:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WORLD WAR Z
WORLD WAR Z (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-11-04
FILM
Voormalig VN-onderzoeker Gerry Lane (Brad Pitt) zit samen met de rest van zijn gezin in het dagelijkse fileverkeer van Philadelphia te wachten tot men weer een paar meter vooruit kan als ze plots in de verte een ontploffing zien gebeuren. Gerry wil uitstappen om een beter uitzicht te hebben op wat er gebeurt, maar een agent houdt hem tegen en beveelt hem in de auto te blijven. Veel meer kan de man echter niet zeggen want hij wordt platgereden door een truck die plots uit het niets opduikt en alles wat in zijn weg staat gewoon verpulvert.

Gerry heeft geen idee wat er aan de hand is, maar blijven staan en wachten is duidelijk niet de beste optie dus beslist hij om in alle vaart met zijn auto achter de truck aan te gaan die zich een weg baant door het verkeer. Een stuk verder blijkt dat dit een slimme zet was want als Gerry en de rest van zijn familie een stuk verder wederom vastzitten is er ondertussen achter hen een hele chaos ontstaan; mensen blijken achternagezeten te worden door wat lijkt op een horde dolgedraaide zombies en iedereen die gebeten wordt verandert binnen de kortste keren eveneens steevast in een op menselijk vlees verlekkerde "walking dead".

Na enige tijd slaagt Gerry erin om samen met zijn vrouw en dochter uit de stad te ontsnappen en met de hulp van zijn oude vriend en collega Thierry Umutoni worden ze per helikopter afgevoerd naar een militair schip waar Gerry op de hoogte wordt gebracht van wat er gaande is: blijkbaar is er een nieuw dodelijk virus uitgebroken dat mensen omvormt tot dodelijke zombies en de pandemie grijpt zo snel om zich heen dat de menselijke populatie in een angstaanjagend tempo gedecimeerd wordt. Om het einde van de wereld tegen te houden zal de oorspronkelijke vorm van het virus gezocht moeten worden, en dus ook "patient zero", een taak die Gerry tot een goed eind moet brengen wil hij zijn gezin in veiligheid houden...

World War Z
is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Brooks uit 2006 en zonder twijfel een van de blockbusters die de zomer van 2013 moest opfleuren. Als je het traject bekijkt dat de film tot dan had afgelegd (zes maanden vertraging, stukken die herschreven en opnieuw opgenomen moesten worden, alsook veranderingen van schrijvers en filmers waardoor het project bijna compleet stopgezet werd...) zou je verwachten dat het een zware tegenvaller is, maar het eindresultaat mag er wel wezen.

De film is min of meer in twee delen opgesplitst waarbij het eerste stuk zich afspeelt omtrent Pitt en zijn gezin die proberen in veiligheid te geraken. Dat geeft naast de nodige actie ook achtergrondinfo omtrent de beweegredenen die Pitts personage ertoe aanzetten om in het tweede deel zijn gezin weer te verlaten, op pad te gaan en een middel te zoeken om de pandemie tegen te gaan. Voor een blockbuster bevat World War Z dan ook iets meer inhoud dan je mogelijk gewoon bent van de gemiddelde zomerfilmtopper, maar dat heeft jammer genoeg wel zijn weerslag op het spektakel. Bekijk de trailers en je hebt zowat alle échte grootse CGI-scènes gezien.

Blijft over een leuke zombiefilm met fatsoenlijke acteerprestaties die je een beetje het gevoel geeft een videogame te volgen waarbij het hoofdpersonage zich naar een locatie verplaatst, daar een opdracht volbrengt, en dan weer naar de volgende locatie gaat. Herhaal dit proces enkele malen en je krijgt na een tijdje het "Mission Accomplished"-eindscherm te zien en de eindgeneriek die begint af te rollen. Het is natuurlijk niet zo rechttoe rechtaan als beschreven, maar je snapt wel wat ik bedoel. 

BEELD EN GELUID
Qua beeld en geluid kunnen we zeker niet klagen over deze Blu-ray-release. Het beeld ziet er zeer scherp uit met heel veel detail in gebouwen, personages en zombies, en je merkt ook dat het kleurenpalet zeer afwisselend is afhankelijk van de locatie en dat het steeds zonder probleem op het scherm getoverd wordt. Als er negatieve commentaar gegeven moet worden dan is dat vooral vanwege de digitale natuur van de opnames die het allemaal nogal "clean" naar voren brengen, maar het zou ons verbazen mocht iemand hier écht problemen mee hebben. De soundtrack is nogal gefocust op de voorste kanalen, maar dat wil niet zeggen dat de rest van de huiskamer niet aan bod komt. Helikopters die overvliegen, mensen die vanuit alle hoeken op straat liggen te roepen voor hulp en explosies die van alle kanten lijken te komen worden goed gecombineerd met krachtige muziek die ervoor zorgt dat we toch een totaalbeeld krijgen dat ons mooi omarmt. World War Z heeft een geluidstrack die zonder probleem als demomateriaal beschouwd kan worden.

EXTRA'S
De Extended Action Scene Cut die we op deze Blu-ray vinden bevat drie extra's en die beginnen met WWZ: Production, wat een uit vier delen bestaande documentaire is die 36 minuten duurt en meer details geeft over de initiële uitbraak van het virus en er enkele scènes uitlicht. In Origins krijgen cast & crew 8 minuten de tijd om promotie te maken voor de film, en in Looking to science wordt er gedurende 7 minuten gekeken of een zombie-pandemie effectief realiteit kan worden.

CONCLUSIE
World War Z probeert op verschillende paarden te wedden waardoor de film in geen enkele categorie als winnaar uit de bus komt. Er zijn genoeg titels die impressionanter zijn op het vlak van pure hersenloze CGI-actie, en qua diepgang raakt hij nog niet aan de hielen van de tv-serie The Walking Dead die een gelijkaardig onderwerp aansnijdt. Wil je echter geen 12 uur voor je tv zitten en toch wel wat leuke grootse effecten zien met een redelijk verhaal en goed acteerwerk, dan is World War Z zeker geen slechte keuze.


coverStudio: Paramount

Regie: Marc Forster
Met: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, Fana Mokoena, David Morse

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
123 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582938852


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 7.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Origins
• Looking to Science
• WWZ: Production

Andere recente releases van deze maatschappij