoon veel te lang en het einde van de scène is allesbehalve bevredigend.

Op zich hadden we daarmee kunnen leven mocht de rest van de film nog meevallen, maar dat is ook al niet het geval. De "apotheose" waarin Chucky zijn verminkte zelf laat zien, is gewoon te belachelijk voor woorden (niemand die gemerkt had dat de pop opgekalefaterd was?) en de moorden op zich - die toch wel de ruggengraat van dit soort films vormen - zijn ook al niet om over naar huis te schrijven. Net zoals bij zovele culthorroriconen uit de jaren 80 lijkt de houdbaarheidsdatum van Chucky verstreken te zijn.

BEELD EN GELUID
Curse Of Chucky is opgenomen met HD-camera's en ziet er dan ook technisch zeer goed uit. Het niveau van detail is zeer hoog, de zwartwaarden zijn net zoals het contrast in het algemeen perfect. Er is een klein beetje banding aanwezig in donkere scènes, maar de meerderheid van de kijkers zal dat niet opvallen en het enige dat we als "negatief" kunnen aanduiden omtrent de beeldkwaliteit is dat het door het digitale karakter allemaal nogal "clean" lijkt en niet echt filmisch. De Blu-ray wordt geleverd met een DTS-HD MA-track die zijn werk goed doet. De focus van het geluid ligt vooral op de voorkant, maar we er is wel een goed gebruik van de achterste luidsprekers voor muziek en enkele discrete effecten. Al bij al een fatsoenlijke track die op technisch vlak niets te wensen overlaat.

EXTRA'S
In de extra's vinden we een Making-of terug die weinig meer bevat dan promotioneel geblaat van cast en crew over hoe fantastisch alles wel niet is, een korte terugblik op de verschillende films (Voodoo Doll: The Chucky Legacy) waardoor je nog meer nostalgische gevoelens krijgt naar de eerste drie en hoe goed die eigenlijk wel waren, een 9 minuten durende achtergrondfeature over de Chucky-pop (Living Doll: Bringing Chucky to Life), verwijderde scènes, een gag reel en vier storyboardvergelijkingen met kort commentaar van Don Mancini.

CONCLUSIE
Met 97 minuten op de teller is Curse Of Chucky geen overdreven lange film, maar na het bekijken ervan heb je het idee dat er maar voor slechts de helft van die tijd min of meer interessant materiaal aanwezig is. Don Mancini, de schrijver achter de Chucky-films, heeft negen jaar gewacht na Seed Of Chucky om met een nieuwe sequel op de proppen te komen en wederom voert hij zelf de regie. Misschien had hij beter puur op het schrijven gefocust, want dan hadden we eventueel een film gezien die wél de vergelijking met de eerste drie Child's Play titels kon doorstaan.


coverStudio: Universal

Regie: Don Mancini
Met: Brad Dourif, Fiona Dourif, Danielle Bisutti, A Martinez, Maitland McConnell, Brennan Elliott, Summer H. Howell

Film:
4/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582939057


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Duits DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Living Doll: Bringing Chucky to Life
• Playing with Dolls: The Making of Curse of Chucky
• Voodoo Doll: The Chucky Legacy
• Deleted Scenes
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij