:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TAKEN 2
TAKEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-11-03
FILM
In de film Taken zagen we hoe ex-CIA agent Bryan Mills (Liam Neeson) zowat op zijn eentje de Albanese maffia in Parijs heeft uitgeroeid omdat die het had gewaagd om een vinger op te heffen tegen zijn dochter Kim (Maggie Grace). Laten we het erop houden dat de eerste film vooral de rijke waaier aan methodes blootlegde waarop Mills zijn tegenstanders allemaal om zeep kan helpen, en Bryan door de stapel lijken door is gewroet totdat hij ook Marko, het hoofd van de mensenhandelaars, kapot kon maken.

Helaas had Marko een papa (iedereen eigenlijk, maar een dergelijke vader from hell wil je niet!), Murad Krasniqi (Rade Serbedzija), en die papa heeft voor het oog van het verzamelde dorp waarin wat er ook over was van Marko werd begraven, gezworen dat de bloedschande alleen kan worden uitgevaagd met nog meer bloed. Hij heeft een klein legertje Albanezen op de been gebracht, die in Istanbul, waar Bryan samen met zijn ex Lenore (Famke Janssen) en dochterlief de vakantie doorbrengen, opnieuw achter Bryan aan komen, en ze willen liefst dat hij eerst toekijkt hoe zijn familie crepeert vooraleer hij zelf op een tergend langzame manier zal worden om het leven gebracht. Ook hier kunnen we nu een shortcut in de synopsis maken en stellen dat, als alle familieleden van de slachtoffers die Bryan in dit deel maakt, op hun beurt in een nog te verschijnen derde deel van de franchise opnieuw om bloedwraak schreeuwen, Liam Neesons personage ongeveer hoogstpersoonlijk een burgeroorlog dient aan te gaan met de volledige Albanese bevolking, misschien de familie van wijlen Moeder Teresa uitgezonderd.Pierre Morel, de protégé van Luc Besson die het eerste deel van deze reeks regisseerde, liet het tweede deel over aan zijn collega Olivier Megaton, die opnieuw onder de vleugels van Besson Liam Neeson op de criminele helft van de mensheid mocht loslaten. Probleem met deze sequel is dat de meeste sequels snakken naar iets dat bigger and better is dan in het vorige deel, en dat Megaton daarentegen gewoon in dezelfde routine blijft steken. Als Bryan Mills in het eerste deel een gevaarlijke mensenhandelaar met zijn bende de baas kon, zal hij dat ook wel kunnen met een bejaarde wraaklustige opa, en dan wordt plots de weg daarnaartoe niet zo heel interessant meer. Aan de vechtchoreografie zal het alleszins niet liggen, en ook de hoeveelheid vernielde voertuigen in deze prent piekt, maar op de vernieuwende, frisse insteek blijft het wachten. Ook de komische noot van de film - dochterlief heeft een vriendje én moet haar rijexamen afleggen - staat als een tang op een varken. Als er al één les te trekken is, is dat u waarschijnlijk na het bekijken van deze prent uw volgende vakantie niét in Turkije zal boeken.

Deze set bevat een Blu-ray en een dvd. Op de dvd krijgt u de Theatrical Cut (bloed!) voorgeschoteld, op de Blu-ray de Unrated Cut (méér bloed!)

BEELD EN GELUID
De beeldband is iets gestroomlijnder dan bij het eerste deel. Weliswaar neemt Megaton ook zijn toevlucht tot veel los camerawerk en montages waarbij er om de seconde een ander beeld te zien is, het beeld blijft grainy maar meer beheerst. De kleuren zijn mistroostig en het lijkt alsof het concept zeep in Istanbul niet bestaat. Alleen in het luxehotel waarin de familie Mills verblijft en in de zonnige eindscène waarin de familie nog eens over hun laatste vakantie mijmert tijdens het nuttigen van een verse coupe aardbeien zien de kleuren er zonnig en vrolijk uit. Details zijn er meer dan genoeg. In de closeupshots worden onder meer de rimpels in het gezicht van Rade Serbedzija welgedefinieerd, en in de niet zo kleurrijke achterbuurten van Istanbul zie je de kalk zo van het plafond bengelen. De DTS-HD MA 5.1-track is redelijk evenwichtig gezien het hoge aantal autoachtervolgingen, ontploffende handgranaten en semiautomatisch geweervuur. De speciale effecten worden netjes over de surroundspeakers verdeeld zonder overdreven te gaan wegen op de totaaluitvoering van de geluidsband. In het begin van de film zit er ergens wel een onvolkomenheid wanneer zelfs de zware basstem van Liam Neeson doorresoneert in het subwooferkanaal; wellicht was dat toch niet de bedoeling.
EXTRA'S
Het pakket bonusmateriaal is substantieel verschillend van het bonusmateriaal dat de andere landen krijgen. Zo heeft de Amerikaanse versie een alternatief einde van een klein half uur (!) en enkele onmisbare gadgets zoals een body count teller die bijhoudt hoeveel schurken Bryan al over de kling heeft gejaagd. Wat vinden we dan wel terug? Eerst en vooral een making of-documentaire (7:43) waarin regisseur Olivier Megaton enkele van de stunts toelicht, en ook Liam Neeson een woordje zegt over de vechtchoreografie. De featurette is Frans en Engels gesproken afhankelijk van de spreker, met optionele Nederlandse ondertiteling. Deze wordt gevolgd door verwijderde scènes (6:00) en een documentaire "Tools of the trade" (4:13) waarin het uitgebreide wapenarsenaal wordt besproken. Het is nog nét geen reclame voor wapenfabriek FN. Good luck, and try to stay out of trouble. Daarna volgen een montage met een postergallerij (1:33), een flauwe gag reel (3:06), trailers voor Taken (1:22) en Taken 2 (2:21), en uw disk geraakt niet opgestart zonder langs een cross-promotionele trailer te passeren.
 
CONCLUSIE
Taken 2 is "onschuldig" popcornvermaak, vooral voor mensen die graag zien hoe je een medemens in elkaar slaat. Ik ben geen puritein, maar een leeftijdsicoon van 12 is nogal aan de lage kant. Technisch is de kwaliteit van deze Blu-ray aanvaardbaar, maar wie graag veel en relevant bonusmateriaal ziet, moeten we verwijzen naar een andere versie dan deze.coverStudio: Belga Home Video

Regie: Olivier Megaton
Met: Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Leland Orser, Jon Gries, D.B. Sweeney, Rade Serbedzija

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 (UC), 88 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5412370817891


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Making-of-documentaire
• Verwijderde scènes
• Documentaire "Tools of the trade"
• Postergalerij
• Gag reel
• Trailer Taken
• Trailer Taken 2
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij